Raksti > Ziņas

Glābj Cēsu viduslaiku pils svētku zāli

Autors: Valda Rozenberga, Druva
12.08.2005

Cēsu viduslaiku pilī strādā akmens materiālu restauratori.Šis ir pirmais darbs, kas saistīts ar Cēsu pils vēsturiskās ieejas atjaunošanu. Ieeju paredzēts atklāt nākamā gada tūrisma sezonas sākumā.

 

Cēsu jaunā pils
Saistītas apdzīvotās vietas
Cēsis (Pilsēta)

Restaurācijas meistare Inese Sidraba, SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" restauratore Anda Robežniece un restaurators Edgars Puriņš uzskata, ka Cēsu pilsdrupās apmetumam ir augsta kultūrvēsturiska un amatnieciska vērtība. "Cēsu viduslaiku pils svētku zāle ir viena no retajām vietām, kur tik lielā apjomā saglabājies viduslaiku apmetums. Tā kā tas nav aizsargāts no atmosfēras iedarbības, stāvoklis ir kritisks. Lai novērstu iespējamu apmetuma neatgriezenisku zudumu, veiksim apmetuma fiksāciju," teica A. Robežniece. Paralēli restauratori veiks dokumentāciju un apkopos informāciju, kas palīdzēs tālākos restaurācijas darbos.
Kā konsultants darbu veikšanā Cēsīs ieradies ievērojamais akmens materiālu restaurators, čehs Milošs Gavenda, kurš pašlaik piedalās Bauskas pilsdrupu konservācijā un konsultē Raunas pilsdrupu konservācijas darbu.

Šobrīd Cēsu viduslaiku pils svētku zāle apmeklētājiem nav pieejama.