logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Maijs
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Jūnijs
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 307
Viesi - 307
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Vai Ēdoles pili tomēr pārdos?

24.11.2005
Skatīts 1277 reizes
Šodien Ēdoles pagasta padome pārņem pils vadību no līdzšinējās direktores, arī deputātes Ivetas Rogas un sēdē spriež, ko ar 13. gadsimta arhitektūras objektu iesākt turpmāk.
Priekšsēdis: pilij jāpelna pagasta labā
Pašvaldības SIA Ēdoles pils direktorei I.Rogai, kas amatu ieguva 2002. gada pavasarī, darba līgums būtu beidzies janvārī. Taču viņa jau oktobrī iesniegusi atlūgumu, jo nespējot uzņemties saistības, kādas pilij izvirza no jauna ievēlētais pagasta padomes priekšsēdis Vilnis Mūrnieks. Kurzemnieks jau rakstījis, ka pēc vēlēšanām martā tagadējais deputātu sastāvs neapstiprināja iepriekšējā sasaukuma izstrādāto arhitektūras pieminekļa nomas līgumu, kurā būtu skaidri noteikti gan pašvaldības, gan SIA pienākumi un tiesības. Bet V.Mūrnieks uzskata, ka desmit latu nomas maksa ir niecīga, un jau gadiem ir pārliecināts, ka pagasta padomei no pašas dibinātā uzņēmuma jāgūst krietna peļņa visam pagastam. Septembrī arī deputāts Edijs Ozoliņš mudināja kolēģus iesniegt priekšlikumus, kā pili apsaimniekot.
Var apgriezties kājām gaisā
I.Roga par paveikto secina: "Šie daži gadi bijis īss laiks: vienā apjaut darāmo, otrajā – strādā, trešajā jau sēdi uz čemodāniem. Tāpēc pēdējais nav bijis sevišķi produktīvs, kaut arī pamatfunkcija – uzņemt tūristus – tika izpildīta. Tas, kurš nāks aiz manis, lai arī cīnās par noteikumiem, kas labvēlīgāki pilij. Taču dienas kārtībā atkal ir robežjautājums, kas ar objektu vispār notiks."
Par konceptuālo nostādni, ka Ēdoles pils netiek privatizēta un paliek pašvaldības īpašumā, 2002. gadā jau reiz nobalsoja gan 130 iedzīvotāju sapulces vairākums, gan īstie lēmēji – deputāti. Toreiz rezultāts bija četri pret trīs par labu pašvaldībai. I.Roga bažījas, ka tagad deputātu viedoklis varētu dalīties pretēji: četri pret trīs par labu privatizācijai. Turklāt viņai nešķiet pieņemami, kā padomes vadītājs ietekmē iedzīvotāju apziņu, mudinot izvēlēties no tādām vērtībām, kas nav salīdzināmas: "Vai jums vajadzīga pils vai sporta zāle?"
Cipars ar sešām nullēm
Ceturtdien vēl nekas netiks nolemts, stāsta priekšsēdis V.Mūrnieks. Skatot šo lietu komiteju sēdē, konkrētu priekšlikumu nav bijis, tādi tikšot gaidīti no padomes šodien. Jautājuma ierosinātājs E.Ozoliņš vienīgi mudinājis objektu novērtēt, bet šogad padome to nevarot atļauties.
Priekšsēdis uzskata, ka pašvaldības SIA ir maksātnespējīga – tai esot ļoti lieli parādi, kopā Ls 19 000. I.Roga skaidro: tiesa, no 25 000 latu aizdevuma, ko remontam piešķīrušas divas privātpersonas (direktores radinieki), vēl jāatdod 16 000 latu. Bet pārmetums par nodokļu parādu vai kādiem rēķiniem nav pamatots – jāmaksā tikai kārtējie maksājumi.
"Nesaku, ka nekas nav izdarīts, pils ir savesta kārtībā," teic V.Mūrnieks. "Tomēr tas paveikts uz parāda. Mans priekšlikums – pašvaldības SIA var turpināt darbu, ja var atrast naudu, ar ko to nomaksāt. Ja paši iegulda savu naudu un tā īsā laikā jāatdod, tās nav investīcijas. Investors iegulda summu un kļūst par līdzīpašnieku vai nomnieku. Pilij no viņa vajadzētu saņemt ciparu ar sešām nullēm. Variantu ir daudz: izsole, pamatkapitāla palielinājums, noma u.c. Par iegūto varētu sakārtot ielas, ceļus, komunālo saimniecību, kapličas, uzcelt skolai sporta zāli utt." Esot vismaz pieci interesenti, arī Ēdoles uzņēmējs Valentīns Kokalis, daži no Rīgas, bet lielākais piedāvājums esot no ārzemēm – pieci miljoni latu.
Apvaicājas arī ministrija
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai ausīs nākusi ziņa, ka Ēdoles pašvaldība grasās kultūrvēsturisko īpašumu atsavināt, veidojot kapitālsabiedrību kopā ar fizisku personu. Pagasta padome atbildējusi, ka nekas vēl nav izlemts. V.Mūrnieks spriež, ka konkrēts risinājums būšot nākamā gada sākumā.
Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100