Raksti > Ziņas

Uziet senāko pilsētas centra apbūves fragmentu Liepājā

Autors: www.liepajniekiem.lv
05.07.2005
Pašā pilsētas centrā aiz viesnīcas "Līva", Stendera ielā 3, strādnieki, sagatavojot būvlaukumu jaunai ēkai, atrakuši unikālu vēstures liecību – pagrabu, kas celts 17.gadsimtā, vēl pirms 1797.gada, ko līdz šim uzskatīja par Liepājas centra intensīvās apbūves laiku.
"Līva" - Viesnīca
Saistītas apdzīvotās vietas
Liepāja (Pilsēta)
Kā pastāstīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas inspektors Liepājā Gunārs Silakaktiņš, kurš, nojaušot par iespējamiem pārsteigumiem, izpētījis atradumu, pats nams, kas te atradies, celts ap 1804. līdz 1810. gadu, bet mūrētais pagrabs noteikti ir daudz senāks. Tā velves veidotas no tā sauktajiem mazajiem holandiešu ķieģelīšiem jeb klinkeriem, kas Liepājā bijuši iecienīti kopš 17.gadsimta, kad tie celtniecībai vesti no ostas, kur savukārt tikuši izmantoti kuģu balastam, un tā arī atceļojuši pie mums. Velves, sastiprinātas ar kaļķa masu, ir vēl citas norādes, kas ļauj apgalvot, ka šī būve ir viena no senākajām Liepājā. Strādnieki atraduši arī vecu ratu riteni, kas diemžēl tagad ir zem nogruvuma. Katrā ziņā G.Silakaktiņš norāda, ka te vēl ir daudz ko pētīt, un iespējams, ka tiks atrasts vēl kas neparasts.

"Varam tikai minēt, kas slēpjas zem bijušā Ļeņina pieminekļa laukuma, vēl citur šajā apkārtnē, iespējams, ka te varētu uzrakt vēl ko senāku," domīgi saka G.Silakaktiņš. Viņš norāda, ka atraduma tālākais liktenis ir atkarīgs no īpašniekiem un projekta autoriem. Iespējams, ka atrakto pagrabu gluži vienkārši aizbērs, ja vien jaunā objekta projekta autori neizmantos to kā unikālu detaļu jaunajā būvē. Inspektors paskaidroja, ka Liepājas vēsturiskajā centrā nav arheoloģiskās aizsardzības, jo te nav īpaši senu vērtību, tāpēc likums nekādi neregulē īpašnieku rīcību, atrodot šādas vēstures liecības. Viņš var rīkoties pēc saviem ieskatiem. "Esmu jau sazinājies ar projekta autoru Andri Kokinu, lai informētu viņu par velvi," sacīja G.Silakaktiņš.

Kā zināms, šobrīd vecākais dzīvojamais nams Liepājā atrodas Kungu ielā 6, kura viena no trim daļām – vidējā – ir celta ap 17.gadsimta pirmo ceturksni vai laikposmu līdz gadsimta vidum. Un, konstatējot atradumu, vēsturnieki jau izteica minējumus, ka tepat apkārtnē varētu nākotnē atrasties tikpat senas celtnes. Kā aprakstīts nesen izdotajā grāmatā "Liepāja laikmetu dzirnavās", līdz šim 2001.gadā konstatētajam atklājumam par vecākajām tika uzskatītas divas citas ēkas – Pētera I nams Kungu ielā 24 un Joahimam Šrēderam 1699.gadā celtā māja Bāriņu ielā 33.