Raksti > Interesanti

Tūrisms Zemgalē

Autors: www.zemgale.jrp.lv
04.08.2005
Zemgales reģions ir Latvijas tūrisma tēla daļa, kas ir zīmīga ar reģionam raksturīgo ģeogrāfisko novietojumu, savdabīgo ainavu un kultūrvidi. Jau no laika gala reģions ir veidojies par saimnieciski spēcīgu un kultūrvēsturiskiem sakariem bagātu reģionu. Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas un Jēkabpils rajonu teritorijā esošie nozīmīgie kultūrvēsturiskie un dabas objekti veido tūristiem saistošu, pievilcīgu, un interesantu vidi.
Saistītas apdzīvotās vietas
Zemgales (Reģions)

Šeit labi attīstījies ir kultūras tūrisms, kas balstās uz pilsētu, muižu, baznīcu, muzeju un dažādu kultūras pasākumu apmeklējumiem, kā arī dabas un aktīvais tūrisms, ko nosaka reģiona izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, plašais ceļu tīkls.

Zemgalē koncentrējas liels skaits dabas objektu - parku, dižkoku,  dabas taku, pilskalnu, dažādi ģeoloģiski fenomeni kā karsta kritenes u.c. Kā populārākos var minēt Pokaiņu mežu, Gārsenes dabas takas, Zasas parku, Vilces gravas u.c. Zemgales plašajam līdzenumam, tik ļoti neraksturīgi, paveras Tērvetes dabas parks – pakalniem, gravām un priežu siliem klātais apvidus.

Daudzus tūristus Zemgale spēj piesaistīt ar plašo kultūrvēsturisko pieminekļu un objektu klāstu. Ir saglabājušies zemgaļu varenie pilskalni, kapu vietās atrastās rotas un priekšmeti. Reģionā atrodas skaistākās un bagātākās Latvijas pilis un muižas ar plašajiem parkiem – Rundāles, Mežotnes, Jelgavas, Vecauces, Krustpils u.c.. Šeit ir daudz nozīmīgu muzeju un atpūtas objektu.

Zemgales galvenie ūdens resursi ir upes – Daugava, Lielupe, Mūsa, Mēmele, ezeri un citas ūdenskrātuves, kuras veiksmīgi tiek izmantotas laivošanai un makšķerēšanai.

Atsevišķos rajonos tūristiem tiek piedāvāta iespēja līdzdarboties dažādās aktivitātēs – sviesta kulšanā, keramikas trauku tapšanas procesā, dažāda veida produktu degustācijās.

Zemgalē ir pieejamas starptautiska līmeņa sporta bāzes, ir iespējams nodarboties ar izpletņu lēkšanu, planierismu, burāšanu, moto sportu, orientēšanās sportu, slēpošanu, riteņbraukšanu. Reģionā ir pieejami baseini, ledus halles, sporta halles. Zemgalē notiek liela mēroga sporta pasākumi, kā Eiropas čempionāti motokrosā “Mūsas” trasē, čempionāti apvidus riteņbraukšanā Dobelē u.c. Izjādes ar zirgiem ir viens no aktīvās atpūtas veidiem, kas Zemgalē kļūst arvien pieprasītāks.

Reģionā ir izveidoti Tūrisma informācijas centri, kuros var gūt plašu un vispusīgu informāciju par tūrisma iespējām, piedāvātajiem pakalpojumiem un aktivitātēm pilsētā, rajonā, reģionā. Tūrisma informācijas centri ir sastopami visos reģiona rajonos.