logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 626
Viesi - 626
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas
Raksts sadarbībā ar
Laikraksts

Divi lācēni – Dūcīšu mājas ozolā

Autors: Gunita Ozoliņa, Auseklis
16.09.2005
Skatīts 2091 reizi
Vakarrīt Staiceles lauku teritorijā dažus kilometrus aiz Vīķiem Dūcīšu sētas saimniekus pārsteidza pavisam negaidīti viesi. Nepilnus 100 metrus no dzīvojamā nama ozolā bija satupuši divi lācēni. Saimniece Ruta Poļaka pastāstīja, ka rīta agrumā, tumsā ceļā uz kūti abi ar vīru saklausījuši neparastu rūkoņu, taču nosprieduši, ka skaņa nāk no ceļa puses.

Tomēr mājas sargs Sāra jau naktī stipri rējusi un arī no rīta bijusi nemierīga. Vēlāk, kad Rutas vīrs Pēteris vedis ganībās teļus, Sāra sākusi ošņāt zāli, skrāpējusi zemi ar ķepām, tā saimnieks pametis skatienu uz ozolu un atklājis, ka tajā sēž 2 ķepaiņu mazuļi.
Kad ierodamies Dūcīšos, atlikusi pie malas rudens darbus, pagalmā ir visa ģimene, jo galu galā šādu notikumu piedzīvo pirmo reizi mūžā. Un kurš gan būtu gatavs rakt kartupeļus, ja no ozola uz viņiem nolūkojas lāči? – Neticēju, teicu, lai vīrs nestāsta pasakas, bet, kad pati ieraudzīju, pirmajā mirklī pārskrēja šermuļi, – saka Ruta. Tomēr zvēri maz līdzinās plēsoņām, to skatieni ir skumji, līdzjūtību raisoši, viens mazulis ik pa laikam pasūkā ķepu, izšauj sārtu mēlīti, bet otrs sazelējis slapju sava pārinieka ausi. – Ansītis un Grietiņa! – Pēteris tiem piešķir vārdus, un Rutas mazmeitiņa atzīst, ka gribētos zvērēnus mazliet paglaudīt. Drošības labad meitenīte ar mazo brāļuku iekārtojas žiguļa kabīnē un vēro pagalmā notiekošo kā no skatu torņa. Labestīga un draudzīga ir arī pieaugušo attieksme. Ruta stāsta, ka padevusi ziņu arī draugiem un radiem, tie sabraukuši, pavērojuši un devuši padomu uz putna būra jumta novietot medusmaizi. Pēteris tomēr ir piesardzīgs. Lai kā gribētos pacienāt, kas zina, vai pēc cienasta zvērēni vairs būtu ar mieru atstāt viesmīlīgo sētu. Protams, iedabūt abus meža valdnieka mazuļus fotokadrā nav nemaz tik vienkārši, jo, jūtot cilvēka tuvumu, tie ieņem drošākas pozīcijas un rāpjas pa zariem augstāk. Tomēr brīdī, kad atkal notuntuļo mazliet zemāk, izdodas pa trepēm parāpties tiem pāris pakāpienus tuvāk. Drīz ierodas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Staiceles posteņa priekšnieks Agris Rubenis un mednieki Antis Bergs un Modris Lilenblats. Viņi spriež, ka, iespējams, lācene gājusi bojā, ja pakļāvusi mazuļus riskam cilvēku tuvumā. Ko iesākt, kā bez satraukuma aizvadīt dzīvniekus no pagalma? Padoms pa mobilo telefonu nāk no Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) speciālistiem. Viņi iesaka aizvākt suni, atiet sāņus, novērst uzmanību, lai dzīvnieki varētu netraucēti nokāpt. Pēc pārdesmit minūšu gaidīšanas viena ķepauša peka jau atrod pieslieto trepju pakāpienus, dažas neveiklas kustības, un lācēns piesardzīgi nokļūst uz zemes, aizslēpjas aiz koka stumbra, bet, iespējams, fotoaparāta klikšķa iztraucēts, zibenīgi uzskrien atpakaļ kokā. Saprotu – esmu nevēlama. Lai kā gribas iegūt skaistuļu portretus, viņus nedrīkst traucēt.

Pēteris un Ruta ar lāčiem netieši sastapušies jau pāris vasaru. Pērn atraduši līdz asinīm saskrāpētu ķēdē piesieto teliņu, pirms tam viens bijis saplosīts līdz nāvei. Viņi ir pārliecināti, ka pie tā vainīgi lielie plēsoņas. Tomēr par lācēnu viesošanos pagalmā Pēteris groza galvu: – ... Nemūžam nespētu iedomāties, ka kaut ko tādu būs lemts redzēt savā sētā. Arī staicelieši vairākkārt medībās manījuši lāču pēdas, pēdējo reizi tas noticis nesen Alojas – Ungurpils medību teritorijā.

ZBR direktora vietnieks Andris Urtāns tomēr noraida versiju par lāču mātes bojāeju un skaidro, ka lācene šajā laikā atgrūž bērnus, lai tie kļūst patstāvīgi. Viņš jau bija sazinājies ar Nigulas purva rezervāta speciālistiem, kur ierīkota patversme Igaunijā nošauto lāču mazuļiem, un saņēmis informāciju, ka tur mītošie 3 ir savā teritorijā. Direktora vietnieks ir pārliecināts, ka abi ir Latvijas lāči. – Ir ziņas, ka šobrīd Lielpurvā un Staiceles teritorijā mīt 3 – 4 lāči. Ar vienu lielo šovasar sastapos pie "Ogu" mājām. Visticamāk, abi mazuļi ir vienas lāču ģimenes pēcnācēji, kuriem māte ļāvusi iepazīt pasauli, bet suņi uztriekuši kokā. Andris bija priecīgs, ka neviens nav rīkojies ar šaujamajiem, un bija pārliecināts, ka mierīgā gaisotnē zvērēni nokāps un aizies savās gaitās. Līdz vēlai pēcpusdienai viņi vēl turpināja sēdēt kokā.

Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100