Raksti > Personības

Juris Alunāns (1832 - 1864) - dzejnieks, publicists

09.05.2005
Dzimis Jaunkalsnavas muižas nomnieka ģimenē. J. Alunāns mācījies Jelgavas apriņķa skolā (1846 - 1848) un ģimnāzijā (1848 - 1854). Viņš ir apguvis vācu, krievu, grieķu, latīņu, lietuviešu, senebreju valodas un nopietni pētījis latviešu valodu.
Lielvircavas evaņģēliski luteriskā baznīca
Saistītas apdzīvotās vietas
Platones (Pagasts)

 J. Alunāns lasīja oriģinālā pasaules literatūras klasiķus, pētīja latviešu valodas izteiksmes iespējas un, jau mācoties ģimnāzijā, pārtulkoja latviešu valodā daudzu ievērojamu dzejnieku darbus. 1856. gadā J. Alunāns iestājās Tērbatas universitātē un klausījās tautsaimniecības, valodas un literatūras kursus.

Tērbatā 1856. gadā iznāca J. Alunāna ,,Dziesmiņas, latviešu valodai pārtulkotas’’, kas ir pirmais mākslinieciski nozīmīgais pasaules dzejas klasikas kopojums latviešu valodā. Vairākumu J. Alunāna dzejoļu un tulkojumu izdod brālis Heinrihs Alunāns tikai pēc autora nāves krājumā
,,Dziesmiņas’’ (1 - 2, 1867 - 1869). Šajos nelielajos krājumos J. Alunāns parādās kā tautas pašapziņas modinātājs, dzēlīgs satīriķis, veikls epigrammu meistars. J. Alunāns pirmais ir radījis sabiedriski un mākslinieciski vērtīgu latviešu mākslas dzeju, darinājis daudz jaunvārdu.

Viņš ir latviešu nacionālās valodniecības tradīciju nodibinātājs, literārās valodas veidotājs un vārdu krājuma bagātinātājs.