Raksti > Interesanti

Pār Ķoņu un Lodes pagastiem

Autors: Maruta Krastiņa
20.09.2005
Esmu mazs, draisks gubu mākonītis, kādi pie debesīm saulainā vasaras dienā  peld tik nesaskaitāmi daudz. Man kādreiz dikti apnīk ceļot pa debess jumu kopā ar saviem lielajiem brāļiem un tad  pie vecās zirgu  pasta stacijas, tagadējās Ķoņu pagasta padomes ēkas, ņemu, sadūšojos un nolemju viens pats pavērties uz interesantākajām un skaistākajām vietām Ķoņu un Lodes pagastos – Igaunijas pierobežā.
Ķoņu dzirnavas
Saistītas apdzīvotās vietas
Lodes (Pagasts)
Ķoņu (Pagasts)
Arakste (Ciems)
Pagasti atrodas Ziemeļvidzemes zemienes Burtnieku līdzenumā, kur aizņem daļu no Burtnieku Rūjienas drumlinu lauka. Ielejās starp drumliniem tek mazas upītes, ap tām pļavas, ganības un purvi. Pagriežoties pa kreisi zem manis dižākais Latvijas drumlins – Ķoņu kalns – 9,6 km garš, 2,4 km plats un absolūtais augstums 92,6 m vjl.  Ai, kas par varenu skatu – ne velti še iedvesmu saviem darbiem smēlušies gleznotāji un dzejnieki. Ķonieši kopj savu kalnu, jo tā esot sena saieta vieta. Te atradušās zviedru karaspēka nometnes, te pāri gājuši krievu, poļu un arī igauņu  karapūļi. Un kas par interesantiem akmens veidojumiem bijušajās grants karjerās!  Tos šurp esot atstumis lielais ledājs atkāpjoties.
  Bet nu gan pietiks jūsmot par Ķoņu kalnu, dodos tālāk uz Ķoņu pamatskolu – bijušo Dīķeru muižu, kurā kādreiz dzīvojis pats barons fon Menzenkampfs, kas Ķoņu pagastā uzcēlis gan divas dzirnavas, gan arī palīdzējis uzcelt pirmās skolas. Šajā ēka skola atrodas jau no 1920. gada. Pie skolas kopts parks ar daudzām retām koku sugām. Pa skolas bēniņu logu ielūkojos skolas bēniņos; skolas bērni gan ir  malači - kādus skaistus vizuālās mākslas darbiņus  šeit var  aplūkot! Vajag tikai iepriekš sazināties pa tālruni 4264239, 9189905
  Lidoju tālāk un tad nogriežos nedaudz pa labi uz Lodes pagasta pusi, sekoju līdzi skaistās, nelielās Rūjas upes līkločiem, un  netālu no Kriķu mājām ieraugu slaveno Kriķu dižakmeni, kas guļ Rūjas upē pie paša krasta. Akmens garums 5,2 m, platums 4,2 m, augstums 2,8 m un tilpums vismaz 30 m³.
    Nu tagad tālāk uz Araksti Lodes pagastā. Te kaut kur jābūt Mīlestības akmenim. Re,  kur tas ir Arakstes muižas parkā, Arakstes upītes malā un uz tā sēž divi jauni cilvēki. Pareizi gan, jaunlaulātajiem uzkāpjot uz akmens divatā, vajagot vēlēties  kādu bērniņu pirmo gribēšot - vai  zēnu, vai meiteni, un tad vēlēšanās piepildoties. Ai, laimīgie ..., bet netraucēšu viņus, došos palūkoties uz Lodes pagasta ciematiņu.
   Ir nu gan skaista vieta: parks, administratīvais komplekss un netālu no centra pie dīķa skaista estrāde. Tīri vai gribētos pārvērsties par cilvēciņu un  iejukt šeit čaklo lodiešu pulkā.
  Nu ko, došos vien tālāk. Pārlidoju nelielam mežiņam , kur, kā stāsta augot, arī dažādas meža ogas un sēnes, un tad... aizraujas elpa.  Un tad zem manis plešas šīs puses lielākais un skaistākais ezers -  Laņģītis. Teika stāsta, ka te, kur atrodas ezers, bijusi mājiņa. Tajā dzīvojis tēvs ar  meitu un dēlu. Vienā svētdienā brālis ar māsu svinējuši kāzas. Piepeši sacēlusies stipra vētra, līdzko jaunais pāris atbraucis no baznīcas un gājis istabā, pie debesīm parādījies liels, melns mākonis. Mākonī bijis Laņģezers. Ezers uzmeties uz mājiņas, tā nogrimusi ar visiem cilvēkiem. Šis notikums bijis  Dieva sods, ka brālim ar māsu nav brīv precēties. Pie ezera ir galdi, soliņi, te var ieturēt azaidu , labi atpūsties un atveldzēties ezerā..
   Lēnam slīdu tālāk, zem manis paliek Lodes pagasta meži, pļavas un lauki, un nu jau atkal esmu Ķoņu pagastā un tuvojos vecajam un labajām  Ķoņu dzirnavām. Ko tik te nedabū redzēt: dzirnavās vēl maļ graudus, kārš un vērpj vilnu ar 19. gs ražotām iekārtām, tamborē, ada, šuj segas, spilvenus un citas labas lietas.
  Bet tagad vēl drusku pavēršos uz jauno dzērveņu purvu. Jā, skaisti gan te izskatās no augšas: te jau iedēstītas lielogu dzērvenes, mellenes un topinamburi.. Un kas par izkoptu un skaistu ainavu apkārt purvam!
   Mans ceļojums lēnam tuvojas beigām, vēl tikai mazlietiņ palūkušos uz slaveno Eriņu mototrasi. Šeit patīkami, mototrase, mazs veikaliņš, sakopts Eriņu muižas meža parks ar dīķi. Un kur tad vēl jaunais rotaļlaukums, te nu gan ir iespējas bērniem un jauniešiem izmantot interesanti savu brīvo laiku. Te var arī uzcelt teltis, iekurt ugusnkuru, makšķerēt zivis un patīkami atpūsties.
  Tas tik  bija  lidojums! Palūkojos un iepazinu  tik daudz  jaukas un interesantas vietas Ķoņu un Lodes pagastos. Ir gan tā mazā Latvija ļoti skaista. Bet nu gan steigšos panākt parējos mākoņu brāļus, kamēr vēl nav norimis lēnais vakarvējš.