Dubulti

Rīgas reģ. > Jūrmala
Apraksts

Jūrmalas kūrorta vecākā daļa, Jūrmalas pilsētas administratīvais centrs. 22 km no Rīgas. Dubultos Lielupi no jūras šķir tikai 320 metrus plata zemes josla. Vēstures avotos minēta kopš 18.gs. Vēlāk izveidojies zvejnieku ciems – viens no senākajiem Kurzemes līča piekrastē. Pirmie peldviesi ieradušies jau 1814.gadā. 1832.gadā Barklajs de Tolli šeit uzcēlis vasarnīcu. Dubulti bija pirmā Jūrmalas peldvieta, kuru ar Rīgu savienoja kuģīša satiksme. 1848.gadā tika uzcelta pirmā kūrmāja, 1855.gadā atklāja pasta kantori. 1858.gadā uzcelta Millera peldu iestāde. No 19.gs. vidus līdz 1938.gadam Dubultu zeme bija t.s. Dubultu komūnas īpašums (tā izveidojās vietējiem iedzīvotājiem nopērkot zemi no valsts). Elektriskais dzelzceļš no Rīgas līdz Dubultiem tika atklāts 1950.gada jūlijā, tā bija pirmā elektrificētā līnija Latvijā.

Dubultu apbūvē vēsturiski izveidojušās trīs atšķirīgas struktūras:

  • senākā zvejniekciema teritorija ar līkumotu ielu tīklu un dārzu dziļumā novietotām mājām vai vasarnīcām; pilsētas tipa tirdzniecības rajons, kas izveidojies ap Dubultu prospektu;
  • administratīvais un kultūras centrs, kurā ir vēsturiskas celtnes – luterāņu baznīca, bijušais pilsētas valdes nams, kā arī pasaku māja "Undīne". (Vēsturiskā koka dzelzceļa stacija 1977.gadā nomainīta ar ēku, kas uzcelta pēc Ļeņingradas arhitekta J.Joveina projekta ).
  • pilsētas tipa daudzstāvu dzīvojamo ēku rajons teritorijā starp Slokas un Baznīcas ielu.
Tūrisma informācija
Jūrmalas Kūrorta un tūrisma informācijas centrs (Jūrmala, Jomas iela 42/2)
Tūrisma informācija
Jūrmalas pilsētas domes tūrisma informācijas centrs (TIC) (Jūrmala, Lienes iela 5)
Pašvaldības
Jūrmalas pilsētas dome (Jūrmala, Jomas iela 1/5)
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Ēdināšana 4
Iestādes, organizācijas 1
Naktsmītnes 5
Reliģija, kults 1
Satiksme, sakari 1
Transportam 1
Skatīt visus objektus teritorijā (Dubulti)