logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 348
Viesi - 348
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Liepājas muzejs saņēmis no Ļeņina pieminekļa tapušos zvanus

Autors: Dace Kārkla, Liepājas muzeja direktore
23.08.2006
Skatīts 6718 reizes
Liepājas muzejs ar pilsētas pašvaldības atbalstu no baroneses, brīvkundzes Valtrautes fon Tīzenhauzenas ir saņēmis divus bronzas zvanus, kas iegūti Vācijā, pārkausējot savulaik Liepājā demontēto Ļeņina pieminekli.
Viens no unikālajiem zvaniņiem, kas vēsta par Atmodas laika un latviešu tautas pašapziņas celšanās notikumiem pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, būs apskatāms Liepājas muzeja nodaļas „ Liepājas okupāciju režīmos” ekspozīcijā, bet otru zvaniņu varēs vērot Liepājas domē. Tas papildinās pilsētai dāvināto suvenīru un piemiņas lietu ekspozīciju.
 
Pēc formas tie atgādina parastu zvanu, taču par tā vēsturisko izcelsmi un neatkarības atgūšanu, kas piespieda komunistu elkam veltīto pieminekli demontēt Liepājas pilsētas centrā un pārkausēt to citā atveidā, vairs liecina uz tā atveidotais Ļeņina galvas attēls.
 
Zvaniņus labdarības nolūkos pārdod Vācijā un iegūto naudu ziedo Liepājas labā. Par šiem līdzekļiem sniegta palīdzība Bērnu aprūpes centram, Internātskolai un Veco ļaužu namam.
 
Kā vēsta tā laika liecinieki, īsi pēc augusta puča un neatkarības atgūšanas fon Tīzenhauzena vienā no Liepājas apciemošanas reizēm redzēja, ka Ļeņina piemineklis, kuru pirms tam apsargāja bruņoti omonieši, vairs neatrodas savā vietā.
 
Viens no Liepājas fotogrāfiem baronesi aizveda uz noliktavu, kur tas glabājās. Tad radās doma šo Ļeņina pieminekli aizvest uz Vāciju un pārdot, bet iegūtos līdzekļus iztērēt Liepājas vajadzībām.
 
Aizplombētā kravas mašīnas furgonā Ļeņins devās uz Vāciju. Vispirms pieminekli mēģināja pārdod visu, tomēr tas bija laiks, kad Austrumeiropā šī komunistu vadoņa tēlus demontēja ar lielu sparu, tādēļ ļeņinekļu tirgus bija pārpildīts, piedāvājums bija daudz lielāks par pieprasījumu. No plāna pārdod visu pieminekli nācās atteikties un meklēt citus variantus. Tomēr drīz tika atrasti sponsori tā pārkausēšanai miera zvanos.
 
Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100