logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 350
Viesi - 350
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Atrod dižkokus

Autors: Daina Tāfelberga, Kurzemnieks
26.05.2005
Skatīts 3616 reizes
Iezīmējot dabā vēl vienu jaunu dižkoku, otrdien akciju Sakopsim šodien, lai atcerētos rīt! beidza Kuldīgas virsmežniecības darbinieki un 2. vidusskolas audzēkņi.

 Kopš aprīļa vidus tajā piedalījās Alsungas, Z.Meierovica Kabiles, Skrundas un Kuldīgas 2. viduskola, Rendas, Kuldīgas, O.Kalpaka Rudbāržu un Nīkrāces pamatskola.
Pārmērīti vairāki desmiti dažādu sugu dižkoki, uzposta to apkārtne, ierīkotas informatīvas zīmes. Skolēni sakopa arī Ulmaņa parku Kabilē, O.Kalpaka stādītos ozolus Rudbāržos un slaveno Sudrabkalnu akmeni Nīkrācē. Tomēr lielākais ieguvums ir vairāki līdz šim nereģistrēti dižkoki.

Pa vienam ozolam jaunie dabas pētnieki atklāja Skrundā un Rumbas pagastā, Vārmē – četrus un arī vienu Veimuta priedi, bet Kurmāles mežniecībā atrasta Eiropas lapegle.

Kā pastāstīja virsmežniecības konsultante Sigita Vaivade, koks tiek uzskatīts par dižu, ja stumbra apkārtmērs vai augstums lielāks par Ministru kabineta noteikto. Uzskaites kartītes par nule atrastajiem dižkokiem tiks nosūtītas Liepājas reģionālajai vides pārvaldei. Savukārt Valsts meža dienests apņēmies izveidot Latvijas dižkoku karti, jo līdzīgi pasākumi Meža dienās notikuši arī citos rajonos.

Vides pārvaldes Kuldīgas daļas inspektors Andris Janevics atzina, ka skolēnu ieguldījums ir liels, jo valsts šādiem pasākumiem atvēlējusi pārāk maz naudas. Pēdējoreiz Latvijas ievērojamākie koki inventarizēti 1990. gadā. Šopavasar arī pārvalde sākusi reģistrēt dižkokus. Divos gados inspektoriem jāpārbauda viss rajons. Kopā ar mežniecību pagaidām pārstaigāta tikai Alsunga.

Dižkoku meklēšanai jāizmanto globālās pozicionēšanas sistēma, diemžēl šādas modernas tehnikas pārvaldei nav, tā jālienē no Kuldīgas tūrisma informācijas centra. Trūkst arī transporta, tāpēc darbs nerit tik raiti, kā plānots.

A.Janevics piebilda, ka jau drīz pirmās ziņas par atrastajiem dižkokiem tiks iekļautas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras datu bāzē. Ja būs iespējams, pārvalde pie katra atraduma novietos norādi jeb tā saukto ozollapu.

Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100