Raksti > Ziņas

Īvandes muižā sākusies kāzu vasara

Autors: Iveta Grīniņa, Kurzemnieks
30.06.2005
Īvandes muižā sākusies nometņu un kāzu sezona. Paredzētas piecas nometnes: frīstailistiem no Rīgas, Liepājas valodu un pēc tam debašu centram, Kuldīgas sporta skolai un uz rudens pusi Moreno institūtam no Jūrmalas. Pieteikušies kāzinieki, gribētāju bijis tik daudz, ka vienam datumam pieteikušies pieci.
Īvandes (Lielīvandes) muiža
Saistītas apdzīvotās vietas
Īvandes (Pagasts)

Jūnija sākumā sporta nometnē dzīvoja rīdzinieki: slēpotāji un dejotāji. Meitenes no Rīgas Alise, Madara un Līna stāsta, ka uz Īvandi brauc otro gadu un ir ļoti apmierinātas. Viņām patīk gan apkārtne, gan tas, ka te var nodrošināt daudzveidīgu treniņu programmu. Jaunieši nodarbojas ar vieglatlētiku, aerobiku, futbolu, florbolu, riteņbraukšanu un citiem sporta veidiem.
Darbu muižā turpina pagājušajā gadā ierīkotā kafejnīca. Reģistrēta ir tūristu mītnes virtuve, kas klāj galdus svinībām. Pilī pabeigts remonts zālē, kurā tiek rīkotas svinības un semināri. Kamīna zālē notiek gleznu izstādes, ko atvēl Kuldīgas novada muzejs. Remonts ļoti vajadzīgs lielajā zālē. Lai iegūtu naudu, tiks rakstīts projekts Kultūras un vēstures mantojuma izmantošana tūrisma vajadzībām.

Kultūrkapitāla fonds šogad piešķīra 400 latu muižas fasādes izpētei, tā jau pabeigta. Remontam pārvaldniece Maiga Vērpe cer iegūt Eiropas Savienības fondu finansējumu, tomēr 25% būtu jādod pašvaldībai. Pagaidām konkurss šīs programmas projektiem neesot izsludināts. Ir domāts malkas šķūni pārcelt uz citu vietu, jo vecā ēka nerotā muižas ansambli, vajadzētu arī ierīkot centrālapkuri. Jāatgādina, ka Īvandes muižā, kad tā atjaunota pēc 1905. gada postījumiem, centrālapkure jau bija ierīkota un bija viena no modernākajām tolaik.