Apskates saimniecības, ražotnes

Līgatnes papīrfabrika

Kontakti
64153337
Pilsoņu iela 1 > Līgatne  > Līgatnes nov. > Vidzemes reģ.
Apraksts
1814.gada 13.novembrī Konrāds Justs Štrohs un Kārlis Kibers noslēdz līgumu par Paltmales muižas dzirnavu un apkārtējo zemju rentēšanu. Gada laikā miltu dzirnavas pārbūvē un 1815.gadā te strādā 15 strādnieki un papīra ražošanas meistara vadībā saražo 1050 pudu papīra gadā. Ar 1815. gadu tiek sākta pastavīga papīra ražošana Līgatnē.

1849.gadā uzstāda un darbu uzsāk 1.papīrmašīna – pirmā arī Latvijā. 

1856.gadā fabriku nopērk Kārlis Grothus, uzstāda 2.papīrmašīnu un dibina akciju sabiedrību “Līgatnes papīru fabriku kompānija”. 

Līgatnē ražoto papīru pārdod visā cariskajā Krievijā – to uzskata par labāko. 1879.gada Viskrievijas manufaktūru izstādē Sankt-Pēterburgā Līgatnes papīrs saņem sudraba medaļu.

1884.gadā papīrfabrika nodeg, bet gada laikā no vācu firmas “Hemmer” tiek iegādāta jauna papīrmašīna un ražõšana atsāķta. 1892.gadā darbu uzsāk 2., bet 1895.gadā uzstāda 3.papīrmašīnu.

Viskrievijas izstādē Pēterburgā 1894.gadā Līgatnes papīrs saņem lielo zelta medaļu, bet dažus gadus vēlāk – 1896.gadā rūpniecības un mākslas izstādē Ņižņij -Novogorodā Līgatnei piešķir tiesības uz produkciju attēlot valsts ģerboni. Līdz 1913.gadam Līgatnē ražo īpaši augstaas kvalitātes papīru, t.s. “carskaja bumaga” svarīgiem valsts dokumentiem.

Pirmā pasaules kara laikā fabrikā ražošana tiek pārtraukta, papīrmašīnas aizved uz Krieviju. 1920.gadā Latvijas Republikas valdība fabrika atjaunošanai piešķir 20 miljonus Latvijas rubļu. 1921.gadā ražošanu uzsāk ar 1.papīrmašīnu, 1923.gadā uzstāda 2 papīrmašīnu, bet 1936.gadā trešo papīrmašīnu. 20.-30.gados Līgatnē ir tā laika modernākās ražošanas iekārtas un tā ir viena no izcilākajām smalkā papīra ražotnēm Eiropā. 

Otrā pasaules kara laikā ražošana tiek pārtraukta, bet jau 1945.gada februārī atsāk papīra ražošanu uz trim papīrmašīnām. 4.papīrmašīnu uzstāda 1952.gadā. Vecās papīrmašīnas ar jaunām nomaina 1974.gadā un 1978.gadā. 
1993.gada 5.novembrī Līgatnes papīrfabrika daļēji nodeg. Tās atjaunošanai iedzīvotāji saziedoja 12500 latus. Mežu ministrija piešķīra 34 000 latu.

SIA “PAPĪRFABRIKA “LĪGATNE”” izveidota 2000.gada 26.janvārī. Fabrikā strādā 150 cilvēki. Darbojas viena papīrmašīna, gadā saražo 12000 t papīra. Galvenais darbības virziens sākumā bija iesaiņojuma papīru ražošana no makulatūras, gadā pārstrādājot apmēram 16000 t otrreizējo izejvielu. Pakapeniski uzņēmums sāk ražot produktu ar augstāku pievienoto vērtību – zīmēšanas papīrus, čaulu papīru un čaulas. Uzņēmums pastāvīgi strādā pie iekārtu modernizācijas un tehnoloģijas pilnveidošanas.
Tuvākie kategorijā(-ās):
Apskate, ekskursijas
Skatu vieta
Skatu vieta
MuzejiPSRS mantojums
Bijušais slepenais pazemes vadības komplekss (Līgatnes pazemes bunkuri)
Zoo, putni, dzīvniekiDabas takasParks, dendroloģiskais stādījums
Līgatnes dabas takas
Lauku mājasMākslas objekts brīvdabāDabas takas
"Vienkoču parks"
Zoo, putni, dzīvnieki
Kārļu zivjaudzētava
Skatu vietaĢeoloģisks objekts
Ainavu krauja
Apskates objekti
Kubļu rija
Lauku mājasMeistaru darbnīcas
"Rožkalns" - lauku māja, radošā darbnīca
Skatu vieta
Mucenieku pumpa
Atpūtas un sporta kompleksiViesu namiZoo, putni, dzīvniekiPeintbols, peintbola poligoni
"Rakši" - atpūtas komplekss
Brīvdienu mājaTelšu vietasDabas takas
"Vējiņi" - brīvdienu māja
Apskates objekti
Vecpasts
Apskates objektiSkatu vietaAlas
Pētera ala
PilskalnsSkatu vieta
Sateseles pilskalns
Apskates objektiDabas takas
Cīrulīšu kamaniņu trase
Apskates objekti
Auciema krogs
Skatu vietaKalns, kāpa
Paradīzes kalns - Gleznotāju kalns
Parks, dendroloģiskais stādījumsApskates objekti
Dziesmu dārzs (Tautasdziesmu parks)
Apskates saimniecības, ražotnes
"Kalna Smīdes” - biškopība
Apskates objektiSenkapi, apbedījums
Turaidas Rozes kaps