Viņš informēja, ka galvenie darbi nākamgad norisināsies priekšpils Rietumu daļā, bet šogad iekonservētos mūrus latviešu un čehu speciālisti padarīs pievilcīgākus apmeklētājiem, uzliekot retušas kārtu. Pils Rietumu korpusā plānota akmens konstrukciju nostiprināšana un arheoloģiskās izpētes turpināšana Konventa ēkas pagalmā.

Platais norādīja, ka darbi nākamgad turpināsies tik pat intensīvi kā šogad, jo ar pils atjaunošanā iesaistītajiem speciālistiem ir noslēgti ilgtermiņa līgumi. Lielu daļu darbu nākamgad finansēs Raunas pašvaldība, bet konkursā pils atjaunošanai plānots iegūt līdzekļus no Vides aizsardzības fonda, kas piešķīra finansējumu arī šogad.

Speciālists pauda, ka pils atjaunotājus pārsteigusi lielā apmeklētāju interese par Raunas pilsdrupām - ik nedēļas nogali, ja laiks bijis saulains, tur paviesojušies vairāk nekā 100 tūristu, galvenokārt ģimenes un individuālie apmeklētāji.

Arī ziemā pili varēs apskatīt, tomēr tornī, kam šogad izveidotas sastatnes, varēs kāpt, iepriekš to saskaņojot pašvaldībā, jo tur vēl turpinās atjaunošanas darbi un nezinošs kāpējs negribot var izpostīt restauratoru paveikto, skaidroja Platais.

Jau ziņots, ka Raunas pilsdrupu saglabāšanai un tūristu piesaistīšanai šim 13.gadsimta vēstures objektam šogad izlietoti apmēram 70 000 latu. Izbūvētas sastatnes pils torņa daļā un kāpnes uz pili. Sastatnes veidotas, domājot par dažādiem to lietošanas mērķiem, jo sākumā pa tām pils mūru konservācijas laikā kāpelēs restaurācijas speciālisti, bet vēlāk pa tām tūristi varēs uzkāpt kādreizējā apmēram 20 metrus augstā pils torņa augstumā un no turienes vērot Raunas apkārtni.

Daļu naudas abu projektu īstenošanai Raunas pagasta padome piesaistījusi no Valsts kultūrkapitāla fonda un citiem finanšu avotiem, bet lielākā daļa nepieciešamo līdzekļu atrasti pagasta budžetā.

Šogad pilsdrupās turpinājās pērn iesāktie konservācijas darbi. Tajos iesaistījās vietējie speciālisti, kā arī čehi.

Raunas pagasts atrodas Latvijas vēsturiskā Vidzemes novada centrālajā vidienē, Cēsu rajona ziemeļaustrumu daļā . Pagasts robežojas ar Dzērbenes, Liepas, Mārsnēnu, Priekuļu un Veselavas pagastu Cēsu rajonā, kā arī ar Blomes, Brantu un Launkalnes pagastu Valkas rajonā.

Raunas pagasta teritorija raksturīga ar bagātu kultūras un vēstures mantojumu. Pagasta teritorijai piemīt augsta vizuālā pievilcība, ko rada Raunas Staburaga, Tanīskalna, Raunas pilsdrupu un citu gleznaini ainavisku vietu klātbūtne.

Pili diennakts tumšajā laikā izgaismo.