Raksti > Vide

Rīgas Vidzemes priekšpilsētā top projekts peldvietu labiekārtošanai

Autors: Informāciju sagatavoja Dana Šarlovska, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas preses sekretāre
23.05.2006
Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas un Rīgas Meža aģentūras vadība ir vienojusies par Vidzemes priekšpilsētas rajonā esošā Bābelītes ezera oficiālo peldvietu ierīkošanas un Dambjapurva ezera teritorijas labiekārtošanas plāniem.
Bābelītes jeb Bābelīša ezers
Velnezers
Dambjapurva ezers
Juglas ezers
Peldvietu un aktīvo atpūtas zonu labiekārtošanas projekta attīstības gaita

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcija ir pirmā, kas uzņēmusies atbildību par pašu savāktiem līdzekļiem uzsākt peldvietu sakopšanu un labiekārtošanu. Tā kā ūdenstilpņu apsaimniekošanas jautājumi pašvaldības normatīvajos aktos patlaban nav skaidri definēti, tad atbildību par peldvietu labiekārtošanu jāuzņemas izpilddirekcijām.

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas un Rīgas Meža aģentūras vadība ir vienojusies par Vidzemes priekšpilsētas rajonā esošā Bābelītes ezera oficiālo peldvietu ierīkošanas un Dambjapurva ezera teritorijas labiekārtošanas plāniem.

Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektors Juris Viņķelis (TB/LNNK) informē, ka sadarbībā ar Meža aģentūru ir veikti pirmie sakopšanas darbi abu ezeru teritorijās. Jau 2005.gada augustā Bābelītes ezera apkārtnē uzstādīja koka soliņus un sakārtoja ap tiem esošo vidi, kā arī izcirta mazvērtīgās koksnes un alerģiju izraisošās papeles. 2005.gada 21.septembrī Rīgas domes priekšsēdētāja Jāņa Birka vadībā tika sasaukta sanāksme, kurā nolēma izstrādāt koncepciju Rīgas peldvietu un aktīvās atpūtas zonu labiekārtošanai 2007. – 2009.gadam.

Koncepciju izstrādāja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcija, tieši 2005.gada augustā aizsākto peldvietu sakopšanas un labiekārtošanas darbu un to turpmāko veikšanas plānu dēļ Rīgas Vidzemes priekšpilsētā, uzsākot pirmos peldvietu un atpūtas zonu labiekārtošanas darbus un izstrādājot skices projekta īstenošanai.

Koncepcijas galvenie mērķi ir izstrādāt redzējumu Rīgas pilsētā esošo ezeru un ūdenstilpņu izmantošanas iespējām, nodrošināt iedzīvotājiem pilnvērtīgas, kvalitatīvas un daudzveidīgas aktīvās atpūtas iespējas, veicināt Rīgas pilsētas ūdenstilpju krastmalu sakopšanu, sakārtot jau esošās un izveidot jaunas aktīvās atpūtas zonas, peldvietas.

Šobrīd ir salīdzinoši iedzīvotāju skaitam nepietiekams peldvietu un aktīvās atpūtas vietu skaits Rīgas teritorijā un peldvietas neatbilst normatīvo aktu prasībām (negarantē drošu atpūtu, neatbilst sanitārajām normām), kā arī nav skaidri definēta atbildīgo institūciju atbildība (ar apsaimniekošanas procesu saistītie jautājumi).

Notiekošās aktivitātes

Bābelīša ezerā šobrīd ir uzsākti labiekārtošanas darbi, kurus pēc Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas un pakalpojumu veicēju līguma noslēgšanas veiks SIA „Vējš M”. Visi ar peldvietu un aktīvo atpūtas zonu izveidi saistīti darbi jāveic līdz 2006.gada 30.septembrim, taču tie ir uzsākti jau šobrīd.

Šogad Bābelīša ezers ir kļuvis par oficiālu peldvietu: šobrīd tajā ir izveidotas divas ar bojām norobežotas peldētavas bērniem un pieaugušajiem, soliņi, piknika vietas, atkritumu urnas, bērnu spēļu laukums un volejbola laukums, kurš vēl jāuzlabo. Īpaši bīstamās ezera vietas plānots norobežot ar barjerām. Vēl jāuzstāda pārģērbšanās kabīnes, vairāk tualešu, jāatrisina transporta jautājums un jādomā par informācijas stendu izvietošanu. Ģērbtuves tiks uzstādītas, tiklīdz no būvvaldes būs saņemta atļauja, drīzumā plānots uzstādīt arī bioloģiskās tualetes.

Peldvietu un aktīvās atpūtas zonu labiekārtošanas procesā plānots veikt šādus darbus:
o Akvatorijas un grunts apsekošana Velnezerā, Bābelīša, Dambjapurva un Juglas ezerā.
o Ezeru grunts tīrrīšana, nogrimušo priekšmetu izvilkšana o Ūdens teritorijas norobežošana ar bojām
o Smilšu uzvešana un izlīdzināšana pludmalēs
o 5 volejbola laukumu labiekārtošana
o Piebraucamā ceļa izlīdzināšana pie Bābelīša ezera
o 2 guļošo policistu uzstādīšana pie Bābelīša ezera.
o Brīdinājuma zīmju izstādīšana.
o Pārvietojamo tualešu noma un apkalpošana
o Pludmales inventāra uzturēšana
o Atkritumu savākšana, uzraudzība, kopšana
o Atpūtas vietu un pludmales pēcsezonas novākšana
o Bābelīša ezera tuvumā esošās vecās elektrostacijas septiņu iekļūšanas vietu norobežošana. Peldvietās un aktīvās atpūtas zonās tiks uzstādītas ģērbtuves, grila vietas, galdi, soliņi, atkritumu tvertnes un informācijas stends, kā arī digitālais attēls uz pašlīmējošas vinilplēves.

Labiekārtojot peldvietas Vidzemes priekšpilsētā galvenie mērķi ir uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti, nodrošinot dzīvē vitāli svarīgu iespēju pieejamību – atpūtu, komunikāciju un sabiedrisko dzīvi, veicināt Rīgas pilsētas iekšzemes ūdenstilpņu krastmalu ilgtspējīgu attīstību un izmantošanu, kā arī izveidot drošas peldvietas un sakārtot tās atbilstoši LR un ES normatīvajām prasībām.