logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 446
Viesi - 446
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Teikas un leģendas

Aumeisteru dārgumi ( saīsināts)

Autors: Indra Garā, "Diena"
26.11.2004
Skatīts 7073 reizes
Kā no druskām restaurēt senas ēkas un sadzīvot ar spokiem....

... Muižas kompleksā, kas izvietojies Vidzemes augstienes atzara - Aumeisteru vaļņa augstākajā punktā, darāmā vēl daudz, taču vēsturisko auru šī vieta nav zaudējusi. Restaurējot muižas ēkas, seicināts, ka jāatjauno ne tikai interjers, bet arī muižas kompleks kultūras centra funkcija. Pamati pils muižas priekšā, kur Latvijas laikā  notikabrīvdabas izrādes, jau apzināti. Muižai nāk līdzi arī cits mantojums - spoki.

Astoņdesmito gadu beigās izsolē nopirktais muižas komplekss,kurā ir teju vai desmit ēkas, tikai tagad piedzīvojis pirmo restaurācijas darbu kārtu - gandrīz jau pabeigti darbi pārvaldnieka mājā. Pie sarkano ķieģeļu ēkas ar vairākiem tornīšiem un īpašu astoņstūra veida skaŗda jumtu vēl ir stalažas un šur tur redzami padrupuši ķieģeļi. Šī ir greznākā ēka visā muižas kompleksā, kas savulaik celta no tepat dedzinātiem ķieģeļiem.

.... Kā no seno interjeru liecību druskām var atjaunot telpu iekšējo apdari, rāda pārvaldnieka mājas telpas. Te atjaunoti logu slēģi, kas verami no iekšpuses, logi, durvis, sienu ornamenti. Rādot, kā restaurētas ēkas telpas, par neatņemamu stāsta sastāvdaļu kļūst šeit dzīvojošie spoki. To parādīšanās tiek skaidrota ar notikumiem, kas risinājušies muižas īpašnieku fon Vulfu dzimtā. Viens no baroniem šeit reiz noslepakvojis savu sievu un viņas mīļāko - muižas pārvaldnieku. Gari vilktas sievietes un vīrieša balss skaņas, troksnis, it kā kāds staigātu pa kāpnēm, un nospiedumi istabiņu gultās, kādi paliek pēc gulēšanas vai sēdēšanas - tāds lielos vilcienos ir spoku izdarību klāsts, bet ne tuvu viss, kas te pieredzēts un dzirdēts. Kā tikt ar to galā, te katram sava pieredze. Kad muižas kompleksa īpašniecei nelīdzēja tēvreize un krusta pārmešana, spocīgā pulsējoši mirguļojošā parādība pazudusi, ieslēdzot gaismu. Pārvaldnieks, kas spokiem netic, noteikti piedāvātu iedzert, bet muižas saimniece vienkārši ar tiem samierinājusies un tie viņai pāri nedara.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100