Raksti > Ziņas

Rīgas Doms iekļauts Pasaules pieminekļu fonda 100 apdraudētāko objektu sarakstā

Autors: LETA
12.07.2005
Rīgas Doma baznīca iekļauta Pasaules pieminekļu fonda 2006.gada 100 apdraudētāko objektu sarakstā, informēja Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja direktore Klāra Radziņa. Iekļaušana šajā sarakstā Rīgas Domam pavērs iespēju saņemt no fonda finansējumu, taču vēl būs jāstrādā, lai pierādītu un pamatotu tā nepieciešamību.
Rīgas doms
Saistītas apdzīvotās vietas
Rīga (Pilsēta)

Informācija fonda interneta mājas lapā liecina, ka sarakstā katru gadu tiek iekļauti kultūras un arhitektūras objekti, kuri atzīstami par pasaulē apdraudētākajiem. Objektus saraktam nominē valstu valdības un to iekļaušanu sarakstā izvērtē ekspertu grupa.
Saraksta mērķis ir pievērst objektiem starptautisku uzmanību un palīdzēt iegūt finansējumu to glābšanai.

Par Rīgas Domu fonda mājas lapā teikts, ka tajā atklāta struktūru deformācija, tai skaitā plaisas un izkustējušās kolonnas. Fonda pārstāvji šā gada pavasarī apmeklējuši Rīgas Domu un secinājuši, ka celtnei nepieciešams veikt izpēti un turpināt novērošanu, lai precīzi noteiktu baznīcas stāvokli un izveidotu pastiprināšanas plānu.

Izteikta arī cerība, ka Rīgas Doma iekļaušana sarakstā dos impulsu tā tehniskās izpētes veikšanai, lai nozīmīgais objekts tiktu glābts.

Lai vērstu uzmanību uz problēmām, kas saistītas ar Rīgas Doma saglabāšanu, iepazīstinātu ar izpētes rezultātiem un plānotajiem darbiem Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs sadarbībā ar jauno baznīcas īpašnieku - Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu (LELB) 14.jūlijā plkst.15 rīkos pasākumu "Nacionālas nozīmes svētvietai - Rīgas Domam 800. Izpēte, konservācija, restaurācija.".

Plānots, ka pasākumā piedalīsies Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pārstāvji, LELB arhibīskaps Jānis Vanags, Kultūras ministre Helēna Demakova (TP), Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvji un citi speciālisti.

Kā uzsvēra Radziņa, pats galvenais Rīgas Doma atjaunošanai un saglabāšanai ir nodrošināt sistemātisku, ikgadēju finansējumu. Viņa atgādināja, ka daudzas jomas baznīcā ir kritiskā stāvoklī.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja informācijā presei norādīts, ka Rīgas Doma pamatakmens likts 1211.gadā. Kopš tā ielikšanas Doms ir pārdzīvojis un izturējis neskaitāmas pārbūves un remontdarbus.

Muzeja pārstāvji uzver, ka līdz Doma astoņsimtgadei atlikuši tikai seši gadi. Tāpēc tiek aicināts noteikt dienu, kad tiks uzsākta dievnama sakopšana, konservēšana un restaurācija lai, kā norāda muzeja pārstāvji, "pēc sešiem gadiem mēs varētu nostāties tā priekšā, neviena nebaidoties un nekaunoties pacelt savas acis uz debesīm, kurās iesniedzas Rīgas Doma tornis".