logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 316
Viesi - 316
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Vide

2. februāris - Starptautiskā Mitrāju diena

Autors: Ramsares konvencijas birojs
02.02.2006
Skatīts 8348 reizes
Kopš 1997. gada,  2.februārī,  tiek atzīmēta Starptautiskā mitrāju diena, atzīmējot šīs starpvalstu vienošanās gadskārtu un  aktualizējot jautājumus par mitrāju aizsardzību,   pievēršot  sabiedrības uzmanību kādam no aspektiem, kas  veido mitrāju īpašo nozīmību Pasaules ekosistēmu vidū. Tā šogad īpaši tiek uzsvērta mitrāju loma, kā vienam no nabadzību atvieglojošiem apstākļiem.

Ramsāres, jeb Mitrāju konvencija,  kura tika parakstīta 1971. gadā Irānas pilsētā Ramsarē - ir vienīgais starptautiskais vides aizsardzības līgums, kas veltīts kādai noteiktai ekosistēmai. Šī starpvaldību vienošanās, nosaka nacionālās likumdošanas ietvarus un starptautiskās sadarbības iespējas, lai nodrošinātu ilgtspējīgu izmantošanu vienai no pasaules apdraudētākajām ekosistēmām - mitrājiem un ar tiem saistītajiem resursiem. Uz šo brīdi konvencijai ir pievienojušās 150 Pasaules valstis , kas apvieno 1578  starptautiskās nozīmes mitrājus, kopsummā 133,8 mlj  hektāru platībā.

Jāapzinās , ka uz zemeslodes ir reģioni , kur iedzīvotāju labklājību nosaka, tādas parādības kā augsnes pārliecīga sasāļošanās, erozijas procesi un pastāvīgs ūdens trūkums. Bez mitrāju īpašās ekoloģiskās nišas - līdzsvara uzturēšanas globālajos ūdens apmaiņas procesos, ir minams arī fakts, ka purvi, upju palienes un niedrāji, arī atklātas ūdens platības – ezeri un jūras piekrastes seklūdeņi ir daudzu agrāru valstu iedzīvotāju pārtikas ieguves, nodarbinātības un drošu ienākumu gūšanas avots.

Arī Latvijas mērogā iespējams runāt  par īpašo, ar mitrājiem saistīto kultūrvēsturisko mantojumu, un  ekonomiskajiem aspektiem. Vissenākās Latvijā zināmās cilvēku apmetnes atrodas pie ūdeņiem - pie Lubāna, Burtnieku ezera, Ģipkas lagūnas, Sārnatē, pie Daugavas, kas apliecina īpašo mitrāju nozīmi cilvēku kopienu attīstībā.

Mūsdienās , kad daudzas valstis savus mitrājus jau ir neatgriezeniski  pārveidojušas un ar tiem saistītos resursus izsmēlušas, ekonomiski nozīmīgas ir lielās kūdras iegulas Latvijas teritorijā. Attīstoties tūrisma industrijai arvien populārākas gan vietējo, gan ārvalstu tūristu vidū kļūst dabas takas, kurās cilvēkiem ir iespēja iepazīt Latvijas mitrājus apdzīvojošo sugu daudzveidību un savdabību. Purvos ir saglabājušās reliktas augu un kukaiņu sugas, kuru attīstība citās  - straujāk mainīgās ekosistēmās nebūtu iespējama. Pateicoties plašajiem un maz skartajiem masīviem, purvi ir dzīvesvieta retām un apdraudētām putnu sugām , kā arī nozīmīga apmetne migrējošajām sugām pavasara un rudens caurceļošanas laikā.

Mitrāju kompleksos ietilpstošajās nekultivētajās palieņu pļavās ir pļavās ir liela augu un bezmugurkaulnieku sugu daudzveidība. Šādās pļavās kopumā aug aptuveni viena trešdaļa Latvijā sastopamo ziedaugu un paparžaugu sugu, 40 % reto un izzūdošo sugu. Tās ir arī nozīmīgas putnu sugu ligzdošanas un barošanās vietas.

Latvijā ir sešas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas un to kompleksi , kas novērtēti kā starptaustiski nozīmīgas mitrāju teritorijas, jeb Ramsares vietas: Engures ezers, Teiču un Pelečāres purvi, Kaņiera ezers, Ziemeļu purvi, Lubāna mitrāju komplekss un Papes mitrāju komplekss.

Atceries, ka bez mitrājiem nebūtu ūdens, bet bez ūdens nebūtu dzīvības…

Izvēlies dabas aizsardzību !

Saites :

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts

Ķemeru nacionālais parks

Engures ezera dabas parks

Papes ezera dabas parks

Teiču dabas rezervāts

Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100