logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 308
Viesi - 308
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Upes līkumu veidošanai – Eiropas nauda

Autors: Aina Ušča, Bauskas dzīve
19.09.2005
Skatīts 5245 reizes
Eiropas Savienības programmas "LIFE Natura" projekta "Mitrāju aizsardzība Ķemeru nacionālajā parkā" lielākā aktivitāte ir Slampes upes renaturalizācija. Tas nozīmē, ka upei tiek veidota līkumota gultne, jo pēc meliorācijas tā bija iztaisnota un atgādināja grāvi ar stāviem krastiem. Projekta kopējās izmaksas veido gandrīz divus miljonus eiro.
Labo meliorācijas kļūdas
Līdzīgs process pirms dažiem gadiem notika Bauskas rajonā, atjaunojot Ceraukstes upes dabisko gultni atsevišķos posmos. Ķemeru nacionālajā parkā (ĶNP) realizētais upes gultnes atjaunošanas un palieņu pļavu noganīšanas projekts pašlaik ir vērienīgākais Baltijā, informē projekta vadītājs Gatis Pāvils. Apmēram 2,1 kilometra posmā Slampes upīte ir ieguvusi jaunus līkumus un kļuvusi 4,6 kilometrus gara. Gultnes profils un krastu reljefs veidots, lai veicinātu pārplūstošu palieņu pļavu biotopu rašanos, kā arī palielinātu upes bioloģisko daudzveidību.
Intensificējot lauksaimniecisko ražošanu, 60. un 70. gados milzīgas zemes platības tika meliorētas un vēlāk radīja dabai lielu kaitējumu. Daudzas upītes iztaisnoja un padziļināja, lai paātrinātu ūdens noplūšanu no apkārtējām teritorijām. Lai tā aiztecēšanai nerastos nekādi šķēršļi, pārrakto upju gultni veidoja taisnu, vienmērīgu, dabiskām ūdenstecēm neraksturīgu. Šī iemesla dēļ iztaisnotajās upēs var atrast tikai dažas augu un dzīvnieku sugas.
Ganās zirgi un taurgovis
Upi renaturalizējot, palienes atkal applūst un atjauno ūdenstilpes bioloģisko daudzveidību. Dabiskai upei tuvināta jaunā gultne ar laiku radītu dzīvesvietas daudzām sugām, skaidro Gatis Pāvils.
Pagājušā gada oktobrī Pasaules Dabas fonds un Eiropas Lielo zālēdāju fonds ĶNP no Beļģijas piegādāja 15 taurgovis. Lopi mīt nožogotā platībā Slampes upītes renaturalizētā teritorijā.
Pirms dažām nedēļām no Papes ezera apkaimes uz ĶNP pārvesti šķirnes "Konik polski" 10 savvaļas zirgi. Arī tie ganās Slampes pļavās. Gatis Pāvils norāda: "Zirgus un taurgovis var salīdzināt ar jaudīgām pļaujmašīnām. Lopi ir nepieciešami palieņu pļavu noganīšanai, citādi tās aizaugtu ar krūmiem un kokiem. Šāda biotopu uzturēšana, nevis pļaušana, nodrošina daudzu aizsargājamu augu un dzīvnieku saglabāšanu.
Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100