logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 405
Viesi - 405
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Vēsturiskā ēkā ierīko Tirzas pagasta vēstures muzeju

Autors: Dzirkstele, Malda Ilgaža
01.08.2005
Skatīts 2814 reizes
Tirzas pagastā kādreizējā kolhoza dispečeru ēkā šobrīd valda ārkārtīgi liela rosība, jo Tirzas pamatskolas audzēkņi kopā ar pedagogiem iekārto pagasta vēstures muzeju.
Tam atvēlēta visa ēka, kurā ir vairākas telpas, tāpēc muzeja eksponātus būs iespējams izkārtot atbilstoši tematikai.
“Skolā, mācot bērniem vēsturi, esmu pārliecinājusies, ka viņiem neko neizsaka jēdzieni “kolhozs”, “dispečeri”, “partorgs”, “oktobrēns”, “pionieris” un citi. Bērni man jautā, kas tie par lakatiņiem, ko savulaik vajadzējis nēsāt skolēniem. Ar kolēģiem sākām domāt, ka ir pienācis pēdējais laiks vākt visu kopā, lai bērniem radītu priekšstatu par padomju laiku,” stāsta Tirzas pamatskolas direktores vietniece Svetlana Ziepniece. Viņa atzīst, ka šāda muzeja veidošanai tirzmaliešiem bijusi vajadzīga uzdrīkstēšanās un psiholoģiska sagatavošanās, jo pieaugušie, kas dzīvojuši padomju iekārtā, to nav aizmirsuši un viņiem vēl šķiet, ka tai nav vēsturiskas vērtības.
“Vadāmies pēc principa, ka viss, ko mēs izdzīvojam un pārdzīvojam, ir vēsture, kas pieder pagātnei un mūsu bērniem,” piebilst S.Ziepniece.
Mācību gada beigās skolā izziņota akcija, kuras laikā pagastā apzinās un vāks padomju laika liecības, kā arī citas vēsturiskas lietas. Iesaistīties akcijā brīvprātīgi aicināti skolēni, kas paši to vēlas. Direktores vietniece stāsta, ka atsaucība bijusi liela, jo daudzi gribējuši piedalīties muzeja izveidē.
Kad Tirzas pagasta pašvaldības vadītājs Māris Raģelis ierādījis telpas, kas stāvējušas tukšas kopš kolhoza likvidācijas, entuziasti vispirms ķērušies pie to sakopšanas, lai pēc tam izvietotu pa pagasta mājām savāktos eksponātus un pagājušo gadu liecības. Katra tiek reģistrēta un aprakstīta eksponātu uzskaites grāmatā. Jāpiebilst, ka to klāsts ir ārkārtīgi plašs un daudzveidīgs. Šobrīd ir sākusies ekspozīcijas iekārtošana. Šajā darbā palīdz skolotāja Ligita Trekše, kam ir deviņu gadu pieredze, strādājot Druvienas vecajā skolā - muzejā. Tiek mērots ceļš arī uz vairākām pagasta mājām, kur iedzīvotāji topošajam muzejam vēl piedāvā dažādus priekšmetus, fotogrāfijas un citu.
L.Trekše stāsta, ka vienuviet atradīsies vēsturiskas elektropreces, piemēram, televizori, atskaņotāji un radioaparāti, citviet iekārtos skolotāja darba vietu ar senām tintnīcām, grāmatu etažerēm un citiem piederumiem.
“Esam pārliecinājušies, ka muzeja iekārtošana radījusi gandarījumu skolēnu vecvecākos, jo kolhozs kā veidojums nav pazudis nebūtībā, ka viņiem savulaik piešķirtos apbalvojumus un pirmrindnieku albumus varēs aplūkot nākamās paaudzes. Notikumi ir likuši sarosīties arī gados veciem ļaudīm,” saka L.Trekše.
S.Ziepniece stāsta, ka muzejā būs vieta arī stellēm, gultām, rakstāmgaldiem, lai tas viss kopā radītu pagājušo gadu noskaņu. Atsevišķā nelielā telpā iekārtos virtuvi, kurā būs padomju laikam piestāvoša atribūtika. Viena telpa atvēlēta dažādiem formas tērpiem. Tajā apskatāma pionieru forma, cietuma uzrauga formas jaka, miliča forma, šinelis un cits. Dažus muzejam nodoto goda uzvalku atlokus rotā tā valkātajam padomju gados piešķirtie ordeņi un medaļas. Par vērtību uzskatāmi arī tautiskie brunči, kas austi pirmās Latvijas brīvvalsts laikā un uzskatāmi par autentisku darinājumu.
Puse no ēkas iekšējā pagalma ir pašvaldības īpašums, tāpēc te radīs vietu lielāka izmēra eksponāti, piemēram, padomju laikā populāri transporta līdzekļi un cits.
Muzeja svinīga atklāšana paredzēta 1.septembrī, lai gan S.Ziepniece bilst, ka pilnībā gatavs tas nebūšot nekad. Līdz tam laikam iecerēts sakārtot arī ēkas jumtu.
“Kad man vaicāja, vai šīs telpas var izmantot muzeja izveidei, atbildēju, ka var, bet tagad sākušās aktivitātes pārtraukt vairs nav iespējams. Muzejs nebūs veltīts tikai padomju laikam, bet pagasta vēsturei, jo telpu pietiks. Šis ir pirmais atspēriena punkts. Veiksim arī telpu remontu, finanses ekonomiski izlietojot vienas pagasta ēkas sakārtošanā,” saka M.Raģelis.
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100