logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 431
Viesi - 431
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!

Ilūkstes Novads

Latgales reģ.
Iedzīvotāju skaits: 6898
Platība: 352
Mājas lapa: www.ilukste.lv
Pašvaldības
Ilūkstes novada dome (Ilūkste, Brīvības iela 7)
Tūrisma informācija
Ilūkstes novada tūrisma informācijas centrs (Pilskalnes pag., Pilskalne, Parka iela 3)
Rādīt karti

Apraksts

Ilūkstes novads tika izveidots 2003. gadā. Novadā apvienojās Ilūkstes pilsēta, Pilskalnes, Šēderes, Bebrenes pagasti – vēsturiski interesantas un ainaviski skaistas, kultūrvēstures un dabas objektiem bagātas Augšzemes teritorijas. Kopš 2003. gada novada centrs ir Ilūkstes pilsēta. Attālums no novada centra līdz Rīgai ir 250 km, līdz rajona centram - Daugavpilij 25 km. Novada teritorija kopā aizņem 352 kvadrātkilometrus.

Ilūkstes novads atrodas Latvijas dienvidaustrumu daļā, vēsturiskajā Sēlijas novadā, Daugavpils rajona rietumu daļā, Daugavas kreisajā krastā. Robežojas ar Eglaines, Sventes, Medumu, Dvietes pagastiem Daugavpils rajonā, Dunavas un Rubenes pagastiem Jēkabpils rajonā un Lietuvas Republiku, Augšzemes augstienes Z daļā, Ilūkstes paugurainē un Austrumlatvijas zemienes Aknīstes nolaidenuma DR daļā. Kopumā teritorija novietota salīdzinoši augstu virs jūras līmeņa. Novada austrumu robežu veido Daugava. Parējās lielākās upes ir Dviete, Ilūkste, Viesīte, Rauda. Novadā ir daudz mazo upīšu – Akmeņupe, Pastaune, Dubupīte, Munda, Pļepovka, Rupsīte, Līčupe, Kazupe u.c.

Ilūkstes novads ir diezgan bagāts ar ezeriem - to skaits pārsniedz 25, taču lielākā daļa no tiem ir salīdzinoši nelieli – spoguļa platība ir zem 10 ha, tikai viens ezers (Skuķu) ir lielāks par 100 ha; pie lielākajiem ezeriem pieder Skuķu, Dvietes, Šarlotes, Kaminčas un Marijas ezeri, par dziļāko uzskatāms Puru ezers Pilskalnes pagastā – tā maksimālais dziļums ir 25 m.

Novada teritorijā ainaviskus skatus tūristu un atpūtnieku apskatei, fotografēšanai un citam aktivitātēm dabā nodrošina Augšzemes augstienes Ilūkstes – Kaldabruņas paugurmasīvs, Sventes paugurmasīvs, Daugavas ieleja, Dvietes senleja un daudzi ezeri piemēram - Bērzezers, Dubezers, Kaminčas ezers, Stelmaka ezers, Driģeņu ezers, Ilzes ezers, Šarlotes ezers, Marijas ezers, Ombergas ezers, Dzeņušķu ezers u.c.

Novadā ir daudz mežu. Mežiem bagatākais ir Šēderes pagasts, kur meži aizņem apmēram 45% no kopējās pagasta teritorijas.  Izplatītākās koku sugas ir priede, lapu koki un egle.

Ilūkstes novada teritorija, tāpat kā visa Latvijas Republika, atrodas mēreni mitrajā atlantiski kontinentālajā klimata apgabalā.   

Lielākajai daļai Ilūkstes novada īpaši aizsargājamo dabas teritoriju par savām unikālajām īpatnībām jāpateicas attiecīgajām ūdenstilpnēm un ūdenstecēm: dabas parks “Dvietes paliene” – Dvietes upei, Skuķu un Dvietes palieņezeriem, dabas liegums “ Bardinska ezers” – Bardinska (Pastaru) ezeram, dabas liegums “Skujines ezers” - Skujines ezeram, dabas liegums “Pilskalnes Siguldiņa” – Dubezeram un Pastarītim.

Pateicoties tam, ka Ilūkstes novada lielākā daļa atrodas Augšzemes teritorijā, var droši apgalvot, ka šeit var atrast un ieraudzīt vienas no pašām skaistākajām Latvijas dabas ainavām.

Apskates objekti Skatīt objektu albūmu
Dvietes muižas parks
"Pilskalnes Siguldiņa" meža ainavu parks
Trīs maršruti - dendroloģiskais, ģeoloģiskais un Sprīdīša taka bērniem ar trīsdesmit divām koka skulptūrām. Takas maksimālais garums 3,8 km.
Eglaines Romas katoļu baznīca
18.gs. Eglaines (Lašu) muižā bija kapela, kurā notika dievkalpojumi. Tā bija mūra celtne, kuras iekšpusi izšuva ar dēļiem.I Pasaules karā kapelu nopostīja. No tās pāri palika_
Piemineklis Latvijas brīvības cīnītājiem
Gotharda Fridriha Stendera muzejs
Lašu pagastā (tagad Eglaines pagasts) 1714. gada 27. augustā dzimis Gothards Fridrihs Stenders - vācu tautības mācītājs, apgaismotājs, latviešu laicīgās literatūras dibinātājs,_
Dvietes Romas katoļu baznīca
Pirmā baznīca Dvietē bija koka un atradās barona pils parkā pie lielceļa, iebraucot Dvietē. Pēc nostāstiem tautā, šīs baznīcas mūžs bijis 114 gadi. No tā izriet, ka šī baznīca_
LAIKA ZIŅAS ILŪKSTES NOVADS
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100