logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 181
Viesi - 181
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Skaistākais un senākais Latvijas parkets atrodas hercoga guļamistabā

Autors: Aina Ušča, Bauskas dzīve
09.05.2005
Skatīts 5091 reizi
Rundāles pilī 6. maijā atklāja Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona parādes guļamistabas unikālo un Latvijā senāko parketa grīdu. To atjaunojis amatnieks no Gailīšu pagasta Aivars Students, bet personiskos līdzekļus restaurācijai ziedojis pils patrons princis Ernsts Johans Bīrons no Vācijas. Viņš ir hercoga Bīrona tiešs pēctecis.

Jau kopš 1990. gada Bīronu ģimene atbalsta pils restaurāciju, iesaistās vēstures pētījumos un tematisku ekspozīciju veidošanā. Princis Ernsts Johans un princese Elizabete piedalījās guļamistabas parketa atklāšanas svinībās. Pagājušajā nedēļā viņi vairākas dienas uzturējās Latvijā, pagūstot apceļot Latgali.
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 3. maijā Ernstam Johanam Bīronam pasniedza atjaunoto Kurzemes Atzinības ordeni, novērtējot viņa nopelnus vēsturisko saikņu stiprināšanā starp senatni un mūsdienām. Slavenās dzimtas pēctecis ir šī ordeņa pirmais saņēmējs.

Atklāšanas uzrunā Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis sacīja: «Šogad aprit 269 gadi kopš pils pamatakmens ielikšanas. Mēs visi esam kā aktieri vēstures un mākslas drāmā, kas šeit ir norisinājusies, bet mums ir paveicies, jo Rundāles pils atdzimšanā liktenīgi ir iesaistījies Ernsts Johans Bīrons, apliecinot vēstures nepārtrauktību.» Direktors piemetināja, ka līdzekļu meklēšana hercoga guļamistabas parketa restaurācijai bijusi ilgstoša un nesekmīga, tāpēc prinča Ernsta Johana priekšlikums finansēt atjaunošanu šķiet nenovērtējams. «Nu mēs varam spert soli tālāk un pils 270. jubilejā atkal satikties kāda cita vēsturiska interjera atvēršanas svētkos,» secināja Imants Lancmanis.

Atbildes uzrunā Ernsts Johans uzsvēra: «Es domāju, ka hercogs Bīrons sabiedrībai paliktu nepazīstams, ja nebūtu apbrīnas vērtā Lancmaņu ģimenes un Rundāles pils muzeja speciālistu veikuma. Par to esmu ārkārtīgi pateicīgs visiem klātesošajiem Šis darbs nāk par labu Latvijas valstij, nevis tikai Bīronu ģimenei. Tieši tāpēc es izjūtu milzīgu gandarījumu.»

Princis atsauca atmiņā Latvijas vēstures dramatiskos notikumus un apbrīnoja pārvērtības, kas Rīgā un citviet Latvijā notikušas neatkarības 15 gadu laikā. Bīronu dzimtas pārstāvis uzrunu noslēdza ar vārdiem: «Lai Dievs svētī Latviju!»

Imants Lancmanis goda viesiem un restauratoram Aivaram Studentam pasniedza fotoalbumus ar hercoga guļamistabas attēliem. Albumu iesējums veidots no zīda auduma, kas ir līdzīgs pils interjera austām tapetēm. Īpašu velti restaurators saņēma no prinča Ernsta Johana. Aivars Students «Bauskas Dzīvei» stāstīja, ka ornamentālais parkets ir darināts no melnozola, kļavas un ķiršu koka. Melnozoli ir vesti no Saulkrastu purva, Birštonas reģiona Lietuvā un no Smiltenes. Kļavas uz Rundāli ir atceļojušas no Itālijas, jo Latvijā augošu šķirņu koksnei esot pārāk izteikts raksts. Piemērotu ķiršu koksni meistars atradis savos krājumos.

Hercoga guļamistabas parketu Aivars Students kopā ar palīgiem sāka restaurēt 2004. gada septembrī. Lai arī nedaudz samulsis no apkārtējo uzmanības, amatnieks šķita apmierināts ar rezultātu. «Tādi meistari kā Aivars ar uguni ir jāmeklē. Mēs viņu projām nelaidīsim, jo pilī darba vēl ilgi pietiks,» restauratora profesionalitāti vērtē pils muzeja vadošā speciāliste Lauma Lancmane.


 

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100