logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 290
Viesi - 290
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas
Raksts sadarbībā ar
Eiropa.lv

Starptautiskā lidosta Rīga lidojumu sezonas mijā

Autors: Andorijs Dārziņš, Starptautiskā lidosta “Rīga”
29.10.2005
Skatīts 3115 reizes
30.oktobrī, kad pulksteņi sāks skaitīt ziemas laiku, kad diennaktī būs 25 stundas, aviācijā sāksies ziemas lidojumu sezona. Pasažieru aviopārvadājumos sezonu mija parasti ievieš korekcijas lidojumu sarakstos. Aviosabiedrības, ņemot vērā pasažieru plūsmu izmaiņas, sāk apgūt jaunus virzienus, bet citos maina lidojumu skaitu.

Aizvadītās vasaras un gada pirmo triju ceturkšņu rezultāti. Pirmām kārtām šī gada aizvadītos 9 mēnešus raksturo nepieredzēts lidostas pakalpojumu apjoma pieaugums. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada tādu pašu periodu pakalpojumu apjoma galvenais rādītājs - pasažieru skaits palielinājies par 82,5% un sasniedzis 1 375 833 (uz šodienu apkalpoti jau vairāk par 1,5 miljoniem ceļotāju). Salīdzinājumam: 2003. gada 9 mēnešos 466 959 pasažieri, 2004. – 753 925. Šādi pieauguma tempi nav nevienā citā no Eiropas valstu galvenajām lidostām. Tālab plānojam, ka 2005. gadā kopumā apkalposim apmēram 1,9 miljonus ceļotāju. Tas nozīmē, ka divu gadu laikā viņu skaits būs gandrīz trīskāršojies. Sevišķi zīmīgs šajā vasarā bija augusts – 1. augustā suminājām miljono pasažieri, bet mēnesis tika noslēgts ar rekordlielu apkalpoto pasažieru skaitu, pirmo reizi tas pārsniedz 200 tūktošus.

Tiešie regulārie lidojumi Rīgu šogad saistījuši ar 36 pilsētām Eiropā, Amerikā un Āzijā, tos veica 13 aviosabiedrības. Šajā gadā tika atklāti lidojumi uz Stambulu ("Air Baltic" 1. martā), Romu (ČSA 4. martā), Barselonu ("Air Baltic" 24. martā), Parīzi ("Air Baltic" 30. aprīlī), Odesu ("Air Baltic" 2. augustā), Liepāju ("Air Baltic" 5. septembrī), Liverpūli ("Ryanair" 27. septembrī).

Ievērojami auguši arī citi lidostas pakalpojumu apjoma rādītāji lidojumu skaits gada

9 mēnešos palielinājies par 28,9%, sasniedzot gandrīz 26 tūkstošus (vienā dienā vidēji apkalpoti 95 lidojumi), kravu apgrozījums pieaudzis par 86,1% un ir vairāk nekā 13 300 t.

Vienlaikus jāatzīmē, ka šis būs pirmais pilnais lidostas saimnieciskās darbības gads, kurā uzskatāmi redzēsim lidostas jaunās cenu politikas rezultātus. Kā zināms, pērn par 30% aviosabiedrībām tika pazemināta lidmašīnu pacelšanās - nolaišanās maksa. Savukārt Ministru kabinets no 1. novembra atcēla pasažieru nodevu, kas tika izmantota vienīgi lidostas infrastruktūras attīstībai. Tāpat ar pagājušā gada 1. novembri lidostas pakalpojumu cenrādī ieviestas apjoma atlaides – jo lielāks atvesto pasažieru skaits, jo lielākas atlaides. Tas tika darīts, lai veicinātu lēto aviosabiedrību ieinteresētību par lidojumiem uz Rīgu un stimulētu tradicionālās aviosabiedrības samazināt aviobiļešu cenas.

Lidostas 9 mēnešu budžeta izpilde liecina, ka jaunā cenu politika kopumā sevi ir attaisnojusi. Ienākumi sasnieguši 10 milj. LVL. Attiecīgi 2004. gadā 8 milj. LVL, 2003. gadā 6,2 milj. LVL. Šādi finansu rādītāji liecina, ka saimnieciskās darbības gadu beigsim ar peļņu. (Sākotnēji apstiprinātajā 2005. gada budžetā saimnieciskā darbība tika paredzēta ar zaudējumiem.)

Par izmaiņām ziemas lidojumu sezonā un lidostas plāniem. Par lidojumu uzsākšanu uz Rīgu paziņojušas divas aviosabiedrības: 1. novembrī no Dublinas 3 reizes nedēļā tos uzsāks aviosabiedrība “Aer Lingus”, bet 10. novembrī no Oslo – vēl viena zemo cenu aviosabiedrība “Norwegian Air Shuttle” - arī 3 reizes nedēļā. Šīs aviosabiedrības jaunus virzienus mūsu lidostas lidojumu kartē neiezīmēs, līdz šim jau ar minētajām pilsētām aviosatiksmi nodrošina “Air Baltic”. Bet būs arī jauni virzieni. “Air Baltic” jau savā sarakstā iekļāvusi trešo Ukrainas pilsētu – tā ir Dņepropetrovska.

Skaidrs, ka pasažieru skaita pieaugums līdz ar ziemas sezonas atnākšanu neapstāsies, taču jāņem vērā tūrisma iespēju sezonālais raksturs Latvijā. Bet lidostai ir jābūt gatavai uzņemt vēl daudz lielāku pasažieru skaitu, tuvojoties pasaules hokeja čempionātam un nākamajai vasarai. Kā pierādīja šī gada augusts – 200 tūkstoš pasažieru apkalpošana vienā mēnesī ir mūsu pašreizējā maksimālā jauda. To palielināt ļaus termināļa ziemeļu piebūves atvēršana, kas paredzēta nākamajā gadā. Tās pilnīga stāšanās ekspluatācijā nodrošinās Šengenas līguma nosacījumu striktu izpildi, lidosta būs savas saistības izpildījusi pirms Latvija pievienosies līgumam. Taču ar to vien būs par maz, jo kapacitāte būs nepietiekama aviosatiksmē ar Eiropas Savienības valstīm. Ņemot vērā, ka pašreiz šaurākā vieta, kur veidojas lielas rindas, ir pasu kontrole un aviodrošības kontrole izlidošanā, lidosta veiks termināļa rekonstrukciju, lai palielinātu kontroles vietu skaitu. Bet, lai sagatavotos 5 - 6 miljonu pasažieru apkalpošanai, ļoti saspringtos tempos būs jāīsteno daudz vērienīgāki projekti, kuru izstrāde arī nekavējoties jāsāk.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100