logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 318
Viesi - 318
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Personības

Pulkvedis Oskars Kalpaks (1882-1919) Pirmās Latvijas armijas vadītājs

Autors: www.kalpaks.lv
28.11.2005
Skatīts 33536 reizes
Latvijas valsts dibināšanas laikā, 1918.-1919. gadu mijā, pulkvedis Oskars Kalpaks uzņēmās drosmi veidot un kaujās vadīt pirmās Latvijas bruņoto spēku vienības, kas spēja apturēt lielinieku iebrukumu Latvijā. Tika nosargāta tā laika Latvijas pagaidu valdība un aizsāktas Latvijas atbrīvošanas cīņas.

Izcils virsnieks
Oskars Kalpaks dzimis 1882. gadā latviešu zemnieku ģimenē. Viņš ieguva labu militāro izglītību cariskās Krievijas armijā un mērķtiecīgi veidoja profesionāla virsnieka karjeru. O. Kalpaka virsnieka spējas un personiskā varonība daudzās nozīmīgās Pirmā pasaules kara kaujās tika novērtētas, un viņš tika apbalvots ar sešiem ordeņiem un ar pašu augstāko varonības zīmi – Sv. Jura ordeni un zobenu. Nepilnu četru kara gadu laikā O. Kalpaks saņēma gandrīz visus apbalvojumus, ko bija iespējams saņemt kājnieku virsniekam.

Pirmie Latvijas bruņotie spēki
Atgriezies Latvijā pēc Krievijas impērijas sabrukuma, ar neatlaidību un pārliecību par Latvijas valsts iespējamību, spītējot pat pieredzes bagātāku virsnieku un tautas neticībai, viņš uzņēmās pirmo Latvijas bruņoto spēku vienību organizēšanu un vadību. Neskatoties uz vācu un boļševiku karaspēku klātbūtni, neskaidro situāciju un apjukumu tautā, O. Kalpaks īsā laikā spēja izveidot patriotisku, saliedētu un disciplinētu kaujas bataljonu. Sākumā skaitliski neliels, taču labi organizēts, Kalpaka bataljons bija reāls spēks, kas sevi apliecināja jau pirmajās sekmīgajās kaujas operācijās. Bataljons spēja garantēt Latvijas pagaidu valdības ministru drošību, valdībai pārceļoties no Rīgas uz Jelgavu un tālāk uz Liepāju 1919. gada sākumā.

Mērķis - Latvijas neatkarība
Nacionālo militāro vienību esamība un pulkveža O. Kalpaka uzticamība ļāva pirmajai Latvijas valdībai izmantot vēsturisko iespēju tuvoties faktiskajai neatkarībai – vispirms noslēgt pagaidu vienošanos ar vācu un krievu baltgvardu daļām, lai cīnītos pret lielinieku iebrukumu. O. Kalpaka bataljonam bija izcila nozīme šajā militāri politiskā kompromisa apvienībā, un tas vērtējams kā būtisks solis pretī Latvijas neatkarībai.

Latvijas pretinieku trieciens
Šajā laikā Latvijā sadūrās dažādu valstu ģeopolitiskās intereses. Tāpēc Latvijas neatkarības pretinieki ātri saskatīja O. Kalpaka un viņa bataljona pieaugošo spēku kā apdraudējumu savu ieceru realizācijai. Pretiniekiem kļuva aktuāli vājināt tautas atbalsta pieaugumu pulkveža vadītajām vienībām. Iespējams tāpēc 6. martā Skrundas-Saldus ceļa apkaimē “pārpratuma” dēļ notika kauja starp tā brīža sabiedrotajiem - vācu un latviešu daļām -, kurā gāja bojā vairāki Latvijas armijas virsnieki un kareivji, viņu vidū - bataljona komandieris pulkvedis O. Kalpaks. Versijas ir dažādas, taču ir aculiecinieki un fakti, kas vēsta, ka uz Skrundas ceļa tika realizēta iepriekš plānota Kalpaka bataljona vadības iznīcināšana.

Varoņa piemiņai
Pulkveža O. Kalpaka nozīmīgumu apliecina tas, ka pēc viņa nāves tika izsludinātas divu nedēļu sēras, apliecinot milzīgo zaudējuma sajūtu tautā. Varoņa piemiņai tika radīti dzejoļi, un pirmskara Latvijā Oskars Kalpaka persona ieguva leģendāra varoņa tēlu. Pulkveža O. Kalpaka kapa vietu Meirānu pagasta Visagala kapos rotā tēlnieka Kārļa Zāles veidots piemineklis. Pulkvedim pēc nāves piešķīra viņa pēdējo ordeni - Lāčplēša kara ordeņa I pakāpes pirmo eksemplāru - Latvijas brīvības cīņu visaugstāko apbalvojumu. Gadu gaitā O. Kalpaka vārdā ir tikušas nosauktas ielas, skolas un dažādi valstiski pasākumi.


Atmiņas un rītdiena
Lai cildinātu pulkveža Oskara Kalpaka veikumu Latvijas bruņoto spēku izveidošanā un viņa nopelnus Latvijas valsts izveidē, kā arī lai mūsu tautā celtu pašapziņu un ticību ideāliem, 2002. gada 27. septembrī tika nodibināts Kalpaka pieminekļa fonds, kas izvirzīja mērķi - latviešu leģendārajam virsniekam uzstādīt pieminekli Rīgā.

O. Kalpaka dzīves vērtības – profesionālisms, patriotisms un ticība savai valstij – ir īpaši aktuālas mūsdienu Latvijā. To nostiprināšana ir nozīmīgs garants tautas pašapziņas, pašvērtības un identitātes spēka uzturēšanai un celšanai, kā arī saglabāšanai globalizācijas laikmetā.

O. Kalpaka personības nozīmīgumu apliecina arī 2004. gada beigās laikraksta “Latvijas Avīze” un Latvijas Televīzijas rīkotais tautas balsojums par visu laiku Latvijas ievērojamākajām personībām. Par spīti tam, ka padomju režīma laikā oficiālā vēsture uz ilgiem gadiem bija pārveidojusi patiesību par izcilo Latvijas karavīru, tautas balsojumā O. Kalpaks atzīts kā septītais redzamākais Latvijas kultūras, politikas un sporta personību vidū.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Pēdējie 10 komentāri
visu cieņu Kalpakam, bet Latvijas amrijas vadītājs viņš nebija, un Latvijas Bruņoto spēku vadītājs ne tik!
Varētu viņu saukt par Baltijas Landesvēra latviešu vienību komandieri...vai par Latvijas Pagaidu valdības bruņoto spēku latviešu vienību komandieri..
vsturnieks
17.01.2009, 19:43
#3
Varbūt varētu izlabot - Kalpaks nav pirmais Latvijas armijas vadītājs, jo Latvijas armiju izveidoja tikai 1919.gada 10.jūlijā. O. Kalpaks bija pirmo Latvijas bruņoto vienību komandieris. Krlis
30.11.2008, 16:19
#2
šis stāsts ir labi saprotams un skaidrojošs par šo varonīgo cilvēku. Kristers
05.11.2007, 18:48
#1
Ir ko teikt par šo rakstu? (3)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100