logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 312
Viesi - 312
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Praktiska pieeja telšu romantikai

Autors: Iveta Vēvere, Latvijas avīze
11.08.2005
Skatīts 9251 reizi
Lai gulēšana teltī būtu patīkama, jābūt labai ventilācijai un ūdens necaurlaidībai, skaidro SIA "Gandrs" veikala "Viss atpūtai dabā" preču speciālists Gunārs Šauriņš. Vislabākajā variantā telti veido divas kārtas – iekšējā ir baltas kokvilnas telts, kurā siltā naktī var gulēt un skaitīt zvaigznes, nebaidoties no kukaiņiem.

Ja tuvojas lietus, tai pāri pārvelk ūdens necaurlaidīgo kārtu. Tā parasti ir no poliestera, kas aizsargā pret mitrumu, bet neļauj gaisam brīvi cirkulēt, tāpēc jāpārliecinās, vai ventilācijas sistēma ir pārdomāta. Ārējai kārtai vajadzētu beigties aptuveni 10 cm augstāk nekā kokvilnas teltij, jo šādā veidā, ja telts ir labi nostiepta, ūdens iekšā netecēs, bet gaiss cirkulēs. Parasti arī telts augšpusē ir viena divas gaisa kabatiņas ventilācijai. Arī telts apjoms aprēķināts, ņemot vērā ne tikai vidējos cilvēka auguma izmērus, bet arī gaisa patēriņu – tāpēc, lai gan divvietīgajā teltī izmēru dēļ var sagulēt arī trijatā, tikai divatā ir droši, ka nebūs jāmostas bezgaisā.
Jaunums telšu ražošanā ir īpaša viela, ar ko impregnē kokvilnas audumu, lai tas, saglabājot labo gaisa caurlaidību, spētu pilnībā aizsargāt pret lietu. Šīs teltis ir dārgākas un smagākas, bet jau izpelnījušās tūrisma lielvalstu – Vācijas, Beļģijas un Holandes – kaprīzo ceļotāju atzinību, jo nodrošina pat trīs reizes labāku gaisa apmaiņu nekā vislabākā ventilācijas sistēma. Šīs teltis rīta saulē neuzkarsīs kā ar poliesteru pārklātās, un tajās gaisa temperatūra ir tāda pati kā laukā.

Ja telts ir tikai vienā kārtā, ventilācija būs niecīga, tas nozīmē, ka pa nakti kondensāts, kas uzkrājies, līs uz gulētājiem, tiklīdz tie sakustēsies. Viena slāņa teltīm pret mitrumu visneizturīgākās ir grīdas šuvju un salaidumu vietas, kurām parasti vajadzētu būt līmētām. Protams, šādas teltis ir lētākas, bet visbiežāk to īpašnieki pēc pāris mitrumā vai pat kārtīgā peļķē pavadītām naktīm atceras seno teicienu, ka skopais maksā divreiz, un dodas meklēt kvalitatīvāku telti, kuru var nopirkt sākot no aptuveni Ls 35.

Izpēti iesaiņojumu!

Uz telts iesaiņojuma jābūt rakstītam tās izmēram – platumam, garumam un augstumam. Jābūt uzzīmētai celšanas shēmai, jo ir varianti, kad iekšējo kokvilnas telti ceļ vispirms un, ja nav gaidāmi nokrišņi, var iztikt tikai ar to, bet ir teltis, kurām ceļ ārējo kārtu un iekšējo iepogā. Abi varianti ir labi, bet katrs vairāk noder noteiktos apstākļos, jo, ja līst, ērtāk vispirms uzcelt ārējo telti un iekšējo sausu iepogāt, bet, ja lietus nav gaidāms, iepogājamo telti nevar uzcelt atsevišķi. Uz iesaiņojuma jānorāda arī poliestera mitruma izturības mērījums milimetros – jo lielāks skaitlis, jo spēcīgāku lietu telts izturēs. Latvijas apstākļiem mitruma izturībai jābūt no 2000 mm.

Katram piemērotāko telti

Klasiski teltis dala grupās pēc to lietojuma. Telti, piemērojot lietošanai kalnos, kur ir zemas temperatūras, vējš, veido zemu, ar mazu svaru, jo tā visu laiku jānēsā līdzi, arī krāsa parasti ir koša, lai, ja notiek nelaime, telti varētu pamanīt.

"Treking" grupa paredzēta garo pārgājienu veicējiem, kuri telti dienām ilgi nēsā somā vai vadā uz riteņa, tāpēc tās ir vieglas – līdz 3,5 kg – un kompaktas. Visbiežāk tās ir neuzkrītošos dabiski zaļganos vai brūnos toņos, jo parasti to īpašnieki labprātāk izvēlas mazāk iemītas takas un nomaļākas pļavas, kā arī izvairoties no nevēlamas tikšanās ar savvaļas dzīvniekiem. Abām iepriekšējām grupām sijas veidotas no alumīnija, kas ir viegls, bet izturīgs. Ja viegla telts – līdz 3, 5 kg – ir ar tērauda vai stikla šķiedras sijām, jāsāk bažīties, uz ko svars ir ietaupīts. Ekonomējot materiāla biezumu un pamatīgi nenostrādājot šuves, samazinās ūdens necaurlaidība.

Grupa "camping" ir ideāli piemērota vidusmēra tūristam, kuru neuztrauc telts svars, jo tas ir sākot no 4,5 kg. Tērauda mietiņi un stikla šķiedras sijas ir divi elementi, kas ļauj nedaudz samazināt telts cenu. Teltis ir pietiekami augstas, lai tajās varētu sēdēt, dažām ir nojumītes, kur turēt mantas, – kastroļus, prīmusu, sabristos zābakus, ko negribas ņemt teltī, bet arī gluži zem klajas debess pamest nevar.

Ģimenei paredzēto telšu grupu raksturo iespaidīgi telts izmēri un augstums – pat līdz 1,90 m, lai tajā varētu piecelties kājās. Augstās teltis iecienījuši arī dažu ūdens sporta veidu cienītāji, jo tajās var ērti pārģērbties, bet pa nakti plašajās telpās var izvietot arī ekipējumu. Parasti ģimenes klases teltis ir ar vairākām guļamistabām, kuras nereti var atdalīt ar iepogājamām sienām, kas ļauj pa dienu visiem uzturēties kopā plašajā teltī, bet pa nakti gulēt norobežotā teritorijā. Kempinga un ģimenes grupas teltis ražotāji necenšas radīt vieglas, jo zināms, ka tās līdz apmetnei vedīs ar automašīnu. Piemēram, 6 metrus gara telts, kurā var stāvēt pilnā augumā nesaliecoties, var svērt pat 20 kg.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100