logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 271
Viesi - 271
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Vide

Lielupes palieņu pļavas turpmāk noganīs ar savvaļas zirgiem un taurgovīm

Autors: Ilze Štrausa, ĶNP
21.04.2006
Skatīts 4233 reizes
Šī gada 13. aprīlī Ķemeru nacionālajā parkā ieradās savvaļas zirgi un taurgovis, kas turpmāk noganīs dabiskās Lielupes palienes pļavas.

Pagājušajā nedēļā Lielupes palieņu pļavās pie Kalnciema dolomīta rūpnīcas, iežogotā teritorijā 31 hektāra platībā, tika izlaists 21 Konik šķirnes zirgs un divi taurgovju bullīši. Dzīvnieki turpmāk visa gada garumā uzturēsies pļavās, lai noganītu šīs platības un mazinātu to aizaugumu ar niedrēm, krūmiem un kokiem. Šādi tiks atjaunotas patlaban aizaugušās upes palieņu pļavas, kas ir rets un izzūdošs, Eiropas Savienībā prioritāri aizsargājams biotops.

“Šis ir tikai pirmais solis Lielupes pļavu apsaimniekošanā. Šī gada vasarā iežogotā ganību teritorija tiks palielināta līdz 67 hektāriem, un nākošajos gados iecerēts ganību platību palielināt vēl vairāk. Šobrīd pie Lielupes ir daudz aizaugošu pļavu, kam nepieciešama apsaimniekošana,” norāda Andis Liepa, ĶNP LIFE-Nature projekta koordinators.

A. Liepa arī norāda, ka ĶNP administrācija priecājas par sadarbību ar lielāko Lielupes palieņu pļavu īpašnieku – Kalnciema dolomīta rūpnīcu SIA “Gneiss”. Tās vadītājs Boriss Maslovs, atbalstot ĶNP ieceri pļavās izvietot lielos zālēdājus, sedzis lielāko daļu dzīvnieku transporta izdevumu no Nīderlandes, un piekritis arī turpmāk rūpēties par atvestajiem dzīvniekiem. Dolomīta rūpnīcai pieguļošajās pļavās B. Maslovs iecerējis attīstīt tūrisma infrastruktūru un piesaistīt šai teritorijai apmeklētājus.

A. Liepa atzīst, ka zirgiem tālais ceļš no Nīderlandes aizsargājamās dabas teritorijas Oostvaardersplassen nav bijis viegls un pa ceļam notikušas arī dzemdības. Piedzimušais kumeļš nācis pasaulē vesels un dzīvespriecīgs, un patlaban tas kopā ar pārējiem zirgiem un govīm iepazīst jauno mājvietu. Dzīvnieki šobrīd barojas ar pērno zāli, krūmu mizu un pirmajiem zaļajiem zāles asniem, drīz parādīsies arī jaunie niedru dzinumi, kas zirgiem un govīm ļoti garšo.

Dzīvnieki kā dāvinājums saņemti no Nīderlandes Lielo zālēdāju fonda (Large Herbivore Foundation), sadarbībā ar Pasaules Dabas Fondu un organizāciju Flaxfield Nature Concultancy. Transporta izmaksas no Nīderlandes sedza SIA “Gneiss” un starptautiskā dabas aizsardzības organizāciju savienība EUROSITE.

Atvestos taurgovju bullīšus nākotnē iecerēts iemainīt pret govīm no Papes ezera dabas parka.

Patlaban ĶNP teritorijā zālēdāji nogana arī Dunduru pļavas pie dabiskotās Slampes upes – šeit uzturas 10 taurgovis un 12 zirgi.

Informāciju sagatavoja Ilze Štrausa,
ĶNP sabiedrisko attiecību speciāliste,
e-pasts: [email protected], tālr.: 7730078

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100