Raksti > Interesanti

Eiropas nozīmes kultūras mantojums - Liepājas Muzejs

08.09.2006
Liepājas muzejs aicina aplūkot unikālo muzeja ēkas interjeru Kūrmājas prospektā 16 Eiropas Kultūras mantojuma dienu 2006 ietvaros. Mantojuma dienas notiek no 8. līdz 10. septembrim, to tēma šogad ir "Vēsturisko interjeru saglabāšana un restaurācija", pievēršot īpašu uzmanību interjeriem, kas ikdienā reti ir publiski pieejami.
Liepājas muzejs
Saistītas apdzīvotās vietas
Liepāja (Pilsēta)
Latvija Eiropas kultūras mantojuma dienās piedalās kopš 1995.gada. Līdz šim Latvijā Eiropas kultūras mantojuma dienas bijušas veltītas baznīcām, koka mantojumam, jūgendstila ēkām, pirmskara mantojumam, pēckara mantojumam, pilsētu vēsturiskajiem centriem u.c.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu tradīcija sākās 1984. gadā Francijā, kad notika pirmās vēstures pieminekļu atvērto durvju dienas. Kopējā mantojuma dienu ideja ir atvērt sabiedrībai objektus, kas parasti sabiedrībai nav plaši pieejami.Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā ik gadus notiek informatīvi semināri un diskusijas par restaurācijas teorētiskajiem un praktiskajiem aspektiem, tiek izcelti veiksmīgi vēsturisko interjeru restaurācijas piemēri.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija šogad "Kultūras mantojuma dienu" laikā aicina apskatīt vēsturiskos interjerus tādos mūsupuses objektos kā dzīvojamās ēkas Kuršu ielā 21 kāpņu telpas interjers, Liepājas teātris, Sv. Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrāle un Sv. Trīsvienības baznīca.

Liepājas muzejs aicina iedzīvotājus un pilsētas viesus apmeklēt muzeja centrālo ēku, kurā apskatāms unikālais arhitekta Paula Maksa Berči projektētais interjers, šis ir viens no retajām arhitekta projektētajiem namiem ar saglabātu sākotnējo interjeru. Liepājas muzejs šajā savrupnamā, kurš celta 1900. - 1901. gadā, iekārtots 1935. gadā, atrodas Kūrmājas prospektā 16. Pašu ēku pēc Berlīnes arhitekta Ernesta fon Īnes skicēm cēlis arhitekts Pauls Makss Berči.

Šis nams ir uzskatāms par augsti profesionāla meistara darbu, sarežģītās konfigurācijas divstāvu ēkas telpiskās uzbūves pamatā ir plaša, abiem stāviem cauri ejoša halle ar galeriju, no kuras ērti sasniedzamas pārējās telpas un grupas. Ar greznību izceļas halles interjers, galerijas kokā grieztas margas izveidotas kā smailkoka arkāde, portālus rotā sandriki ar konsolēm. Pie ēkas interjera nozīmīgākajām vērtībām pieder arī Ernsta Frīdriha Todes vadītajā darbnīcā izgatavotā vitrāža. Mākslinieciski darinātas ir balkona margas, zelmeņa augšējā kāpiena vainagojums, logailu augšdaļas.

Lai aplūkotu interjeru, jādodas caur galvenās ieejas durvju vērtnēm - to augšējais smailarkas pildiņš rotāts ar reljefiem kokgriezumiem, bet arku un virsdurvju logu stiklojumu sargā grezni metālkalumi.