Birzs, audze

Talsu pauguraines dabas parks

Aizsargājams dabas objekts, teritorija
Laidzes pag. > Talsu nov. > Kurzemes reģ.
Aizsargājams dabas objekts, teritorija

 Uzmanību, šis ir Valsts aizsargājams dabas objekts/teritorija!!!
Apmeklētaji un to ceļabiedri tiek aicināti izturēties saudzīgi pret dabu un tās pieminekļiem. Par objekta bojāšanu (skrāpējot, dauzot, kāpelējot, un citādi fiziski iedarbojoties), par tā piesārņošanu, par pārvietošanos ar transportu lieguma teritorijā tiek piemērota administratīva atbildība. Saudzēsim dabu!

Apraksts
Talsu pauguraines dabas parks sākotnēji dibināts kā aizsargājamo ainavu apvidus 1977. gadā. Dabas parks kopš 1987. gada. Platība 2827 ha. Dabas parks atrodas Talsu rajona Laidzes, Laucienas un Lībagu pagastā. Tas ir viens no Latvijas skaistākajiem novadiem, kas atrodas Ziemeļkursas augstienes Vanemas pauguraines dienvidrietumu daļā un Rietumlatvijas ģeobotāniskajā rajonā. Dabas parka reljefs izteikti paugurains ar beznoteces ieplakām. Tās bieži ir nepārpurvotas, bet vairākās ir nelieli, ainaviski ļoti gleznaini un krāšņi ezeri, kā, piemēram, Ābeļu ezers – 5,3 ha, Čumals – 5,3 ha, Sirds jeb Sukturu ezers – 2,4 ha, Mācītājmuižas ezers u. c. Šie ezeri ir samērā dziļi: Ābeļu un Sirdsezers – 14,5 m, Čumals – 11,5 m. Tie ir bioloģiski jauni un samērā tīri ezeri.

52 % no dabas parka teritorijas aizņem meži; izplatīti vēris un gārša, vietām arī introducētu koku – dižskābaržu un lapegļu stādījumi.

Parka teritorijā daudz savrup augošu koku – ozolu, liepu, kļavu, mežābeļu, sēklaudžu bumbieru un ābeļu. Dižkoku izmērus sasniedz 6 ozoli, 2 liepas un 2 kļavas. Tīrumu un ceļu malās daudz savvaļas rožu un vilkābeļu.

Talsu dabas parka florā konstatētas 650 sēklaugu un paparžaugu sugas, to starpā arī tāda reta un aizsargājama augu suga kā Benekena zaķauza (Bromopsis benekenii). vairākas vilkābeļu (Crataegus) sugas. No aizsargājamajiem augiem te aug arī smaržīgā (Platanthera bifolia) un zaļziedu (Platantera chlorantha) naktsvijole. Mežos sastopamas saudzējamās staipekņu (Lycopodium) sugas.

Talsu dabas parka teritorija ir samērā blīvi apdzīvota, viegli pieejama un to, it īpaši tās ezerus (piemēram, Ābeļu ezeru) galvenokārt Talsu iedzīvotāji izmanto savai atpūtai. Tāpēc te stipri jūtama cilvēku ietekme. Teritorijas saglabāšanā liela nozīme ir tās labiekārtošanai un kopšanai, īpaši aizsargājamo dabas objektu (dižkoku, aizsargājamo augu atradņu u. c.) aizsardzībai un saglabāšanai. 1997. gadā izstrādāts Talsu pauguraines dabas parka dabas aizsardzības plāns.

Interesanti objekti tuvumā
Senkapi, apbedījums
Kūlu viduslaiku kapsēta 712 m
Senkapi, apbedījums
Krūmešu viduslaiku kapsēta 1.0 km
Dižkoki, koki
Dižkoks 1.1 km
Dižkoki, koki
Lāču ozoli 1.4 km
Dižkoki, koki
Dižkoks 1.8 km
Skatu vieta
Skatu vieta 1.8 km
Dižkoki, koki
Dižkoks 1.9 km
Senkapi, apbedījums
Krojvalku viduslaiku kapsēta (Elku kapi) 1.9 km
Senkapi, apbedījums
Krovalku viduslaiku kapsēta 1.9 km
Skatu vieta
Skatu vieta 2.0 km
Skatu vieta
Skata punkts 2.0 km
Parks, dendroloģiskais stādījums
Laidzes parks 2.5 km
Baznīcas
Leprozorija luterāņu baznīca 1 2.7 km
Pasta nodaļas
Laidze 2.7 km
Muiža
Laidzes muiža 2.8 km
Tuvākie kategorijā(-ās):
Daba
Dižkoki, koki
Dižkoks
Dižkoki, koki
Lāču ozoli
Dižkoki, koki
Dižkoks
Dižkoki, koki
Dižkoks
Parks, dendroloģiskais stādījums
Laidzes parks