Lēdurgas Pagasts

Rīgas reģ. > Krimuldas nov.
Iedzīvotāju skaits: 1663
Platība: 16240
Apraksts

12.gs. Lēdurgas pagasta teritorijā dzīvoja Gaujas lībieši. 13.gs. novadu pakļava Rīgas arhibīskapija, 17.gs. – Zviedrija, 18.gs. – Krievija. 19.gs. Lēdurgas pagasta teritorijā bijušas 4 muižas: Aijažu, Inciema, Lēdurgas un Lodes muiža un Murkužu pusmuiža. 1871.g. dibināta Lēdurgas pagasta skola, kuru tolaik vadīja skolotājs, vairāku mācību grāmatu autors, dzejnieks un publicists Jūlijs Vistucs (pseidonīms Aģenieks). Pēc 2. pasaules kara pagasta teritorijā nodibinājās 4 kolhozi; 80-os gados tie apvienoti divās ekonomiski spēcīgās kopsaimniecībās „Draudzība” un „Lēdurga” (likvidēti 90-o gadu sākumā).

Nozīmīgākie kultūras un dabas pieminekļi: Lēdurgas dendroloģiskais parks (veidotājs Arvīds Janitens 1973.g., pašlaik parku apsaimnieko Karola Treija i/u), Lēdurgas ev. lut. baznīca (uzcelta 1772.g.; valsts nozīmes arhitektūras piemineklis), Ķipukalnu senkapi, Vasiļkalns (viens no Ziemeļvidzemes pilskalniem), dabas liegums „Linezers”, daļa no dabas liegumiem „Laugas purvs” un „Lielais un Pemmas purvs”, Lēdurgas dižakmens (dendroloģiskā parka teritorijā - 19 m3), Avotbirzs.

Pašvaldības
Lēdurgas pagasta padome (Lēdurgas pag., Lēdurga, Emiļa Melngaiļa iela 2)
Šajā teritorijā / apdzīvotā vietā atrodas
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Daba 11
Ēdināšana 1
Iestādes, organizācijas 1
Kultūrvēsture 4
Naktsmītnes 1
Reliģija, kults 5
Satiksme, sakari 1
Tirdzniecība 1
Veselībai 1
Skatīt visus objektus teritorijā (Lēdurgas Pagasts)   
Apskates objekti
Lēdurgas evaņģēliski luteriskā baznīca
Lēdurgas baznīca ar mūra žogu un vārtiem celta 1772. gadā. Šajā baznīcā par mācītāju kalpojis G.Merķeļa tēvs.
Mudurgas dižakmens
Šis 2 m augstais dižakmens saukts arī par Lēdurgas vai Aģes akmeni. Ar akmeni saistīti dažādi tautas ticējumi, un akmens izvietots tieši āderu krustpunktā.
Lēdurgas pareizticīgo baznīca
Piemiņas akmens G. Merķelim
Esot Lēdurgā varat apskatīt piemiņas akmeni G. Merķelim - rakstniekam un apgaismības ideju paudējam, kurš dzimis Lēdurgā.