logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 313
Viesi - 313
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

LTV1 ekrānā Kaspara Gobas jaunā filma “Engure. Jūras dāvātais ezers”

Autors: Latvijas Dabas fonds
13.07.2005
Skatīts 2790 reizes
16.jūlijā plkst. 19.30 LTV 1.programmā rādīs fotogrāfa, žurnālista un biologa Kaspara Gobas veidoto dokumentālo filmu “Engure. Jūras dāvātais ezers”. Filma ir stāsts par vienu no Latvijas unikālākajiem ezeriem un tā likteni dažādu politisko varu laikā, un ļaudīm, kas pieredzējuši šīs pārmaiņas.
Filmas varoņi ir cilvēki, kuru darbs un dzīve saistīti ar Engures ezeru, - zvejnieki, ornitologi, mednieki, niedru grūdēji, dabas parka darbinieki un lauksaimnieki. Stāstīdami par dzīves laikā pieredzēto, katrs no viņiem izstāsta savu ezera stāstu, kas kopā veido daudzpusīgu ezera vēstures un problemātikas atainojumu.

Latvijas unikālākais un dabas daudzveidības ziņā viens no vērtīgākajiem ezeriem pusotra gadsimta garumā ticis ietekmēts atkarībā no konkrētā laika saimnieciskajām vajadzībām. Ezeru un cilvēkus pie tā ierobežojuši gan 19. gadsimta beigās veiktie nosusināšanas darbi, gan padomju militāristi, gan Hruščova laika aizliegums iedzīvotājiem turēt vairāk par vienu govi un stingrie dabas aizsardzības noteikumi. Tā rezultātā ezera krastos vietējie vairs neganīja lopus un ezers aizauga. Tas kļuva nepiemērots putniem, kuru dēļ šie aizliegumi savulaik tika pieņemti. Viena no Latvijas senākajām un nozīmīgākajām ornitoloģisko pētījumu vietām bija nopietni apdraudēta.

Latvijas Dabas fonds kopā ar Engures ezera dabas parku un vietējām pašvaldībām sāka vērienīgu projektu, lai atjaunotu ezeru tā agrākajā izskatā. Daļā ezera krastu atkal ganās savvaļas govis un zirgi, pamazām atgriežas pirms trīsdesmit gadiem izzudušie putni. Ezera dabas parks ar izbūvētām gājēju laipām un skatu torņiem nu ir pieejams ikvienam dabu izzināt gribētājam.

Kaspars Goba ir arī filmas operators un scenārija autors (sadarbībā ar Guntaru Daģi), mūziku filmai komponējis Juris Kulakovs, tekstu ierunājusi Rita Paula. Papildu uzskatāmībai filmā izmantotas trīsdimensiju grafikas un aero uzņēmumi, kas ļauj labāk izprast ezera veidošanos, attīstību un aizaugšanu.

Filma būs skatāma arī brīvdabas seansos Engures ezera ciemos – Bērzciemā 22. jūlijā plkst. 22.00, Ķūļciemā 23. jūlijā plkst. 22.00 un Mērsragā 29. jūlijā plkst. 22.00. Pēc filmas paredzēta tikšanās ar Engures ezera dabas parka direktoru Robertu Šiliņu, Latvijas Dabas fonda projektu vadītāju Ingu Račinsku un filmas režisoru Kasparu Gobu.

Starptautisku atzinību jau iemantojusi K.Gobas iepriekšējā filma “Purva ļaudis” par Sedas kūdras purvā strādājošajiem iebraucējiem no brālīgajām padomju republikām. Savu pirmizrādi tā piedzīvoja starptautiskajā kinofestivālā „Arsenāls“ Rīgā un vēlāk tika rādīta televīzijās un kinofestivālos Vācijā, Francijā un Itālijā.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100