Raksti > Interesanti

Embūtes pauguraine izgriež pogas Siguldai

21.10.2005
Joda dambis Embūtē jeb dabas parks "Embūtes pauguraine" ir tūristu vēl neatklāta atpūtas vieta tepat mūsu rajonā, kas izgriež pogas pat slavenajai Siguldai. Šovasar šeit labiekārtota ekotūrisma taka aptuveni divu kilometru garumā, kas vilina ļaudis priecāties par zelta rudeni, ziemā būs laba vieta slēpotājiem, bet vasarā aicinās uz vairāku dienu pārgājieniem.
Embūtes viduslaiku pils drupas (Bruņinieku pilskalns)
Saistītas apdzīvotās vietas
Embūtes (Pagasts)
Tepat kaimiņos Rudbāržos izgatavotie skatu tornīši, kāpnes, tiltiņi, atpūtas vietas, atkritumu konteineri un malkas novietnes, kā arī neskaitāmas informatīvas zīmes par šeit sastopamajiem retajiem augiem un citām dabas vērtībām atklās Embūtes pauguraini tiem, kas šeit bijuši pirms vairākiem gadiem. Tagad Joda dambis izmainījies līdz nepazīšanai, un jau tuvākajās brīvdienās šeit ir atkal vērts atbraukt.
  Dabas parka lepnums ir Pavārkalns, kas ir viens no augstākajiem Kurzemē, Putnu kalns, kas muižas laikā esot bijis putnu dārzs ar brīvi staigājošiem fazāniem. Embūtes gravas gar Embūtes senlejas rietumu daļu ir ģeoloģisks piemineklis, jo dažviet to augstums pārsniedz 50 metru. Induļa jeb Kuršu pilskalns ar Lankas upīti rietumu nogāzes pakājē ir viens no stāvākajiem pilskalniem Kurzemē ar īpatnējiem aizsardzības vaļņiem, bet Otrā pasaules kara laikā sagrautā luterāņu baznīca, no kuras palikušas tikai drupas, savulaik bijusi viena no iespaidīgākajām šajā apkārtnē. Un tie ir tikai daži no faktiem par unikālajiem vēsturiskajiem un dabas objektiem Embūtes senlejā. Sajūsmas vērti ir kaut vai tikai skati uz rudens krāsotajiem kokiem, pakalniem un lejām.
  Kā pastāstīja projekta koordinators Andris Junkurs, dabas parkā redzamais ir vērienīga, Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīta projekta pirmie rezultāti. Projekts ticis uzsākts pagājušajā gadumijā, bet reāli darbi sākušies pavasarī un tikai vasaras beigās bijuši redzami pirmie rezultāti. Turklāt 317 tūkstošus latu vērto projektu vēl turpinās vesela gada garumā, lai pabeigtu nākamā gada oktobrī ar tūrisma informācijas un izglītības centra atklāšanu. "Tagad mums reizē turpinās projekta aktivitātes, parādās pirmie apmeklētāji," stāsta A.Junkurs, norādot, ka tas ļauj arī konstatēt kļūdas, labot tās un veiksmīgāk organizēt turpmāko darbu.
  Stāstot par turpmākajiem projekta darbiem, A.Junkurs min tūrisma informācijas un izglītības centra izveidi Bruņinieku kalnā. Šobrīd izstrādāts būvprojekts kādas ēkas rekonstrukcijai, paredzēta līgumu slēgšana un jau ziemā paredzēts uzsākt ēkas nojaukšanu. "Lai namu atjaunotu, vispirms gandrīz līdz pamatiem nāksies nojaukt to, kas padomju laikos šeit klāt piebūvēts," radikālo pieeju paskaidro A.Junkurs. Toties pēc tam šeit taps moderna būve, kas funkcionāli būs pietiekami ērti izmantojama – te būs gan konferenču zāle, gan informācijas centrs ar veikaliņu un citas telpas. "Turpmāk iecerēts arī plašs izglītojošais darbs, tāpēc ir nepieciešamas arī telpas dažāda veida semināriem," saka A.Junkurs.