Raksti > Ziņas

Aicinām Latvijas iedzīvotājus piedalīties Kalpaka pieminekļa veidošanā!

Autors: www.kalpaks.lv
28.11.2005
Lai pabeigtu pieminekļa būvniecību un 2006. gada 22. jūnijā Esplanādē atklātu pulkveža Oskara Kalpaka pieminekli, Kalpaka pieminekļa fonds šī gada novembrī sāk īpašu informatīvu ziedojumu vākšanas akciju un aicina to atbalstīt. Piezvanot pa tālruni 9006381, ikviens tiek aicināts veltīt vienu latu pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa izveidei.
Esplanāde
Kalpaka pieminekļa vizualizācija
Saistītas apdzīvotās vietas
Rīga (Pilsēta)

Rīgā, Esplanādē pulkveža Oskara Kalpaka piemineklis tiks uzstādīts, lai valsts galvaspilsētas sirdī simboliski akcentētu Kalpaka dzīves vērtības – patriotismu, profesionālismu, ticību savai tautai un valstij. 2002. gada septembrī izveidotais Kalpaka pieminekļa fonds uzskata, ka šāds simbols uzrunās Latvijas cilvēkus un cels pašapziņu, katrā no mums stiprinot ticību sev un veidojot pārliecību, ka nākamās paaudzes būs pašapzinīgākas un spēs nosargāt mums nozīmīgas vērtības straujās attīstības laikmetā.

Līdz šim pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa izveidei ziedojumu ceļā iegūti līdzekļi turpat 100 tūkstošu latu apjomā! Tas devis iespēju iegādāties visus nepieciešamos materiālus (akmens un metāla daļas no Somijas) piemineklim, un drīz varēs sākt to galējo apstrādi.

Ideja veidot Kalpaka pieminekli par tautas ziedotiem līdzekļiem attaisnojas. Piemineklim līdzekļus ziedojuši ļaudis kā Latvijā, tā arī Rietumos. Noteikti jāmin studentu akadēmiskās mūža organizācijas, dažādas sabiedriskas un privātas organizācijas, kā arī fiziskas personas, pat skolnieki, kas pieminekļa veidošanā kopumā ieguldījuši gandrīz 100 000 latu, stāsta Kalpaka pieminekļa fonda valdes loceklis un mantzinis Mārtiņš Stirāns. Šobrīd ziedojumu ceļā vēl jāiegūst aptuveni 40 000 latu, lai nākamgad Varoņu dienā Oskara Kalpaka piemineklis svinīgi ieņemtu savu vietu Esplanādē, iepretim Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku štāba ēku kompleksam.

Vienlaikus jāatzīmē, ka ap pieminekli ir jāizbūvē laukums, kura izveidei nepieciešamos izdevumus vairāku simtu tūkstošu latu apjomā apņēmusies segt Aizsardzības ministrija un Rīgas dome.

Kalpaka pieminekļa fonda priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis norāda, ka šodien ir svarīgi apzināties un nostiprināt tautas apziņā tās pamatvērtības un ideālus, kas 1918.–1919. gadā radīja iespēju izveidot Latvijas valsti. Tikai pašapziņa, patriotisms un ticība savai valstij ļauj saliedēt tautu un, pārvarot grūtības, apliecināt tās pastāvēšanas tiesības. Šo vērtību apzināšanās 80. gadu beigās bija pamats neatkarības atgūšanai, jo mēs gribējām savu valsti, savus ideālus un varoņus un paši būt noteicēji savā zemē. “Šīs vērtības ir jāatklāj nevis vārdos, bet ar konkrētiem tēliem. Kalpaks ir īpašs – spēcīgs un nepiekāpīgs. Viņš cirta ceļu, pa kuru vest tautu uz savu valsti, uzņēmās šo pienākumu un pildīja to,” uzsver Ģ. V. Kristovskis.

Pieminekļa autors tēlnieks Gļebs Panteļejevs norāda, ka piemineklis Kalpakam ir lielisks veids, kā stāstīt par viņu un viņa idejām nākamajām paaudzēm. “Piemineklis “Pret straumi” ir mūsdienu romantisma paraugs, kas attēlo Kalpaka būtību – vientuļš, pārliecināts, spējīgs stāvēt pretī bezcerīgam pārspēkam, sašķelt vēstures plūsmu un uzvarēt to,” pieminekļa ideju komentē tēlnieks.

Ar savu klātbūtni akciju atbalstīs sabiedrībā pazīstamas un cienījamas personības – NBS Sauszemes spēku 2. kājnieku bataljona komandieris majors Ilmārs Lejiņš, profesionāls sportists Artūrs Irbe, žurnālists Jānis Domburs, aktrise Rēzija Kalniņa, komponists Pēteris Vasks, banķiere Ingrīda Blūma un daudzi citi.

Majors Ilmārs Lejiņš uzsver, ka piemineklis ir būtisks kā vēstījums un atgādinājums tam, ka nekas nav neiespējams, vajadzīga tikai griba, pacietība un laiks. Kalpaka veikums pierāda, ka uzdrīkstēšanās spert pirmo soli, uzņemties atbildību neskaidrā situācijā un nepadoties var ietekmēt vēsturi.

Arī hokejistu Artūru Irbi Kalpaka dzīvesgājums ir iedvesmojis iesaistīties pieminekļa atbalsta akcijā, un viņš apbrīno virsnieka spēju ar savu ideju aizraut un motivēt kareivjus. “Ne vienmēr nozīmīgas ir skaistas runas, bet gan spēja rādīt savu piemēru. Svarīgi ir apzināties, ka ikviens no mums ar savu darbību var izmainīt savas tautas likteni,” pauda Artūrs Irbe.

Apmeklē projekta mājaslapu! www.kalpaks.lv