Raksti > Ziņas

Bānīša tvaika lokomotīve atgūst otro elpu

Autors: Malda Ilgaža, www.dzirkstele.lv
05.04.2005
Vietējie dzelzceļnieki Hugo Lūsis, Augusts Lasmanis un citi šinīs dienās beidza rekonstruēt Gulbenes - Alūksnes bānīša tvaika lokomotīvi, kas pirms diviem gadiem tika atvesta no Igaunijas.
Gulbenes - Alūksnes Mazbānītis
Lokomotīve
Saistītas apdzīvotās vietas
Gulbene (Pilsēta)
Alūksne (Pilsēta)

Pēc atjaunošanas lokomotīvi pirmo reizi ar malku iekurināja 31.martā, lika darboties varenajai svilpei, tika veikts arī pirmais izmēģinājuma brauciens.
Vīri, kas piedalījās tvaika lokomotīves atjaunošanā, ar veikumu jūtas apmierināti, īpaši tāpēc, ka tā atjaunota praktiski no lūžņiem. H.Lūsis stāsta, ka gandrīz visas lokomotīves rezerves daļas gatavojuši paši, tikai riteņu pārvirpošana veikta vagonrūpnīcā Rīgā. Kapitālās atjaunošanas darbi ilguši gandrīz divus gadus.

Arī SIA "Gulbenes - Alūksnes bānītis" direktors Osvalds Lucāns bija gandarīts par paveikto.

Viņš nenoliedz, ka vizināšanās šaursliežu dzelzceļa vagonos, ko vilks tvaika lokomotīve, būs ekskluzīvs un dārgs prieks, ko varēs izbaudīt pēc iepriekšēja pasūtījuma.

Viņš stāsta, ka lokomotīves katla kurināšanai izmantošot ne tikai malku, bet arī akmeņogles. Par to, kas uzņemsies tvaika lokomotīves vadību, vēl tikšot lemts.

Tvaika lokomotīves svinīgs atklāšanas pasākums paredzēts 17.jūnijā, kad Gulbenē ieradīsies sešu Eiropas valstu - Grieķijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Spānijas, Francijas un Latvijas - pārstāvji, kas iesaistījušies sadarbības projektā.