logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 337
Viesi - 337
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Līgatnes dabas takās svin jubileju

Autors: Andra Gaņģe, Druva
19.09.2005
Skatīts 3236 reizes
Līgatnes dabas takas 30 gadu pastāvēšanas laikā kļuvušas par trešo interesantāko dabas tūrisma objektu Latvijā. Trešdien Gaujas nacionālā parka Līgatnes dabas takas svinīgi atzīmēja 30 gadu pastāvēšanu.

Vides ministrs Raimonds Vējonis, sveicot šī objekta pamatlicējus un idejas turpinātājus, atzina:
- Dabas takas ir labs piemērs, kā pareizi pasniedzot dabas vērtības, veidojas cilvēka saikne ar dabu. Tas, ka šī vieta aptaujās tiek atzīta par vienu no populārākajiem un ģimeniskākajiem dabas tūrisma objektiem Latvijā, liecina, ka pirmā Gaujas nacionālā parka direktora Gunāra Skribas un viņa komandas aizsāktais virziens ir pareizs.

Ministrs uzsvēra dabas taku izglītojošo nozīmi. Te dota iespēja iepazīt Latvijas faunu un floru, reizē audzinot izpratni par dabas vērtībām un to saglabāšanas nozīmību.

R.Vējonis pauda viedokli, ka Līgatnes dabas takas ir nozīmīgas arī vietējo pašvaldību attīstībā. Ministrs vērtēja, ka gan Līgatnes pilsētas, gan pagasta pašvaldības darbība ir veiksmīgs piemērs, kā, sabalansējot ražošanu un dabas vērtību saglabāšanu, var veicināt pašvaldības attīstību.

Līgatnes pilsētas domes vadītājs Ainārs Šteins atzina, ka, kaut gan savulaik pašvaldību satraucis fakts, ka dabas taku apmeklētāji pārlieku noslogo pilsētas infrastruktūru, tagad Līgatnes attīstība tiek saistīta ar šī objekta piedāvājumu. Līgatnes pagasta padomes priekšsēdētājs Guntars Pīpkalējs vērtēja, ka dabas takas popularizē Līgatnes vārdu Latvijā, dodot iespēju veidoties un attīstīties mazajiem uzņēmējiem pakalpojumu sfērā.

G.Skriba, pirmais Gaujas nacionālā parka direktors, Līgatnes dabas taku pamatlicējs, pastāstīja , ka dabas takas faktiski sāktas veidot pēc apmeklētāju pieprasījuma. Nacionālā parka koncepcijā bija paredzēta vietējai faunai raksturīgo, saimnieciskās darbības dēļ izzudušo meža dzīvnieku sugu atjaunošana, bet apskates objekta veidošana nebija plānota. Taču pēc staltbriežu un mežacūku atvešanas uz Līgatni runas par dzīvniekiem izplatījās un parka apmeklētāji sāka taujāt, kur tos apskatīt, kur atstāt auto. Un tā pamazām bija jāsāk veidot takas, skatu platformas, stāvlaukumi automašīnām.

-Neparedzējām, ka mūsu darbs gūs tādu atsaucību sabiedrībā, - sacīja G.Skriba.

Gaujas nacionālā parka direktors Jānis Strautnieks teica paldies visiem Līgatnes dabas taku idejas aizsācējiem un turpinātājiem, uzsverot ikviena lielo pašaizliedzību. R.Vējonis pasniedza Vides ministrijas Atzinības rakstus ilggadējiem dabas taku darbiniekiem Edītei Skribai, Velgai Vītolai un Jānim Rupmejam.

Līgatnes dabas takas ar katru gadu pilnveidojas. Vadītājs Jānis Andrušaitis pastāstīja, ka pēdējo gadu laikā uzcelti jauni, kā arī paplašināti un atjaunoti vecie nožogojumi lāčiem, vilkiem, lapsām, mežacūkām, stirnām un citiem. Paaugstinātas skatu platformas, lai apmeklētāji labāk varētu vērot dzīvniekus.

Turpmākā objekta attīstība saistīta ar Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta "Ekotūrisma bāzes infrastruktūras izveide Gaujas senlejā – NATURA 2000 teritorijā I kārta Murjāņi – Līgatne" īstenošanu. Projekta vadītāja Kristīne Melece pastāstīja, ka plānots veikt apskates maršruta labiekārtojuma rekonstrukciju – uzlabos taku klājumu, uzlabos vairāku taku atzarus atbilstoši vides prasībām, atjaunos un no jauna ierīkos kāpnes, soliņus, iekārtos jaunas skatu platformas, uzbūvēts jauns skatu tornis, jo pašreizējais apmeklētājiem slēgts sliktā tehniskā stāvokļa dēļ. Iebraukšanai ainavu auto ceļā tiks iekārtota maksas barjera. Ceļš tiks apgaismots, kas ļaus to ziemā labāk izmantot kā trasi distanču slēpošanai, jo šāda atpūta ir pieprasīta. Lielākais darbs projekta ietvaros – paredzēts uzcelt apmeklētāju centru, kurā būs arī mūsdienīgas sabiedriskās tualetes. Tiks ierīkota līdz šim Latvijā mazpazīstama notekūdeņu attīrīšana mākslīgajā mitrājā - niedru dobē. Attīrīšanas iekārtas kalpos arī kā apskates objekts, popularizējot videi draudzīgu, dabisku notekūdeņu attīrīšanas veidu. Pārbūvēs dzīvnieku kopēju māju "Pauguri", ierīkojot tur dabas centru.

Svinību dalībniekus dabas takās sveica Līgatnes pamatskolas skolēni, kuri bija sagatavojuši leļļu teātra uzvedumu. Viesi izstaigāja arī takas, aplūkojot atjaunotos un no jauna būvētos nožogojumus un pārliecinājās, ka dzīvnieki tajos jūtas labi.

To, ka dabas takas ir kļuvušas par vienu no iecienītākajām ekskursijas vietām, liecināja trešdienas kuplais apmeklētāju pulks. Īpaši daudz bija skolēnu. Pie dzīvnieku voljēriem pulcējās bērnu grupas, klausoties nacionālā parka darbinieku stāstus par nožogojumos mītošajiem, tajā brīdī gan redzamajiem, gan neredzamajiem iemītniekiem. Iespēja bez maksas apmeklēt dabas takas un klausīties speciālistu stāstījumu par dzīvniekiem, uzdodot jautājumus bija īpaša jubilejas pasākuma sastāvdaļa, kuru izmantoja visi tās dienas apmeklētāji.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100