AlasApskates objekti

Gūtmaņa ala

Aizsargājams dabas objekts, teritorija
Sigulda  > Siguldas nov. > Rīgas reģ.
Aizsargājams dabas objekts, teritorija

 Uzmanību, šis ir Valsts aizsargājams dabas objekts/teritorija!!!
Apmeklētaji un to ceļabiedri tiek aicināti izturēties saudzīgi pret dabu un tās pieminekļiem. Par objekta bojāšanu (skrāpējot, dauzot, kāpelējot, un citādi fiziski iedarbojoties), par tā piesārņošanu, par pārvietošanos ar transportu lieguma teritorijā tiek piemērota administratīva atbildība. Saudzēsim dabu!

Apraksts
12 m augstā, ap 50 m platā atsegumā Gaujas senkrastā - plašākā Latvijas ala.
Sena kulta vieta, pat 19. gs. sākumā vēl slepus te ziedoja elku dieviem. Alas garums 18,8 m, platums 12 m, maksimālais griestu augstums 10 m (augstākā Latvijā), tilpums 500 m3, grīdas laukums 170 m2. Ieejas platums 10,6m. Kādreiz Gaujas līmenis bijis līdz pašai alai - tā radusies mijiedarbojoties Gaujai un avotam, kas te iztek joprojām. Ala varēja sākt veidoties pirms 10.000 gadiem, pašreizējo izskatu ieguva mūsu ēras sākumā. Populārākā un lielākā ala Latvijā. 

Agrāk sezonas laikā te ieradās ap 1.5 miljoni apmeklētāju. Seni uzraksti liecina, ka alu apmeklēja jau sen. Minēts, ka viens uzraksts kopš 1564.g. saglabājies līdz 1812.g. Taču 1912. gada ceļvedī norādīts uz 1521.g. ierakstu ar iniciāļiem HDOM un IUI 19, kas uziets alas kreisajā sienā 12 pēdu augstumā. Tiek minēti arī Herdera un Patkula vārdi. Skaidri redzams uzraksts "Anna Magdalena Von Tiesenhausen anno 1677". Gadskaitļa divi vidējie cipari tīšām izbojāti. Vēl arī "Georg Conrad von Ungern-Sternberg anno 1668". Nākošie uzraksti no 1810. gada. Jau pagājušā gadsimtā publicisti uztraucas par uzrakstu māniju. Ap 1780. gadu Gauja plūdusi pa tagadējo pļavu, pavasara palos alu apskalodama. 18. un 19. gadsimtā alu sevišķi daudz apmeklēja gadatirgus laikā - Jāņos un 12. oktobrī.
Nostāstu vieta. Teika par Turaidas Rozi - Maiju, kam pamatā patiess 1620. gada notikums, par ko sarakstīti vairāki literāri darbi. Cita teika - lībiešu virsaitim Rindaugam bijusi neuzticīga sieva. Rindaugs licis viņu dzīvu ierakt Gaujas krastā, kur viņa izraudājusi šo alu.
Alas avots - izveidojis alu un padarījis to vēlāk par vietējo iedzīvotāju svētvietu. Ūdens pārklāj ar dzelzi to, kam tek pāri. Saskaņā ar 47 . avotu dienā izplūst ap 150 000 litru ūdens, tā temperatūra ir 6,3 grādi.
Viktora ala - blakus Gūtmaņa alai - necila, 6,8 m gara ala, platums 5,9 m, griestu augstums līdz 4,8 m. Alu it kā izcirtis Siguldas dārznieks Viktors Heils, Turaidas Rozes - Maijas līgavainis, no kurienes viņai skatīties uz Siguldas dārziem, kur viņš strādā.

Interesanti objekti tuvumā
Pilskalns
Rata kalns 1 132 m
Alas
Viktora ala 1 156 m
Arhitektūras piemineklis
"Bundulītis" 1 202 m
Alas
Mazā ala 1 217 m
Tūrisma informācija
Gaujas Nacionālā parka Apmeklētāju centrs pie Gūtmaņalas 276 m
Pilskalns
Vikmestes pilskalns 2 667 m
Apskates objekti
Serpentīna ceļš 767 m
Apskates objekti
Olas (Fotogrāfu) kalns 771 m
Alas
Turaidas ala 4 831 m
Drupas
Krimuldas pilsdrupas 3 834 m
Viduslaiku pils
Turaidas pils 18 852 m
Skatu vieta
Gaisa trošu ceļš 3 1.0 km
Kalns, kāpaPilskalns
Dainu kalns 6 1.1 km
Baznīcas
Turaidas luterāņu baznīca 1 1.1 km
Pasta nodaļas
Turaida 1.1 km
Pēdējie raksti
Interesanti
Ūdenstūrisma maršruts pa Gauju „Valmiera – Murjāņi”
Vide
Ģeoloģiskie dabas pieminekļi - Gaujas lepnums
Teikas un leģendas
Kā cēlusies Gūtmaņala
Gūtmaņa ala
Gūtmaņa ala
Gūtmaņa ala
Gūtmaņa ala
Viktora ala
Viktora ala
Mazā ala
Mazā ala
Gūtmaņala
Gūtmaņala
Skats no Gūtmaņalas ziemā
Skats no Gūtmaņalas ziemā
Gūtmaņa ala
Gūtmaņa ala
Tuvākie kategorijā(-ās):
Daba
Apskate, ekskursijas
Alas
Viktora ala
Arhitektūras piemineklis
"Bundulītis"
Alas
Mazā ala
Apskates objekti
Serpentīna ceļš
Apskates objekti
Olas (Fotogrāfu) kalns