logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 263
Viesi - 263
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Vēsture

Rēzeknē jaunatklāts pilskalns

Autors: Leta
05.10.2005
Skatīts 4992 reizes
Ir atrastas liecības par vēl vienu pilskalnu Rēzeknē, turklāt jaunatklātais pilskalns varētu būt vecāks par jau zināmo Rēzeknes pilskalnu!

Ir atrastas liecības par vēl vienu pilskalnu Rēzeknē, turklāt jaunatklātais pilskalns varētu būt vecāks par jau zināmo Rēzeknes pilskalnu, informēja pašvaldībā. Pēc trīs dienu darba profesors Juris Urtāns un studenti atraduši vairākas liecības par to, ka vietā, kur pašlaik atrodas Ratinīku kapsēta, bijis pilskalns. Tagad atliek veikt laboratoriskos pētījumus, lai precizētu senā pilskalna pastāvēšanas laiku, iespējams, tas bijis 4.-6.gadsimtā. Studentu grupa un profesors Juris Urtāns Rēzeknē veica arheoloģiskos kontrolizrakumus Ratinīku kapsētā, - vietā, kur, iespējams, kādreiz bijis pilskalns.

Šo darbu veikšanai Rēzeknes dome šogad piešķīrusi 200 latus, 700 lati piešķirti no Kultūrkapitāla fonda, 300 lati - no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas. Šogad Ratinīku kapsētā Jupatovkas ielā 3c, Rēzeknē, atrastas arheoloģiskas liecības, kas vedina domāt, ka šajā kalnā kādreiz bijis pilskalns. Profesors Urtāns, veicot Rēzeknes Sāpju Dievmātes Romas katoļu draudzei piederošās Ratinīku kapsētas teritorijas apsekojumu, šā gada 30.aprīlī atradis arheoloģiskas liecības - keramikas lauskas, slīpējamā akmens fragmentu, kas vedina domāt, ka šajā kalnā bijis pilskalns. Tas varētu būt attiecināms uz vēlo dzelzs laikmetu no 9. līdz 13.gadsimtam. Lai arī pilskalns ir vairākkārt postīts un vietām arī mākslīgi pārveidots, arheologiem izdevies atklāt mazāk skartas kalna nogāzes ar palikušu kultūras slāni, kur arī būtu veicama arheoloģiskā izpēte. Tādējādi tiktu iegūta plašāka un vērtīgāka informācija par Rēzeknes kā apdzīvotas vietas veidošanās vēsturi, stāsta Juškāne. Iegūtie rezultāti var kļūt par papildinājumu dokumentācijai, lai Ratinīku pilskalnu iekļautu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Jau iepriekš Rēzeknes novadpētnieks Pāvuls Ratinīks bija informējis par savrupu kalnu jeb kurgānu, uz kura atrodas kapsēta. Viņš zināja teikt, ka agrākos laikos šī kapsēta bija piederīga Ratinīku sādžai. Urtāns pieļauj iespēju, ka kalnu senos laikos karotāji ar rokām sanesuši virs kāda karotāja kapa, lai gan tas ir visai mazticami.

Teika, ka kalnu sabēruši karotāji, raksturīga Latvijas un Latgales pilskalniem, atzīst profesors. Jaunatklātais Ratinīku pilskalns neatrodas sevišķi tālu no Rēzeknes pilskalna.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100