Raksti > Interesanti

Peintbols

Autors: www.paintball.lv; www.dare.lv
12.09.2005
"Dāre" - peintbola parks
"JUGLAND" (Latvijas Peintbola Klubs)
Allažu peintbola klubs
"Pif Paf" - peintbola parks
Dobeles peintbola parks
"Jaunsētas" - lauku tūrisma un atpūtas centrs
"Faraons" - peintbola parks
"OZRT" - peintbola parks
"Ūdensdzirnavas" - viesu nams
Saistītas apdzīvotās vietas
Rīga (Pilsēta)
Gaiķu (Pagasts)

    Sporta peintbols - tā ir aizraujoša un dinamiska spēle, kurai nav pilnīgi nekāds sakars ar militāro vai ar vardarbību. Tas vienkārši ir hobijs un sports, kura popularitāte visā pasaulē neiedomākamajamā ātrumā ir izaugusi. Ne tikai valstu čempionāti un turnīri tiek rīkoti, bet arī starpvalstu lielās sacensības, tādas kā Eiropas čempionāts „Millennium”, ziemeļvalstu čempionāts „Nordic Series”, ziemeļvalstu čempionāts un pasaules čempionāts Orlando ASV. Šajos turnīros un čempionātos dalībnieku skaits katrā turnīrā ir ap simtu un skaits ar katru gadu palielinās.
    Salīdzinoši ar citiem sporta veidiem, šajā sporta veidā ir jau izveidotas desmitos prfesionāļu komandas, kuru spēlētāji nopelna attiecīgas naudas summas. Tas vēl ir nekas, jo peinbola attīstības sākums ir tikai sākuma stadijā, peinbola augstākās stadijas punkts ir vēl tikai priekšā.
    Pati spēle ir vienkāršāka par vienkāršu: peintbola laukumā sapulcējas divas spēlētāju komandas (ne mazāk par trim cilvēkiem komandā). Nav nekādu ierobežojumu vecumam, fiziskai, sporta vai militārajai sagatavotībai. Jāņem vērā, ka spēlētāji, kuri nav vēl sasn ieguši 12 gadu vecumu, spēlē drīkst iesaistīties tikai vecāku vai kāda cita pieaugušā pavadībā. Dalībnieki uzklausa instruktora norādījumus: kā spēlēt, kā uzvesties peintbola laukumā, vienojas par izvēlēto "misiju". Tad katrs spēlētājs saņem ieroci, lodes un aizsargtērpu.
    Peintbola ierocis - marķieris - atšķiras no īstajiem ieročiem ar to, ka šāviņus raida saspiestas gāzes palīdzību, un ar tiem cilvēkam nevar nodarīt ko ļaunu. Marķiera raidītās bumbiņas sastāv no želatīna apvalka, kurā iepilda viegli izmazgājama pārtikas krāsa (to var pat ēst!). Šaujot no tuva attāluma, lodes sašķīst pret apģērbu atstājot plankumu. Kā papildus aprīkojumu var izvēlēties dažādus peintbola aksesuārus: tēmekļus, dūmu sveces, aizsargkrāsas utt., un spēle var sākties.
    Misijas ir visdažādākās. Tās var būt gan cietokšņa ieņemšana, gan ciemata "attīrīšana" no teroristiem, ķīlnieku atbrīvošana un tamlīdzīgi. Visbiežāk spēlētāji izvēlas iebrukt pretinieku komandas teritorijā un ieņemt to. Parasti tie ir štābi vai nocietinājumi. Lai spēle būtuaizraujošāka, peintbola laukumi bieži mēdz būt aprīkoti ar dažādām aizsargbūvēm, nocietinājumiem, ierakumiem un žogiem.
Izstājas tas, kurš kaut reizi ir sašauts ar želatīna lodi, un tā pārsprāgusi, atstājot uz aizsargapģērba krāsas traipu. Ja dalībniekam ir trāpīts, bet lode nav pārplīsusi, tas neskaitās un var spēlēt tālāk. Zaudē komanda, kurai visi dalībnieki ir "sašauti". Pēc tam var sākt jaunu misiju.
    Spēlē galvenais ir nevis efektīvi "nogalināt", bet gan izbaudīt procesu, kurš ilgst līdz pretinieka "izslēgšanai": ienaidnieka novērošanu, izlūkošanu, slēpņu ierīkošanu, diversijas, frontālu uzbrukumu, sadalīšanos mazākās grupās un saskaņotu manevrēšanu, pielavīšanos no aizmugures un citas interesantas darbības.
    Psihologi uzskata, ka peintbols ir iespēja atbrīvoties no agresijas un stresa. Daudzi ir pārliecināti, ka peintbols palīdz aizmirst ikdienas dzīvi un rutīnu, labi pavadīt laiku brīvā dabā, izbaudīt uzvaras prieku, piedzīvojumu vilinājumu, komandas garu un spēcīgas emocijas, kā arī dod iespēju uzlabot fizisko formu, nodarbojoties ar hobiju.