logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 322
Viesi - 322
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Brīvības piemineklis apaug ar sūnu

Autors: Imants Vīksne, NRA
17.08.2005
Skatīts 2874 reizes

Tikai četrus gadus pēc restaurācijas Brīvības piemineklis sācis apaugt ar sūnu. Speciālisti brīdina, ka tagad ietaupīti regulārās apkopes izdevumi pēc pāris gadiem var pārtapt daudz lielākos tēriņos.

Vairāk sazaļojusi pieminekļa ziemeļu puse, kas ilgākas diennakts stundas atrodas ēnā, un īpaši labi sūnas jūtas baltajā Itālijas travertīnā šīs vasaras mitrumā. Akmens restaurators Ivo Graudums stāsta, ka šogad pirmo reizi pēc restaurācijas būtu jāveic pieminekļa apkope: jānotīra nost sūnas, jāuzliek ūdeni atgrūdošs aizsargpārklājums, jāatjauno šuvju vietas starp akmens blokiem, darbi veicami arī pieminekļa iekšpusē. Tam visam nepieciešami 8000 latu, bet neviena no atbildīgajām institūcijām šādu naudu nav rezervējusi. I. Graudums atzīst, ka uz vienu gadu atliekot pieminekļa aprūpi, nekas ļauns nenotiks, taču ilgāka naudas turētāju vienaldzība gan var izraisīt sekas.
Tās izskaidroja tēlnieks Kārlis Īle: "Sūnas ir dzīvs organisms. Tās laiž saknes, uzkrāj ūdeni, kas ziemā sasalst, un akmens erodē. Turklāt šajā gadījumā būtisks ir ne tikai estētiskais aspekts, bet arī ētiskais. Būtībā ar sūnām apaug mūsu brīvības ideja."
Atšķirībā no speciālistiem politiķi brīvības simbola sazaļošanu nav ievērojuši. I. Graudums paskaidro: "Tagad akcents ir uz Brāļu kapiem, bet par Brīvības pieminekli visi ir aizmirsuši." Iespējams, ka šis pārmetums būtu jāvelta arī restauratora priekšniekam Rīgas pieminekļu aģentūras vadītājam Eiženam Upmanim, kurš personīgi esot lūdzis šogad pilnīgi visus pieejamos līdzekļus novirzīt Brāļu kapu memoriāla atjaunošanai. Tā vismaz apgalvo Rīgas domes Kultūras komitejas vadītāja Helmī Stalte. Viņa Neatkarīgajai teicās nekavējoties doties pētīt sūnas uz Brīvības pieminekļa, un, ja tiešām darbi nebūs atliekami, ierosinās atvēlēt sūnu noņemšanai nepieciešamo naudu no pašvaldības attīstības fonda. Aģentūras darbinieki, kas E. Upmaņa atvaļinājuma laikā viņu aizvieto, tikmēr apgalvo, ka nauda pieminekļa apkopei ir prasīta, taču tās piešķiršanu nobremzējis Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas priekšnieks Juris Dambis. Jāpaskaidro, ka pērn pompozi tika noslēgts trīspusējs sadarbības līgums starp Aizsardzības ministriju, Rīgas domi un Kultūras ministriju gandrīz par 347 000 latu ieguldīšanu Brāļu kapu memoriāla atjaunošanā. Šajā summā ietilpst arī tā nauda, kas citus gadus tika dalīta starp kapiem un Brīvības pieminekli. Pieminekļu aģentūra apgalvo, ka J. Dambis, būdams šīs naudas trīspusējās uzraudzības padomes vadītājs, kavē līdzekļu sadali. Savukārt J. Dambis Neatkarīgajai apgalvo, ka aģentūra nav spējusi paskaidrot, kā naudu paredzēts tērēt. Starp citu, šī nav pirmā reize, kad E. Upmanim tiek pārmests iniciatīvas trūkums un neprasme racionāli tērēt naudu.
J. Dambis gan ir ievērojis paradoksālu faktu: līdz ar Pieminekļu aģentūras izveidošanu, tai uzlikta atbildība par visiem Rīgas pieminekļiem, taču budžets to kopšanai faktiski netika piešķirts. Punktu savstarpējiem apvainojumiem pielikusi atvaļinājumu sezona, kuras laikā atbildīgās amatpersonas par nosūnojušiem simboliem formāli ir tiesīgas nedomāt. Aģentūras priekšnieka vietnieks Valdis Bernhards secina: "Dzīve ir apstājusies."
Paredzams, ka uzraudzības padomes sēdi varētu sasaukt, kad visi beidzot būs atpūtušies, tas ir, pēc kādām pāris nedēļām. Tikmēr restaurators I. Graudums bažīgi vērtē Latvijas laika apstākļus. Ja pieminekli tomēr grib sakopt vēl šogad, laika atlicis pavisam nedaudz – līdz septembra beigām.
Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100