logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 329
Viesi - 329
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Liepājas muzejā atklāja pulksteņu izstādi

10.07.2006
Skatīts 4137 reizes

Trešdien 5.jūlijā plkst. 16 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16 svinīgi atklāja seno laikrāžu izstādi „Laiks rādīs” , kurā skatāmi pulksteņi ne vien no vairāku Latvijas muzeju krājuma, bet arī no Lietuvas mākslas muzeja filiāles Klaipēdas pulksteņu muzeja. Līdz ar to tā ir starptautiska rakstura izstāde.

Šī izstāde Liepājas muzejā lielā mērā tapusi ar Ventspils kolēģu atsaucību.            
   Neraugoties uz to, ka izstādes kodolu veido Ventspilī apkopotais priekšmetiskais materiāls, Liepājas muzejs veidojis savu noformējuma koncepciju un papildinājis izstādi ar trešo daļu no savas ap 60 priekšmetu lielās pulksteņu kolekcijas. Kā stāsta  muzeja direktores vietnieks krājuma darbā Jānis Gintners, savulaik viņš viecis pulksteņu kolekcijas zinātnisko izpēti. Tad viņa neatsveramu palīdzību sniegusi Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja speciāliste Ieva Flaksmane. Par pulksteņu pievilcību un interesi par tiem liecina arī 1982.gadā toreizējā izstāžu zālē “Latvija” izveidotā izstāde “Pulksteņi interjerā”, kuras kurators bija Rundāles Pils muzeja direktors Imants Lancmanis. Toreiz ar saviem eksponātiem izstādē piedalījās gandrīs vai visi Latvijas muzeji.

    Pašreizējā izstādē Liepājas muzejā aplūkojami vairāk nekā 100 laikrāžu, ļaujot izsekot pulksteņu attīstības vēsturi, uzlūkot tos kā vienreizējus un unikālus lietišķi dekoratīvās mākslas priekšmetus, iepazīties ar to lielo daudzveidību.

    Kā uzsver Jānis Gintners, Liepājas muzejā izstādē apskatāmi ne tikai paši pulksteņi, bet arī pulksteņmeistara amata rīki. Tā ir 23 priekšmetu lielā Liepājas pulksteņmeistara Jāņa Inges darbarīku kolekcija. To, līdz ar lielu skaitu  pulksteņu muzejam savulaik dāvājusi viņa meita Velta Inge.

    No Liepājas muzeja krājuma izstādē skatāms savdabīgs priekšmets – smilšu pulksteņu turētāj, kurā ievietoja 4 smilšu pulksteņus, katru ar savu caurteces laiku. Tādus pulksteņus izmantoja dievnamos, tiesas, kuģniecībā, bet 19.gs. telefona tālsarunu laika noteikšanai.

Izstādes senākais eksponāts ir 17.gs. sienas pulkstenis no Dienvidvācijas, bet senākā laika mērīšanas ierīce ir ūdens pulksteņu atdarinājumi no Senās Ēģiptes. Izstādes laika gaitā Liepājas muzeja pedagogi ir ieplānojuši izstrādāt jaunu muzejpedagoģisko nodarbību kā pamats būs aizgūts no jaunatklātās laikrāžu izstādes ‘’Laiks rādīs’’.

  

Izstādi sagatavoja: Alda Timbra, Antra Brakše, Jānis Gintners, Uļa Gintnere,  Aivars Katlis

 

Ar cieņu-

Anita Veita
Liepājas muzeja
mārketinga nodaļas vadītāja
Tālr.: 34 22604

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100