logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Maijs
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Jūnijs
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 212
Viesi - 212
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Slēpj nodomus par Kolkasragu

Autors: Imants Vīksne, NRA
02.11.2005
Skatīts 1594 reizes
Kamēr dabas aizstāvji cīnās ar tūristu naudas iekasētājiem par apmeklētāju iegribu ierobežošanu Kolkasragā, negaidītu pavērsienu šajā lietā var ieviest armija – pašlaik tā izvairās atklāt plānus attiecībā uz militāro objektu, kas atrodas vien pārsimt metru no Rietumkurzemes tūristu plūsmas magnēta – zemes raga.
Sagatavot izdrukai
Kolkasrags - tālākais Kurzemes ziemeļu punkts
Kolkas bāka
"Jūras paņemtajiem"
Saistītas apdzīvotās vietas
Kolkas (Pagasts)
Vairākas nedēļas ilgušie "Neatkarīgās" mēģinājumi izdibināt, vai valsts aizsardzības interesēs Kolkai nedraud atgriešanās pie padomju laika slēgtās teritorijas statusa, vainagojušies ar pretrunīgiem panākumiem. Militāristi šādu iespēju noliedz, tajā pašā laikā Aizsardzības ministrija ierosinājusi valdībai noteikt ierobežojumus ap valsts aizsardzības objektiem. Šādam apzīmējumam pilnīgi noteikti atbilst Zviedrijas dāvinātais lietotais radiolokators ar torni un konteineru tā pakājē, pussabrukusī kazarmas ēka un pagrabs, kas saņemti mantojumā pēc padomju armijas aiziešanas.
Objekti atrodas 0,5 hektāru lielā īpašumā Kapteiņi, aptuveni 200 metru no Kolkasraga un pārdesmit metru no tūristu iemītā ceļa uz jūru. Ministrija atbildē Neatkarīgajai norāda, ka civilpersonām ir īpaši reglamentēta iekļūšana tikai militārajos objektos. Turpretim "pārējā teritorijā darbojas valsts un pašvaldības noteiktās normas". Taču drīzumā šī situācija var kardināli mainīties, liekot iedzīvotājiem un tūristiem saskarties ja ne ar zīmogiem pasēs padomju režīma stilā, tad vismaz ar sarežģītām birokrātiskām formalitātēm.
Armijas aizliegumi
Saskaņā ar ministrijas izstrādāto, bet valdībā vēl neapstiprināto noteikumu projektu, ap aizsardzības objektiem valstī tiks noteikta virkne aizliegumu – šeit nedrīkstēs veikt kailcirtes, turēt lopus, ierīkot izgāztuves, veikt celtniecības darbus. Vēl vairākiem liegumiem seko divi visai pretrunīgi vērtējami. Ap armijas objektiem nedrīkstēs iekārtot atpūtas zonas, kā arī rīkot publiskus pasākumus. Un pašlaik tieši tas notiek Kolkasragā, proti, cilvēki atpūšas gan pa vienam, gan organizētās grupās, ekskursiju veidā īstenojot publiskus izklaides pasākumus. Uzskaitījumā minētās darbības ministrija iecerējusi atļaut tikai izņēmuma kārtā. Ja kāds tās vēlas organizēt, viņam jāiesniedz ministrijai atbilstošs iesniegums un mēneša garumā jāgaida atbilde. Nacionālo bruņoto spēku preses virsnieks Normunds Stafeckis aicina nedramatizēt situāciju, norādot, ka noteikumu mērķis ir pasargāt armijas intereses no apkārtējo zemju īpašnieku savtīgajām vēlmēm. Turklāt arī cita veida aizsargjoslās taču nav aizliegts pārvietoties, un arī Kolkas gadījumā saskaņojumi, visticamākais, būs nepieciešami tikai lielākiem pasākumiem. Tomēr konkrētus faktus – cik liela būs militāristu noteiktā aizsargjosla un kas grausta vietā īpašumā Kapteiņi atradīsies nākotnē, armijas pārstāvji neatklāj. It kā tādēļ, ka šis jautājums pašlaik vispār netiekot kustināts. Vispirms septembra beigās premjera izveidotajai starpministriju darba grupai jāizlemj, kurai institūcijai jāatbild par jūras novērošanas sistēmas modernizāciju: Jūras spēkiem vai robežsardzei. Un tikai tad, N. Stafecka vārdiem izsakoties, varēs ķerties pie "atsevišķām tehniskām detaļām". Tātad arī pie Kolkas radiolokācijas posteņa.
Pagasts pieprasa skaidrību
Tāpat kā bruņotie spēki, arī Aizsardzības ministrija neatklāj plānus attiecībā uz Kolkasragu, vispārīgi atrakstoties, ka "papildus militāro objektu iegāde vai izveide netiek plānota, tiek izskatītas iespējas pilnvērtīgi izmantot jau esošās teritorijas un objektus, t. sk. Jūras novērošanas sistēmas ietvaros". Ko šie vārdi patiesībā nozīmē, nezina arī Kolkas pašvaldība, kuras līdzšinējie mēģinājumi izrunāties ar ministriju cietuši neveiksmi. Tuvākajā laikā pagasts atkal sūtīs vēstuli ar prasību izskaidrot nākotnes plānus, kas jebkurā gadījumā skar Kolkas intereses. Pagasta vadītāja Benita Ose paskaidro, ka nekādām caurlaidēm un pārvietošanās ierobežojumiem pašvaldība nevēlas piekrist. Iespējams, tik lielam satraukumam tiešām nav pamata. Taču arī Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš Neatkarīgajai bija spiests atzīt, ka šādā aspektā politiķi Jūras novērošanas sistēmas projektu un militāro aizsargjoslu ieviešanu nav vērtējuši. "Nedomāju, ka radiolokācijas tornis Kolkā būtu pamats lielām bažām, bet es par to painteresēšos," sola deputāts.
Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100