Raksti > Ziņas

Nodibināta Ziemeļvidzemes kultūrvēstures biedrība

Autors: Gunita Ozoliņa, Auseklis
22.09.2005
Entuziastu grupa – senatnes pētnieki, kuri šovasar vairākkārt pulcējās, lai aktivizētos dabā atrodamo svētvietu, robežakmeņu, iepriekšējo paaudžu atstāto liecību saglabāšanai, nodibinājuši Ziemeļvidzemes kultūrvēstures biedrību.
Par tās valdes priekšsēdētāju ievēlēts Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta vecākais eksperts Aldis Liepiņš. Viņš pastāstīja, ka pagaidām vēl turpinās juridisko formalitāšu kārtošana, bet drīzumā valde sanāks uz pirmo sēdi, lai lemtu par statūtiem un darbības programmu. Jau šobrīd skaidrs, ka cilvēki, kuri Valkas, Valmieras un Limbažu rajonā aizrautīgi iedziļinājušies kultūrvēstures izpētē, turpinās to darīt plašākā aspektā. – Mūs interesē gan vissenākā vēsture, kas saistās ar apdzīvotības pirmsākumiem – baltu un somugru ciltīm šajā teritorijā un liecības par to, – gan arī vēstures notikumi tuvākā laika periodā, – viņš stāstīja. Interesentu vidū ir gan vēstures skolotāji, gan cilvēki, kuriem kultūras mantojuma apzināšana ir vaļasprieks un sirdslieta, kā, piemēram, Daina Čakste un Alfreds Andruss no Limbažu rajona.
Drīzākajā laikā kļūs skaidrs, kā biedrība iecerējusi savas aktivitātes, vai rajonos taps atsevišķas nodaļas un kādas būs prioritātes tuvākajā laikā. Kā sacīja D. Čakste, nepieciešamība pēc šādas struktūras bijusi jau sen.