Mākslas izstāde, muzejs, galerija

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs

Kontakti
65430279
Mihaila ielā 3 > Daugavpils  > Latgales reģ.
Apraksts
Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs – daudzfunkcionāls laikmetīgās mākslas komplekss, kultūras un izglītības centrs Daugavpils/Dinaburgas cietoksnī, artilērijas Arsenāla ēkā. Vienīgā vieta Austrumeiropā, kur tiks piedāvāta iespēja iepazīties ar pasaules slavenā mākslinieka abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko oriģināldarbiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs piedāvās aplūkot patstāvīgās un mainīgās ekspozīcijas. Patstāvīgās ekspozīcijas veidos Marka Rotko darbu oriģināli un reprodukcijas,  digitālā ekspozīcija par mākslinieka dzīvi un daiļradi, kā arī  kultūrvēsturiskās ekspozīcijas. Mainīgās ekspozīcijas - Latvijas, Eiropas un pasaules mākslinieku darbu izstādes. Centrā varēs izmantot mākslinieku studiju-rezidenču, semināru un konferenču, sarīkojumu telpas, kā arī iesaistīties tur organizētajos pasākumos. Labam noskaņojumam un izsmalcinātai maltītei tiks atvērta kafejnīca Arsenāls.
 
Daugavpils Marka Rotko mākslas centra (DRMC) izveides projekta attīstība sākās ar ideju 2002 gadā, kad tika uzsākta M.Rotko simtgadu svinību organizēšana. 2003. gadā Daugavpilī notika plaši starptautiski pasākumi par godu mākslinieka simtgadei. Tika izveidota M.Rotko mākslas reprodukciju zāle Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā un uzstādīta M.Rotko piemiņas zīme „Veltījums Rotko”, autors R. Gibovskis.

2003.gadā izveidojās veiksmīga sadarbība ar pasaulslavenā mākslinieka bērniem Keitu un Kristoferu Rotko, kuri ne tikai apstiprināja gatavību deponēt mākslinieka oriģināldarbus, bet arī aktīvi līdzdarbojās Daugavpils Rotko Mākslas centra izveides projekta realizācijā un bija vieni no biedrības „Mark Rothko Art centre” dibinātājiem.

Kopš 2005. gada tiek organizēts starptautiskais plenērs „Marks Rotko” un tiek uzsākta veidot topošā centra kolekcija. 2007. gadā tika izstrādāta Daugavpils Rotko mākslas centra izveides vispārīgā koncepcija un saņemts apstiprinājums par Rotko oriģināldarbu nodošanu beztermiņa nomā Mākslas centram, pēc atbilstošas infrastruktūras izveidošanas. 2008. gadā Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldē tika izveidota DRMC projekta ieviešanas vienība. 

2008. gadā pēc pašvaldības pasūtījuma izstrādāts Mākslas centra tehniskais projekts. 

2009. gadā izdota grāmata-katalogs ,,Rotko Daugavpilī”. 

2010. gadā tika izstrādāta un apstiprināta Daugavpils Rotko mākslas centra  darbības stratēģija 2013 -2017.gadam.

2011. gada maijā sākās Daugavpils Rotko Mākslas centra ēkas rekonstrukcijas darbi, kurus veica ģenerāluzņēmējs SIA „Ditton Būve” un SIA „Gādība”. Artilērijas arsenāla ēka nodota ekspluatācijā 2012.gada nogalē. 
Tuvākie kategorijā(-ās):
Apskate, ekskursijas
Muzeji
Daugavpils Universitātes muzejs
Muzeji
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs
Mākslas izstāde, muzejs, galerija
Daugavpils Universitātes mākslas galerija
TeātrisArhitektūras piemineklis
Vienības nams
Apskates saimniecības, ražotnes
Daugavpils skrošu rūpnīca
Meistaru darbnīcas
Māla mākslas centrs
Meistaru darbnīcas
"Latgale" Tautas lietišķās mākslas studija
Mākslas izstāde, muzejs, galerija
Izstāžu zāle "Latgale"
Apskates objekti
Daugavpils cietums
Muzeji
Daugavpils Ūdensvada muzejs
Atpūtas un sporta kompleksiMākslas izstāde, muzejs, galerijaKultūras iestāde
Kultūras un sporta pils
Skatu vieta
Skatu vieta
Viesu namiZoo, putni, dzīvnieki
"Saules nams"
Apskates saimniecības, ražotnesZoo, putni, dzīvnieki
"Kļaviņas" - lauku saimniecība
Muzeji
Kara tehnikas muzejs
Viesu namiMuzeji
J. Raiņa māja Berķenelē
Skatu torņi
Egļukalna skatu tornis
MuzejiTūrisma informācija
Naujenes novadpētniecības muzejs
Dabas takasParks, dendroloģiskais stādījums
Līksnas muižas parks
Skatu vieta
Skatu vieta