Embūtes Pagasts

Kurzemes reģ. > Vaiņodes nov.
Iedzīvotāju skaits: 940
Platība: 8250
Apraksts
Pagasts atrodas Rietumkurzemes augstienes augstākajā daļā, uz Z un A no Krievu kalna (184 m v.j.l.). Skaisto, pauguraino ainavu bagātina meži, upju ielejas un ezeriņi. Embūtes apvidū sākas Dzelda, Šķērvele, Letīža, Strīķupe. Embūtes pauguraine - dabas apvidus Rietumkursas augstienes dienvidaustrumos, hipsometriski augstākā un paugurainākā augstienes daļa. Pauguraines augstākā daļa ir liels kēmu masīvs starp Asīti un Embūti, kurš paceļas 60 - 80 m virs apkārtējās teritorijas. Embūtes apkaimē atrodas Kurzemes augstākā virsotne - morēnas lielpaugurs Krievukalns (189,5m virs jūras līmeņa). Dažu pauguru relatīvais augstums sasniedz 15m. Embūtes pauguraines austrumu daļā ir lēzeni viļņots līdzenums ar plakanvirsas pacēlumiem ( absolūtais augstums - līdz 180m virs jūras līmeņa), ko saposmo sengravas un upju ielejas. Starppauguru pazeminājumos atrodas nelieli glaciālas izcelsmes ezeri. Lielākie ir Kalšu ezers uz Latvijas un Lietuvas robežas (platība - 43ha) un Reiņa ezers (platība - 23ha). Embūtes paugurainē atrodas vairāki aizsargājami dabas objekti : kompleksie liegumi - Embūtes pauguraine, Ruņas ieleja; ģeoloģiskie un ģeomorfoloģiskie objekti - Lētīžas brūnogļu atsegums, starpmorēnu kūdras atsegums Ogļukalns; Vībiņu parks; dižkoki. Pauguraine ietilpst Rietumlatvijas ģeobotāniskajā rajonā. Tīreļu dzirnavezers atrodas Rietumkursas augstienes Bandavas paugurainē, 92,0m virs jūras līmeņa, Embūtes pagastā. Dzirnavezers ir vidēji aizaudzis, ar smilšainu dibenu.
Pašvaldības
Embūtes pagasta padome (Embūtes pag., Vībiņi)
Šajā teritorijā / apdzīvotā vietā atrodas
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Aktīvā atpūta, sports 1
Apskate, ekskursijas 1
Daba 6
Iestādes, organizācijas 1
Kultūrvēsture 9
Naktsmītnes 1
Pakalpojumi, resursi 1
Reliģija, kults 3
Satiksme, sakari 1
Skatīt visus objektus teritorijā (Embūtes Pagasts)   
Apskates objekti
Embūtes gravas
Iespaidīgs gravu erozijas reljejfs, liela bioloģiskā daudzveidība.
Embūtes baznīcas drupas
Nodegusi 2.pasaules kara beigās. No celtnes saglabājušies sienu un torņa mūri.
Bakūzes muiža
Bakūzes muiža ar parku ietilpst Vībiņu muižas parka (10,5 ha) teritorijā. 
Bakūzes muiža celta 19. gs. vidū (būvdarbi veikti ap 1867.g.) K. Dorothezenam. Muižas kungu mājā bijusi apaļa_
Embūtes pauguraine
Pagasts atrodas Rietumkursas augstienes Embūtes paugurainē, kuras augstākā daļa ir liels kēmu masīvs starp Asīti un Embūti, kurš paceļas 60 - 80 m virs apkārtējās teritorijas.
Bijusī PSRS armijas raķešu bāze
Embūtes jeb Induļa pilskalns
Pilskalns atrodas 26 m augstā zemesragā ar stāvām nogāzēm Lankas upītes krastā. Tas bijis krietni nocietināts, par ko liecina zemes vaļņi un aizsarggrāvji. Hronikā minēts, ka ordenis iekarojis_
Embūtes viduslaiku pils drupas (Bruņinieku pilskalns)
Embūtes pils bijusi Kurzemes bīskapijas pils.
     Ir dažādi pieņēmumi par pils celšanas gadu. J. G. Arnts apgalvo, ka pili 1249. g. cēlis ordeņa mestrs Dītrihs_