Raksti > Interesanti

Alvas zāle Liepājas muzejā

01.06.2006
Liepājas muzeja remonta – renovācijas gaitā jaunu veidolu ieguvusi zāle, kurā apmeklētāji atkal var apskatīt vienu no unikālajām muzeja kolekcijām – alvas priekšmetu kolekciju. Alvas lējēju amats pieder pie jau aizmirstas amatniecības nozares, kaut gan vēl pirms simts gadiem alvas priekšmeti bija plaši izplatīti.
Liepājas muzejs
Saistītas apdzīvotās vietas
Liepāja (Pilsēta)

Gadsimtiem ilgi cilvēki lietoja alvas šķīvjus bļodas, karotes un krūzes, cunftu namos un  zeļļu brālībās bija daudz kannu un pokālu, aptiekās izmantoja dažādus no alvas izgatavotus traukus, baznīcu altārus greznoja alvas svečturi.

Tikai niecīga daļa no alvas darinājumu plašā klāsta saglabājusies līdz mūsdienām. Liepājas muzejā apskatāma plaša un nozīmīga vietējo meistaru izstrādājumu kolekcija. To veido dažādu cunftu pokāli un kannas, kā arī Latvijā un ārzemēs 18.-19.gs. darinātās alvas medaļas.

Izsmeļoša informācija par kolekciju ir iegūstama muzeja direktores vietnieka Jāņa Gintnera savulaik sagatavotajā un bagātīgi ilustrētajā katalogā “Alva. Liepājas muzeja kolekcija.” (Uļa Gintnere)