Raksti > Ziņas

Nozagts Andrejam Pumpuram veltītais piemineklis Birzgalē

Autors: Judīte Čunka LTV Panorāma
26.01.2005
Ir piespļautas dvēseles ne tikai birzgaliešiem, bet visai latviešu tautai. Tā par ļaundaru rīcību - latviešu eposa “Lācplēsis” autoram Andrejam Pumpuram veltītā pieminekļa nozagšanu - saka Birzgales iedzīvotāji
Ir piespļautas dvēseles ne tikai birzgaliešiem, bet visai latviešu tautai. Tā par ļaundaru rīcību - latviešu eposa “Lācplēsis” autoram Andrejam Pumpuram veltītā pieminekļa nozagšanu - saka Birzgales iedzīvotāji. Tēlnieka Jāņa Karlova veidoto pieminekli Pumpura dzimtajā pusē Birzgalē uzstādīja 1991.gadā, kad svinējām dzejnieka 150. dzimšanas dienu. Taču pagājušajā naktī tas nozagts. Birzgaliešus māc bažas, ka to iekārojuši krāsaino metālu zagļi.

To, ka slavenajam novadniekam veltītais piemineklis nakts melnumā pazudis, atklājuši bizgalieši, kuri rīta agrumā steigušies uz darbu. Postaments pie Birzgales novada muzeja, uz kura stāvēja piemineklis, bija tukšs. Nozieguma vietā vien palikuši automašīnas riepu nospiedumi. Tā kā bronzā veidotais Pumpura portreta tēls bija smags, ir aizdomas, ka darbojusies zagļu grupa. Pieminekli tagad var apskatīt fotogrāfijās. Par nodarītajiem zaudējumiem Birzgales iedzīvotāji nerunā – tā esot nevērtējama lieta. Vien cer, ka piemineklis vēl atradīsies. Andreja Pumpura piemineklis pirms 4 gadiem jau dzīvoja vandālisma gadījumu, kad jau toreiz acīmredzot krāsaino metālu zagļi gribējuši to nozagt. Tad Pumpura tēls vēl atradās citur dažus kilometrus tālāk – dzejnieka dzimto māju vietā. Pēc vandālisma gadījuma to pārvietoja uz Birzgales centru. Novada muzeja darbinieki domā, ka pagājušajā naktī varētu būt darbojušies tie paši vandaļi. Andreja Pumpura piemineklis nav vienīgais, ko aiznesuši zagļi. Pirms dažiem gadiem krāsaino metālu kārotāji Birzgalē aplasījuši bronzas detaļas vēl vairākām citām novada kultūras zīmēm.