logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 329
Viesi - 329
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Tūrisms īpaši aizsargājamās dabas teritorijās – pērn un šogad

Autors: Juris Smaļinskis/IADT
21.03.2005
Skatīts 4581 reizi
Viens no īpaši aizsargājamo dabas teritoriju (IADT) galvenajiem izveides mērķiem ir dabas daudzveidības aizsardzība un saglabāšana, taču IADT ir arī viens no nozīmīgākajiem dabas tūrisma resursiem Latvijā. Kas svarīgs tūrisma jomā lielākajās Latvijas IADT noticis pērn un kādi jaunumi tūristiem tur gaidāmi šogad?
Gaujas nacionālais parks (GNP)

GNP administrācija pagājušā gadā ieguldījusi lielu darbu jau esošās tūrisma infrastruktūras uzturēšanā – atjaunotas tūrisma takas, laipas, skatu platformas, autostāvvietas, informācijas stendi, kartes, norādes un apmeklētāju centri, bet Līgatnes dabas takās pie vilku voljēra ierīkota jauna atpūtas vieta. Īstenoti tādi ar tūrismu saistīti projekti un nozīmīgi pasākumi kā Eiropas Sikspārņu nakts, Eiropas dabas un nacionālo parku dienas, Starptautiskā putnu vērošanas diena, jauniešu aktīvā ekonometne, pasaules Mitrāju diena u.c.

Starp populārākajiem GNP tūrisma objektiem (kur veikta uzskaite) 2004. g. jāmin Līgatnes dabas takas (64 004 apmeklētāji), Zvārtes iezis (8726), Līgatnes pārceltuve (> 8000) un Āraišu vējdzirnavas (4447). GNP Apmeklētāju centrā Siguldā bijuši 9321 un GNP administrācijas organizētajos pasākumos piedalījušies ~ 1740 interesentu.

Šogad GNP ieplānoti ap 16 dažādi pasākumi, starp kuriem būs gan gadskārtu un dažādu svētku svinības – Lieldienas Kubeselē, Miķeļdienas Vaidavā, Adventes tirdziņš Līgatnes dabas takās, dzīvnieku vērošana – Sikspārņu nakts Ungurmuižā, migrējošo putnu vērošana Āraišos un lašu vērošana pie Gaujas, gan izglītojoši pasākumi – Vides diena pie Zvārtes ieža, Eiropas dabas un nacionālo parku dienai un Eiropas kultūras mantojuma dienai veltītie pasākumi u.c.

Ķemeru nacionālais parks (KNP)

Pie iepriekšējā gada labajiem darbiem jāmin KNP administrācijas veidotais 12 km garais gājēju un riteņbraucēju maršruts (Ķemeri – Melnezers - Slokas ezers – Kauguri) un Raganu purva laipu taka (šobrīd - ap 700 m garumā), kas domāta Sēra dīķu apskatei.

KNP informācijas centrā „Meža māja” no maija līdz septembrim viesojušies 1077 apmeklētāji. Vairāk apmeklētie dabas tūrisma objekti KNP pērn bija Lielā Ķemeru tīreļa dabas taka (908 apmeklētāji), Dumbrāju taka (743), Ķemeru pilsētas parks (578), Kaņiera ezera pilskalna taka (488) un Slokas ezera taka (61). Tiesa gan, te ir runa tikai par tiem interesentiem, kas pieteikušies informācijas centrā, tāpēc apmeklētāju patiesais skaits ir daudzkārt lielāks.

Šogad tūrisma infrastruktūras pilnveidošana noritēs jau minētajā Raganu purvā, kur pie Sēra dīķu apskates dabas takas tiks uzstādīti informatīvi stendi un norādes, bet bijušās hidrometeoroloģiskās stacijas „Tīreļi” vietā un pie Dundurlauku taurgovju aploka paredzēts izveidot apmeklētāju centrus. Pēdējais domāts taurgovju un Slampes upes apskatei.

Slīteres nacionālais parks (SNP)

Pērn tūrisma infrastruktūras labiekārtojumi (stāvlaukumi, tualetes, informācija) SNP veikti dabas takās, Slīteres bākā, Kolkas ragā (Apmeklētāju centrs), uzbūvēts skatu tornis Zilo kalnu kraujas malā un iesākta velomaršruta izveide cauri Bažu purvam.

Aprīļa beigās notika ikgadējās putnu dienas, 8. maijā – Tūrisma informācijas diena, bet 22. maijā – Dāvida diena, kas bija Eiropas dabas un nacionālo parku dienai veltīts pasākums.

2004. gadā Slīteres bākā bijuši vai SNP gidu pakalpojumus izmantojuši ap 9000 apmeklētāju (no tiem ap 10% ārvalstu tūristi). Reālais tūristu skaits gan bijis daudzkārt lielāks, jo aprēķināts, ka Kolkas ragā vien bijuši ap 100 000 apmeklētāju.

Šogad pēc aptuveni pusotra mēneša - 23. aprīlī plānotas putnu dienas un vienlaikus ar SNP sezonas atklāšanu Slīteres bākā būs izveidota izstāde par mazbānīša laikiem Ziemeļkurzemē. Tāds ir SNP administrācijas ieguldījums šīs teritorijas tūrisma attīstībā.

Teiču (TR) un Krustkalnu (KR) dabas rezervāts

TR un KR atjaunoti septiņi stendi, kuros ir informācija par rezervāta reljefu, faunu un floru (tikai vietās, kur var iet gida pavadībā) un realizēts LVAF finansēts projekts „Vides izglītības nodrošināšana Teiču un Krustkalnu dabas rezervātā”. Tādējādi pilnveidots TR apmeklētāju centrs un izveidots informatīvs CD par abiem rezervātiem.

2004. gadā TR apmeklējušas 65 interesentu grupas (kopā 1105 apmeklētāji), kas ir tikai nedaudz mazāk kā gadu iepriekš.

Šogad apmeklētāji, iepriekš laikus piesakoties, joprojām TR gidu pavadībā (un tikai tā!) varēs apmeklēt Teiču purva dabas taku.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100