logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 278
Viesi - 278
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Personības

Pilnas kabatas ar zelta grāmatiņām

Autors: Aina Ušča, Bauskas dzīve
26.07.2005
Skatīts 8745 reizes
Restaurators zeltītājs Gazis Habibuļins katru dienu pavada pie griestiem Rundāles pils hercoga kamīnistabā. Brīžiem restaurators jūtas kā galvenais varonis filmā, jo daudzi ārvalstu tūristu fotoobjektīvi tiek vērsti tieši pret viņu.

Ģeogrāfs meklē darbu

Zeltītājs ir viena no retākajām profesijām. Šo amatu Latvijā apguvuši pieci seši speciālisti. Gazis, kuram piešķirta kvalifikācijas augstākā pakāpe – vecmeistars –, ir vispieredzējušākais. Par zeltītāju viņš strādā kopš 1983. gada un ir pieprasīts ne jau Rundāles pilī vien. Aizpagājušajā gadā Gazis deviņus mēnešus strādāja Nacionālā teātra atjaunošanā. Interjera detaļu visi zeltījumi ir rundālieša darbs.

Gazis dzimis Rundāles pagastā, viņa bērnības pārdrošākais sapnis bijis strādāt pilī. Pēc Latvijas Universitātes beigšanas diplomētais ģeogrāfs devies uz pils muzeju pie direktora Imanta Lancmaņa un lūdzis darbu. Pēc muzeja vecākā zinātniskā līdzstrādnieka amatā pavadītiem četriem gadiem Gazis nolēmis iemācīties gluži jaunu arodu. Viņu iedrošinājis un pierunājis toreizējais restaurācijas nodaļas vadītājs Marģers Vītols.

Kļūdīties nav ieteicams

«Daudzi domā: zeltītājs – tam jau pilnas kabatas ar zeltu,» joko restaurators un rāda iesietu miniatūru grāmatiņu. Tā sastāv no caurspīdīgām zelta lapiņām, kuru izmērs ir 8X8 centimetri. Restauratora uzdevums ir lapiņas piestiprināt paredzētā vietā. Tas ir gluži kā juveliera darbs, jo nejaušs pieskāriens pēkšņi visu var sabojāt.

Gazis ievērojis, ka restauratori cenšas izvairīties no zeltītāja profesijas apgūšanas: «Tas ir ļoti dārgs prieks. Viena maza lapiņa maksā vairāk nekā latu, bet cik tādu ir vajadzīgs, lai noklātu šķietami nelielu virsmu! Darbā nepieciešama ārkārtīga precizitāte. Ja glezniecības restaurators kļūdās, brāķi var novērst ātri un bez lieliem izdevumiem. Ja zeltītājam misējas, seko nepatīkama izskaidrošanās ar darba devēju, jo postā tiek aizlaista krietna summa. Tāpēc jaunās paaudzes restauratori ir ar mieru veidot mākslīgo marmoru, krāsot sienas, remontēt dzīvokļus – tikai ne zeltīt! Es arī protu daudzus specifiskus restaurācijas darbus, taču zeltīšana mani aizrauj visvairāk.»

Sudrabo kamīntelpu

Zeltītāja darbarīki ir neliels, polsterēts spilventiņš, speciāls nazis, vāveres spalvu otiņa un ahāta akmens. Zelta lapiņām ar pirkstiem nedrīkst pieskarties, citādi tās sabirzīs putekļos. No grāmatiņas ar nazi tiek atdalīta lapa, piegriezta atbilstošā formātā un uzmanīgi piestiprināta pie iepriekš sagatavotas, ar spirtu samitrinātas pamatnes, izmantojot otu. Pēc četrām stundām virsmu pulē ar ahātu, lai iegūtu spīdumu. Ja nepieciešams matēts efekts, zeltījuma vietu apstrādā ar īpašu sastāvu.

Gluži tāds pats ir arī sudrabošanas process. Rundāles pilī šis paņēmiens izmantots Rožu, Saulītes istabā un hercoga kamīntelpas plafona stuka veidojumu atjaunošanā. Kamīntelpas apdares detaļu sudrabošana Gazim ir jābeidz nākamā gada pavasarī, lai pils jubilejā – 24. maijā – restaurēto vēsturisko interjeru varētu atklāt publikai. Sarežģīta un ilgstoša ir arī virsmu sagatavošana zeltīšanai. Rundāles pilī zeltījumi un sudrabojumi tiek veikti uz melno vai sarkano mālu pamatnes. Masa sastāv no 12 komponentiem, to plānā kārtiņā ieklāj ar otu. Lai gan šos materiālus tagad var nopirkt arī Latvijā, melno mālu masu Gazis mēdz gatavot pats, 12 stundu tos pacietīgi vārot. «Ar mūsdienu materiāliem var viegli iekrist, tāpēc labāk izmantoju pārbaudītus un drošus paņēmienus,» piemetina restaurators.

Neatklāj noslēpumus

Pērn divas nedēļas Gazis Habibuļins pavadījis pieredzes apmaiņas komandējumā Florences restaurācijas institūtā. Savus arhitektūras pieminekļus itālieši sāka restaurēt jau 18. gadsimtā, tāpēc Itālijas restaurācijas skola tiek uzskatīta par vadošo Eiropā. Šajā valstī specifiskas profesijas var apgūt Florences restaurācijas institūtā. Augstskolas beidzējiem piecus gadus obligāti jāstrādā par mācekļiem, veicot vienkāršus darbus. Tikai pēc tam diplomēti restauratori iegūst tiesības strādāt patstāvīgi.

Gazis ir piedalījies arī pieredzes apmaiņas semināros Vācijā, stažējies pie Krievijas meistariem. Viņš secina: «Mūsu nozarē valda nerakstīts tabu – neviens restaurators savas metodes un receptūras neatklāj. Tādēļ sarunas ir izvairīgas. Jābūt ļoti vērīgam, pašam jāskatās un jāanalizē, jo dzirdētajam bieži vien nevar ticēt.» Eiropā tagad plaši izmanto zelta imitāciju, kas ir krietni lētāka. Tai ir arī lieli trūkumi – ar laiku zeltījums oksidējas un kļūst zaļgans. Turklāt imitāciju var klāt tikai uz lakota pamata, bet Rundāles pilī šādas virsmas 18. gadsimtā netika izmantotas.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Pēdējie 10 komentāri
Kaa kllut par restauratoru, kur ir jaamaacaas, mans beerns ir pilniigi saslimis ar sso slimiibu, es jau kaa mamma domaaju, ka tas paaries, bet nee, laikam tomeer esmu maldiijusies,ssii doma paliek speekaa
vai ir taada iespeeja un kur
atrakstiet man uz e-pastu [email protected]
man nerakstaas tas et burtinnssss
vismara
17.01.2011, 20:47
#3
ja jau nav tik smalka kapec jautrites kundzej ta zeltisana nepadodas? uvis
01.08.2008, 20:25
#2
Gazim tik spārniņus un oreolu virs galvas... Tā zeltīšana nemas tik smalka un sarežģīta nav. Un kas attiecas un Nacionālo teātri,tur cienījamais meistars darbojās tikai zāles otrā balkona līn]menī jautrite
21.01.2008, 13:44
#1
Ir ko teikt par šo rakstu? (3)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100