Raksti > Ceļotāju stāsti

Idejas īsajiem ceļojumiem ar auto

Autors: iAuto
24.10.2005
Vai jums nav gadījies tā - sestdiena, skaists rīts, pa televizoru nekā nav, kaut ko gribas, bet konkrētu ideju nav? Droši vien, ka ikvienam...
Tāpēc pastāstīsim par kādu samērā interesantu (rudens) maršrutu Siguldas / Līgatnes virzienā. Šis nebūs īsts stāsts par ceļojumu, bet gan tikai apskates vērtu objektu un to atrašanās vietu pieminēšana. Maršruta punktu secība lai paliek jūsu ziņā, to var arī mainīt.
Bijušais slepenais pazemes vadības komplekss (Līgatnes pazemes bunkuri)
Līgatnes pārceltuve par Gauju
Zvārtes iezis
Raksts sadarbībā ar
iAuto
Saistītas apdzīvotās vietas
Līgatnes (Pagasts)

Un tā. No sākuma varētu braukt pa sekojošu maršrutu: Rīga, Vangaži (te var piestāt un ieēst brokastis krogā Brālis), Ragana. Tad turpinām ceļu apdzīvotas vietas Plācis virzienā un, neaizbraucot līdz tai, nogriezties pa labi, kur atrodas norāde "Līgatnes pārceltuve 14km". Šos 14 kilometrus brauciet, izbaudot dabu, patīkamo grants ceļu, tikai neaizraujaties - līkumi šeit ir bīstami un iespējams, ka pretīm arī kāds brauks.

Galā nonāksiet pie pārceltuves, kur ar pārcēlāja palīdzību varēsiet pārcelties pāri Gaujai - protams, kopā ar visu transporta līdzekli. Ņemiet vērā, ka šī nav bezmaksas izklaide - cena: 1,00Ls par auto ar vadītāju, 0,40Ls par katru pasažieri. Dažu minūšu laikā nonāksiet Gaujas pretējā krastā. Hmm, šeit iespējama rinda (dažas automašīnas).

Pēc pārcelšanās dodamies tālāk.Pa šo ceļu nonāksiet Līgatnē. (nejaukt ar Augšlīgatni, kas atrodas uz šosejas!) Tālāk varat aizbraukt (sekojot norādēm) līdz Zvārtes iezim. Par apmeklējumu jāmaksā, bet nekas traģisks - 0,80Ls no apmeklētāja. Turpat atrodas bezmaksas autostāvvieta un vairākas piknika vietas. Zvārtes iezi ir vērts redzēt!

Pēc Zvārtes ieža var doties pa šo pašu ceļu atpakaļ, bet pusceļā nogriezties pa labi - uz Skaļupi - rehabilitācijas centru. Norādes uz šo vietu ir skaidri pamanāmas. Kas tur tāds? - teiksiet. Tur atrodas PSRS laikos īpaši slepena vieta - Centrālkomitejas valdības vīru bunkurs, kas spēja uzņemt līdz 250 cilvēku atomkara gadījumā. Virs tā bija uzcelts un vēl šobrīd darbojas rehabilitācijas centrs. Šeit var pieteikt ekskursiju pa šo bunkuru labirintu, kur saglabājušās visas telpas un tā laika aksesuāri.

Gida pavadībā jūs tiksiet ielaisti visvarīgākajos tā laika kabinetos ar neskaitāmām slepenām kartēm utt. Gide visu pastāstīs. Jāatzīmē, ka šī vizīte apmēram 45 minūšu ekskursija būtu iepriekš jāpiesaka (tālrunis 6467747). Maksa 20Ls no grupas vai 2Ls no cilvēka, ja grupa ir lielāka par 10 cilvēkiem.

Neuztraucieties - desmit cilvēki pašiem uz turieni nav jāved! Gan jau varēsiet pievienoties citiem gribētājiem. Tikko apmeklējām šos bunkurus - bija interesanti. Iepriekš sarunājot, varat pat pasūtīt kāpostu zupu un kompotu bunkura ēdnīcā (0,50Ls no cilvēka) īstā padomju laika stilā.

Pēc Līgatnes rehabilitācijas centra apciemojuma - varat doties caur Līgatni (Augšlīgatni) uz Rīgas pusi, bet varat arī braukt vēlreiz pāri Gaujai ar plostu. Jebkurā gadījumā pa ceļam būs daudz iespēju paēst launagu un atpūsties - Raganas ķēķis, ja brauc pa augšu, krogs Brālis, krogs Bucefals u.c.