Dagda

Latgales reģ. > Dagdas nov.
Iedzīvotāju skaits: 2841
Mājas lapa: www.dagda.lv
Apraksts

Dagda ir apdzīvota vieta 26 km uz ziemeļaustrumiem no Krāslavas - Latgales augstienes austrumu nogāzē, līčainā Dagdas ezera rietumu galā. 18. gs. Dagdas saimnieciskās un intelektuālās dzīves centrs bija Hilzenu dzimtas muiža. Plaša, rūpīgi kopta parka ieskautajā muižas ēkā glabājās bagātais Hilzenu arhīvs, kurā vielu saviem pētījumiem par Latgales vēsturi smēlās jau pieminētais Jans Augusts Hilzens. (Viņa 1750. gadā sarakstītais apjomīgais darbs "Inflanty" bija pilnīgākais izziņas avots par Latgales teritoriju un tās iedzīvotājiem 18.gs.). 1863. gadā, poļu sacelšanās laikā, Dagdas muiža tika nodedzināta un līdz ar to diemžēl aizgāja bojā arī vērtīgais arhīvs.

Dagdas ģērbonī uz zelta fona attēlots no sarkanām liesmām atdzimstošs fenikss. Fenikss - teiksmains putns. Tam piemitusi spēja vecumā sadegt savā ligzdā, pēc tam no jauna atdzimt no pelniem. Fenikss ir nemirstības, mūžīgās atjaunošanās, atdzimšanas simbols. Ģērboņa augšējā labajā stūri melns trīslapu krusts. Krusts ir kristiešu reliģijas simbols.

Tūrisma informācija
Dagdas novada TIP (Dagda, Daugavpils iela 8)
Pašvaldības
Dagdas novada pašvaldība (Dagda, Alejas iela 4)
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Apskate, ekskursijas 1
Daba 1
Iestādes, organizācijas 3
Kultūrvēsture 2
Naktsmītnes 3
Pakalpojumi, resursi 1
Reliģija, kults 3
Satiksme, sakari 1
Veselībai 2
Skatīt visus objektus teritorijā (Dagda)   
Apskates objekti
Dagdas kultūras nama izstāžu zāle
Var apskatīt amatniecības, fotomākslas izstādes - ekspozīcija mainās.
Dagdas pareizticīgo baznīca
Baznīca atrodas nelielā mājiņā, kas celta 20.gs.30gados. Prāvesta baznīcai nav un dievkalpojumus ved prāvests no Krāslavas.
Dagdas Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīca
Baznīca celta 1741. gadā baroka stilā. Kancele un 3 altāri veidoti 18.gs. vidū baroka formās ar rokoko stila dekoru. Skulpturāla grupa "Kristus kristīšana"(18. gs. 2. p.). Kapa_
Dagdas vecticībnieku baznīca
Ķieģeļu baznīca (jaunākā baznīca pilsēta) atklātā 1992.gadā.Baznīcas teritorija ir ļoti sakopta un pie baznīcas ir neliela prāvēsta māja.