logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 633
Viesi - 633
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Rundāles pils parkā top unikāls rožu dārzs

Autors: LETA
29.04.2005
Skatīts 9988 reizes
Zemgalē pērnajā gadā visapmeklētākajā tūrisma objektā - Rundāles pilī - franču regulārajā parkā vakar, 27.aprīlī, muzeja vadība un darbinieki sāka veidot senu šķirņu rožu dārzu, kurā pakāpeniski plānots iestādīt aptuveni 20 000 stādu.

Kā informēja Zemgales Attīstības aģentūras speciālists Juris Kālis, pirmais un vienīgais šāds projekts Latvijā sākts sadarbībā ar Lielbritānijas rožu audzētāju firmu "David Austin", kurai ir 200 gadu pieredze seno rožu audzēšanā. Šī firma nelielā daudzumā un pēc speciāla pasūtījuma audzē šķirnes, kas bija izplatītas 18.gadsimtā un rotājušas piļu un muižu dārzus. 
 
 Rundāles pils muzeja speciālisti ierosmi par šāda unikāla rožu dārza veidošanu guvuši pirms vairākiem gadiem Vācijā Bambergas pils parkā, un tagad jauno projektu uzlūko kā prioritāru.

Lai gan nav dokumentu, kas apliecinātu rozārija esamību hercoga Pētera Bīrona laikā, tomēr ir zināms, ka viņam piederējusi oranžērija ar lauru un vīģu kokiem, štokrozēm un citiem siltzemju augiem. Nav arī šaubu, ka Rundālē tolaik viss bijis kā citās Eiropas pilīs.

Rundāles pils pašreizējie saimnieki seno šķirņu rožu dārzu veidos pils dienvidu fasādes centrālajā daļā un blakus esošajos parteros, bet atsevišķi būs grāfu Zubova un Šuvalova dārzi, kuros augs 19.gadsimtā Anglijā selekcionētās šķirnes. Kolekcijā ietilps arī maijrozīšu, mežrožu, augļu, balto rožu rokoko stila dārzi.

Rozāriju iecerēts veidot tā, lai tas demonstrētu rožu audzēšanas mākslu ilgstošā attīstībā - no 18.gadsimta līdz mūsdienām. Tas nozīmē, ka parkā varēs vērot arī siltumnīcās potētās šķirnes, kuru ziedi iederas vāzēs, bet ārā lielos toveros augs atsevišķas sala neizturīgas šķirnes un ziemā traukus pārvietos pilī.

Kamēr muzeja speciālisti un konsultanti vēl plāno rožu šķirnes, tēmas un krāsas parteros, pērnā gada rudenī un šā gada pavasarī jau iegādāti 76 rožu stādi no firmas "Rosen von Schultheis" Vācijā, bet aprīlī saņemti arī 64 stādi no jau pieminētās Deivida Ostina firmas Lielbritānijā.

Muzeja darbinieki aicina atsaukties arī vietējos rožu audzētājus, kuri var piedāvāt Latvijas senās rožu šķirnes. Rundāles speciālisti sevišķi lūdz atsaukties rožu selekcionāra Jāņa Braslas, kurš dzīvojis Jēkabpilī, tuviniekus, jo interesi izraisījusi viņa selekcionētā roze "Jāņu nakts".

Parka saimnieki vēlas sazināties arī ar Rīgā dzīvojošā Jāņa Rudēvica tuviniekiem, kurš bijis selekcionēto rožu šķirnes "Rīgas pērles" autors.

Grandiozā projekta īstenošanā būs nepieciešami lieli līdzekļi, tāpēc būs svarīgs dažādu sponsoru atbalsts.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100