logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 118
Viesi - 118
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Druvienas vecās skolas muzejs kļūst par 100-gadīgu dokumentu glabātāju

Autors: Malda Ilgaža, www.dzirkstele.lv
05.07.2005
Skatīts 3773 reizes
Druvienas vecās skolas - muzeja eksponātu klāsts nesen papildinājies ar vairākiem vēsturiski nozīmīgiem dokumentiem. Tās ir vairāk nekā 100 gadus vecas Druvienas pagastskolas 1902.,1903. un 1904.gada liecības, kas izdotas Emmai Peips.

Līdz šim muzejam šādu dokumentu nav bijis. Liecības, kurās izlasāms arī skolotāja paraksts, atklāj, ka Druvienas vecajā skolā strādājis viens skolotājs Jānis Kalniņš, bet 1903.gadā viņam palīgā ieradies otrs skolotājs Roberts Dievabērns.
25.jūnijā neilgi pirms muzeja darba laika beigām pie vecās skolas piestājusi automašīna, no kuras izkāpusi Emmas Peips māsasmeita ar bērniem un mazbērniem, kas stāstījusi, ka jau 17 gadus gatavojusies apmeklēt Druvienu, nu beidzot šo sapni ir īstenojusi.

“Izrādījās, ka viņi atveduši dāvanu muzejam - Druvienas pagastskolas liecības. Tā ir ārkārtīgi vērtīga dāvana,” stāsta muzeja vadītāja Ligita Zvaigznekalne.

Jūnijs viņai bijis bagāts mēnesis ne tikai ar vērtīgiem eksponātiem. Negaidot satikti dažādi cilvēki, kas kaut kādā ziņā ir saistīti ar Druvienu un tās veco skolu.

“Pirms pāris nedēļām uzzināju, ka dzejnieka Jāņa Poruka māsas Emīlijas dēls Jānis Ancovs ir bijis gleznotājs, kas studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, bet politisku iemeslu dēļ nav saņēmis diplomu. Negaidot man pieteicās bijusī druvēniete Paija Peipa Gulbe, kas Jāņos ciemojās Druvienā, ka viņai ir apmēram 20 J.Ancova gleznas, tāpēc būs iespējams veidot izstādi, jo gleznas pamazām jau tiek vestas uz muzeju. Viņa muzejam uzdāvināja arī Poruka māsas Emīlijas rokdarbus un vairākas senas fotogrāfijas, kas 1910.gadā, iespējams, tapušas Tirzas mācītājmājā,” stāsta L.Zvaigznekalne.

Tieši Līgo dienā garāmbraucot pie muzeja piestājusi vēl kāda automašīna un kāda Latvijā dzīvojoša kundze muzeja vadītājai pastāstījusi, ka bijusi pazīstama ar J.Poruka mazmazdēlu, kas bijis lidotājs un traģiski gājis bojā Grieķijā. Viņa Druvienā ciemojās pirmo reizi. Viešņa solījusi būt klāt arī J.Poruka dzimtas salidojumā, kas notiks 20.augustā. L.Zvaigznekalne cer, ka līdz dienai, kad notiks salidojums, Druvienas vecā skola - muzejs pasaulē raudzīsies ar jaunu logu acīm.

Muzeja vadītāja var būt gandarīta, jo viņas veikums ir novērtēts - Druvienas vecā skola - muzejs ir viens no četriem rajona kultūras vēstures pieminekļiem, ko iedzīvotāji pieteikuši Eiropas kultūras mantojuma dienām, kuru tēma šogad ir “100 sakoptākie kultūras pieminekļi Latvijā”, kā vienu no labākajiem. Tas nozīmē, ka cilvēki ir pamanījuši šo objektu un novērtējuši. Druviena neatrodas Gulbenes tuvumā. Līdz tai jāmēro krietns ceļš, bet, ja cilvēki apmeklē muzeju, tad tas ir tā vērts.

“Ne jau visu vienmēr izšķir nauda, arī cilvēku atzinībai ir vērtība,” uzskata Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Gulbenes rajona galvenā valsts inspektore Sarmīte Dundure. Viņa stāsta, ka atšķirībā no iepriekšējiem gadiem rajonā atzītākos kultūras pieminekļus mantojuma dienām šogad varējis pieteikt jebkurš.

“Ir paredzēts par šiem 100 sakoptākajiem kultūras pieminekļiem veidot ilustrētu poligrāfisku izdevumu latviešu un angļu valodā, tas būs pieejams arī ārzemēs. Tātad Druvienas vārds izskanēs tālu,” saka S.Dundure. Izdevumā būs informācija arī par Stāmerienas pili, Lizuma muižu un Velēnas baznīcu.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas notiks 10. un 11.septembrī.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100